Wijncultuur : authenticiteit zien en proeven !

Welk wijnland je ook wilt bezoeken, je zult ongelofelijk mooie authentieke wijnculturen ontdekken. Van de authentieke wijnculturen van Europa tot de authentieke wijnculturen van Zuid-Amerika , Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, er valt ontzettend veel moois te beleven.

Share this post

Inhoudstafel

Welk wijnland je ook wilt bezoeken, je zult ongelofelijk mooie authentieke wijnculturen ontdekken. Van de authentieke wijnculturen van Europa tot de authentieke wijnculturen van Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, er valt ontzettend veel moois te beleven. In dit artikel lees je meer over de inhoud ervan en wat je allemaal kunt zien, voelen en proeven tijdens een prachtige wijnreis naar je favoriete wijnbestemming.

Wat is wijncultuur?

De alles omvattende wijncultuur

Wijncultuur is een ruim begrip waarin alles valt dat met wijn te maken heeft. Wijngeschiedenis, de cultuur rond het maken van wijn, van het wijnproeven bij een prachtig wijnhuis of bij een gespecialiseerde wijnbar, het bezoeken van wijnmusea, wijnbeurzen, en wijnfestivals, slapen in een wijnhotel, dit alles en nog veel meer is een basisdefinitie van wijncultuur.

Wijngeschiedenis

De wijncultuur is in het kort zo rijk dat je er wel enkele boeken over zou kunnen schrijven, vooral in Europa. Het is ooit is zo’n 8000 jaar geleden allemaal begonnen ten oosten van Europa in wat nu Georgië is. Vervolgens hebben de ontdekkers van de nieuwe werelden zoals Christopher Colombus onder ander, en wat later de Nederlanders met de VOC, de wijncultuur naar de verschillende werelddelen geëxporteerd.

Wijn maken

Om hun wijn te maken en op te slaan, gebruikte de Georgiërs 8000 jaar geleden al, en nu nog steeds, grote vaten gemaakt van gebakken aardewerken. In Frankrijk en andere west Europese landen gebruiken de wijnmakers meer de eikenhouten tonen om de wijn te laten rijpen. Zo heeft ieder deel van Europa, ieder land, z’n eigen cultuur bij het wijn maken. Door de eeuwen heen, zijn de technieken geëvolueerd en heeft elk wijnland, meer specifiek elk wijnhuis, finesse, subtiliteit, originaliteit en druivenvariëteiten gemengd om unieke wijnen te creëren.

Wijnproeven

Net als bij het wijn maken, zijn de technieken van het wijn proeven en het type publiek dat erop afkomt, sterk geëvolueerd. Niet alleen professionals bezoeken tegenwoordig de beste wijnhuizen, ook jij als wijnliefhebber kan prachtige wijnhuizen bezoeken en zo de kans krijgen om heerlijke wijnen te proeven. Wijnproeven is een essentieel onderdeel geworden van de wijncultuur en de wijn experience in het bijzonder.

Wijnmusea

Wijnmusea zijn tegenwoordig in elk belangrijk wijngebied of bijna en elke wereldstad te vinden. Macau, Taiwan of Brazilië zijn maar opmerkelijke plaatsen voor een wijnmuseum om er maar een paar te noemen. In het wijnmuseum worden veelal thema’s rond het maken en bewaren van wijn toegelicht, de tradities van het wijnland uitgelicht, en objecten tentoongesteld die vroeger diende en in het heden voor het opdienen en proeven van wijn. Altijd interessant om er een te bezoeken in je favoriete wijnland als je meer te weten wilt komen over de wijngeschiedenis in die streek of van het land in het algemeen.

Wijnfestivals en wijnbeurzen

Wijn brengt samen. Dat het nu om particulieren of professionals gaat, op lokale schaal of binnen een groot internationaal congresgebouw. Onderdeel van de moderne wijncultuur en mondialisering zijn de wijnbeurzen en wijnfestivals waar uitwisseling, handel, en wijn proeven sterk onder de aandacht staan.

Wijnhotels

Wijnhotels, een trend binnen de wijnreizen trend. Waar vroeger de mensen op de wijnboerderijen sliepen, worden deze authentieke accommodaties omgebouwd tot authentieke bed&breakfasts en heuze wijnhotels met alle luxe en comfort. Zo krijgt de wijnliefhebber de kans de lokale wijncultuur nog een beetje beter te leren kennen.

Meer lezen over wijncultuur ? Lees dan verder in mijn artikel over een authentieke wijnreis en authentieke wijn experience beleven.