Eeuwenoude druivensoorten : fascinerend !

Druivensoorten zijn minstens even oud als het maken van wijn. Eeuwen oud… Dit brengt ons genoeg reden om hierover een artikel te schrijven om jou te inspireren voor een leuke wijnreis welke bestemming je ook het liefst naar toe zou gaan.

Share this post

Inhoudstafel

Druivensoorten zijn minstens even oud als het maken van wijn. Eeuwen oud… Dit brengt ons genoeg reden om hierover een artikel te schrijven om jou te inspireren voor een leuke wijnreis welke bestemming je ook het liefst naar toe zou gaan. Eeuwenoude druivensoorten zijn er voornamelijk in Europa waar het ooit is begonnen. Daarna zijn de meest succesvolle geëxporteerd naar de nieuwe wijnlanden in Zuid-Amerika met de Spanjaarden, Zuid-Afrika met de Nederlanders, Australië en Nieuw-Zeeland met de Engelsen.

In dit artikel overlopen we de meest fascinerende en de meest bijzondere eeuwenoude druivensoorten. In dit artikel sommen we de meest unieke variëteiten op en diens unieke kenmerken. Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in december 2019. Laten we bij voorbaat zeggen dat dit artikel continue wordt bijgevuld. Zodra we een nieuwe eeuwenoude variëteit vinden, plaatsen we deze erbij. Uiteraard mag je altijd ons bericht sturen wanneer je een interessante druivensoort wilt bijvoegen in het lijstje.

Welke eeuwenoude druivensoorten zijn er in Georgië ?

Georgië is een fascinerend en een van de oudste wijnlanden, zo niet het oudste wijnland ter wereld. Als het gaat om eeuwenoude druivensoorten, zijn er meer dan 500 unieke druivensoorten terug te vinden waarvan enkele de oudste zijn die we in mensenheugenis kennen.

Saperavi druif

De Saperavi is waarschijnlijk is de oudste (nog bestaande) druivensoort die we kennen. Ook zijn er vele afgeleide van deze druivenvariëteit zoals de Budeshuri, de Otskhanuri Sapere, de Meskhi Saperavi, de Ateni Saperavi, de Saperavi Pachkha en meer. Hoewel er geen verder bewijs is gevonden in archiefmateriaal, gaan onderzoekers ervan uit dat deze druivensoort z’n oorsprong vindt in deoude Georgische provincie van Shavshet-klarjeti en zich vanaf daar over het land verspreide. Deze druivenvariëteit wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om er wijn van te maken.

Lees hier het hele artikel

Lees hier het hele artikel

In het Guiness Book of Records

of nog bij de BBC

Welke eeuwenoude druivensoorten zijn er in Italië ?

Italië kent een lange geschiedenis als het om wijn maken gaat. Ook kent dit prachtige wijnland en aantal druivensoorten met een eeuwenlange geschiedenis. Fiano Di Lapio (ongeveer 200 jaar oud), Terra Rossa (ongeveer 200 jaar oud), of de Marentino (meer dan 150 jaar oud) zijn maar enkele van eeuwenoude druivensoorten die Italië kent en jij kunt deze ontdekken tijdens een prachtige wijnreis naar Italië.

Versoaln

… Maar de oudste bekende druivensoort is de Versoaln. De Versoaln of Versailler zoals het weleens wordt genoemd, is een van de oudste druivensoorten die nog in Italië bestaat. Dit ongeveer 350 jaar oude druivenvariëteit wordt nog alleen bij het Katzenzungen Kasteel geteeld in de noordelijke provincie Zuid-Tirol.

https://en.wikipedia.org/wiki/Versoaln

Welke eeuwenoude druivensoorten zijn er in Slovenië ?

Žametovka

Žametovka is de oudste bekende druivensoort in Slovenië, hoewel het geïmporteerd is uit Styrië, de zuidelijke regio van Oostenrijk. Waar Styrië vroeger tot Slovenië behoorde, heeft deze druivensoort al vele eeuwen haar thuis gevonden in de grootste wijnregio van dit prachtige wijnland, Maribor.

https://slovenia.si/art-and-cultural-heritage/worlds-oldest-vine/

Meer lezen over wijncultuur ? Lees dan verder in mijn artikel over een authentieke wijnreis en authentieke wijn experience beleven.