Wijn experience : beleef het !

Bij een authentieke wijnexperience komt zoveel meer kijken dan dat je je zou kunnen voorstellen. Je gaat op reis omdat je een nieuwe cultuur wilt zien, nieuwe en onbekende wijnen wilt ontdekken, proeven en nog veel meer...

Share this post

Inhoudstafel

Wil je een echte authentieke wijnreis beleven, ga dan op reis met Wijnrondreizen.com ! Slaap in authentieke accommodatie, proef heerlijke wijnen, beleef authentieke culturen, ontdek unieke wijngeschiedenis en wijnverhalen. Dit zijn de 4 bouwstenen bij elke wijnreis van Wijnrondreizen.com, waar je ook heen gaat. En jij mag het aanpassen aan jou wensen met ontspannende of juist meer sportieve activiteiten, helemaal op maat…

Bij een authentieke wijn experience komt zoveel meer kijken dan dat je je zou kunnen voorstellen. Je gaat op reis omdat je een nieuwe cultuur wilt zien, nieuwe en onbekende wijnen wilt ontdekken, proeven en nog veel meer. Om de authentieke wijn experience en belevenis compleet te maken, zullen we ook kijken naar activiteiten, accommodatie en meer die je wijn experience tot een unieke belevenis zullen maken.

Wil je een echte authentieke wijn experience beleven, ga dan op wijnreis met Wijnrondreizen.com ! Slaap in authentieke accommodatie, proef heerlijke wijnen, beleef authentieke culturen, ontdek unieke wijngeschiedenis en wijnverhalen. Dit zijn de 4 bouwstenen bij elke wijnreis van Wijnrondreizen.com, waar je ook heen gaat. En jij mag het aanpassen aan jou wensen, helemaal op maat…

In dit blog artikel behandelen we :

  1. Authentieke accommodatie
  2. Authentieke culturen
  3. Authentieke activiteiten
  4. Wijnproeverijen
  5. Storytellen over wijn

Een authentieke wijn experience beleven ?

Authentieke accommodatie

Een wijnreis is een uitstekende gelegenheid om in prachtige accommodatie te slapen, liefst met een mooi zwembad en oude gerestaureerde muren die het de accommodatie die prachtige allure geeft. Ben je ook dol en zot op charme hotels en accommodatie ? Slapen op een wijnboerderij of in een wijnhotel is het uitgelezen moment om het te ervaren.

Authentieke culturen

Een authentieke wijnreis naar nieuwe of vergeten wijnlanden zal je zeker prachtige culturen doen ontdekken. Alle Oost-Europese bestemmingen en Balkan landen zijn tot op heden de minst bezochte bestemmingen in Europa, maar zeker de moeite waard om er een paar dagen naar toe te gaan. Prachtige kerken, kloosters, markten, en noem maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer je een reis naar een van onze prachtige wijnbestemmingen onderneemt, dan ben je gegarandeerd om authentieke culturen te ontdekken en heerlijke wijnen te proeven die u niet in de supermarkt zult zien liggen !

Achter elk wijnland zit ook een wijncultuur. De druivensoorten, de technieken, de rijping van de wijn, zoveel voorbeelden die in elk wijnland anders gebeuren. Welk wijnland je ook wilt bezoeken, je zult ongelofelijk mooie authentieke wijnculturen ontdekken. Van de authentieke wijnculturen van Europa tot de authentieke wijnculturen van Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, er valt ontzettend veel moois te beleven. In dit artikel lees je meer over de inhoud ervan en wat je allemaal kunt zien, voelen en proeven tijdens een prachtige wijnreis naar je favoriete wijnbestemming.

Unieke wijncultuur

Sommige landen produceren al eeuwen en eeuwen wijn. Bijvoorbeeld Macedonië, bekend van onder Alexander de Grote, produceerde destijds al wijn. Ook de Romeinen vervoerde wijn langs de verschillende handelswegen die Europa al in die tijd rijk was. Zoals je ziet, gaat de wijncultuur in Europa duizenden jaren terug en iedere plaats die jij bezoekt, heeft z’n eigen verhaal. Elke plaats, oud, vergeten wijnland of nieuw wijnland, elke plaats biedt een ander interessant verhaal en heerlijke wijnen die je geproefd moet hebben.

Wat is wijncultuur?

De alles omvattende wijncultuur

Wijncultuur is een ruim begrip waarin alles valt dat met wijn te maken heeft. Wijngeschiedenis, de cultuur rond het maken van wijn, van het wijnproeven bij een prachtig wijnhuis of bij een gespecialiseerde wijnbar, het bezoeken van wijnmusea, wijnbeurzen, en wijnfestivals, slapen in een wijnhotel, dit alles en nog veel meer is een basisdefinitie van wijncultuur.

Wijngeschiedenis

De wijncultuur is in het kort zo rijk dat je er wel enkele boeken over zou kunnen schrijven, vooral in Europa. Het is ooit is zo’n 8000 jaar geleden allemaal begonnen ten oosten van Europa in wat nu Georgië is. Vervolgens hebben de ontdekkers van de nieuwe werelden zoals Christopher Colombus onder ander, en wat later de Nederlanders met de VOC, de wijncultuur naar de verschillende werelddelen geëxporteerd.

Wijn maken

Om hun wijn te maken en op te slaan, gebruikte de Georgiërs 8000 jaar geleden al, en nu nog steeds, grote vaten gemaakt van gebakken aardewerken. In Frankrijk en andere west Europese landen gebruiken de wijnmakers meer de eikenhouten tonen om de wijn te laten rijpen. Zo heeft ieder deel van Europa, ieder land, z’n eigen cultuur bij het wijn maken. Door de eeuwen heen, zijn de technieken geëvolueerd en heeft elk wijnland, meer specifiek elk wijnhuis, finesse, subtiliteit, originaliteit en druivenvariëteiten gemengd om unieke wijnen te creëren.

Wijnproeven

Net als bij het wijn maken, zijn de technieken van het wijn proeven en het type publiek dat erop afkomt, sterk geëvolueerd. Niet alleen professionals bezoeken tegenwoordig de beste wijnhuizen, ook jij als wijnliefhebber kan prachtige wijnhuizen bezoeken en zo de kans krijgen om heerlijke wijnen te proeven. Wijnproeven is een essentieel onderdeel geworden van de wijncultuur en de wijn experience in het bijzonder.

Wijnmusea

Wijnmusea zijn tegenwoordig in elk belangrijk wijngebied of bijna en elke wereldstad te vinden. Macau, Taiwan of Brazilië zijn maar opmerkelijke plaatsen voor een wijnmuseum om er maar een paar te noemen. In het wijnmuseum worden veelal thema’s rond het maken en bewaren van wijn toegelicht, de tradities van het wijnland uitgelicht, en objecten tentoongesteld die vroeger diende en in het heden voor het opdienen en proeven van wijn. Altijd interessant om er een te bezoeken in je favoriete wijnland als je meer te weten wilt komen over de wijngeschiedenis in die streek of van het land in het algemeen.

Wijnfestivals en wijnbeurzen

Wijn brengt samen. Dat het nu om particulieren of professionals gaat, op lokale schaal of binnen een groot internationaal congresgebouw. Onderdeel van de moderne wijncultuur en mondialisering zijn de wijnbeurzen en wijnfestivals waar uitwisseling, handel, en wijn proeven sterk onder de aandacht staan.

Eeuwenoude druivensoorten : Fascinerend onderdeel van de wijngeschiedenis

Druivensoorten zijn minstens even oud als het maken van wijn. Eeuwen oud… Dit brengt ons genoeg reden om hierover te schrijven om jou te inspireren voor een leuke wijnreis welke bestemming je ook het liefst naar toe zou gaan. Eeuwenoude druivensoorten zijn er voornamelijk in Europa waar het ooit is begonnen. Daarna zijn de meest succesvolle geëxporteerd naar de nieuwe wijnlanden in Zuid-Amerika met de Spanjaarden, Zuid-Afrika met de Nederlanders, Australië en Nieuw-Zeeland met de Engelsen.

Welke eeuwenoude druivensoorten zijn er in Georgië ?

Georgië is een fascinerend en een van de oudste wijnlanden, zo niet het oudste wijnland ter wereld. Als het gaat om eeuwenoude druivensoorten, zijn er meer dan 500 unieke druivensoorten terug te vinden waarvan enkele de oudste zijn die we in mensenheugenis kennen.

Saperavi druif

De Saperavi is waarschijnlijk is de oudste (nog bestaande) druivensoort die we kennen. Ook zijn er vele afgeleide van deze druivenvariëteit zoals de Budeshuri, de Otskhanuri Sapere, de Meskhi Saperavi, de Ateni Saperavi, de Saperavi Pachkha en meer. Hoewel er geen verder bewijs is gevonden in archiefmateriaal, gaan onderzoekers ervan uit dat deze druivensoort z’n oorsprong vindt in deoude Georgische provincie van Shavshet-klarjeti en zich vanaf daar over het land verspreide. Deze druivenvariëteit wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om er wijn van te maken.

Lees hier het hele artikel

https://www.georgianjournal.ge/discover-georgia/34976-why-is-saperavi-a-unique-variety-of-vine-and-is-it-only-found-in-georgia.html

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/68379-oldest-wine

https://www.bbc.co.uk/programmes/p05fr9s6

Italië

Italië kent een lange geschiedenis als het om wijn maken gaat. Ook kent dit prachtige wijnland en aantal druivensoorten met een eeuwenlange geschiedenis. Fiano Di Lapio (ongeveer 200 jaar oud), Terra Rossa (ongeveer 200 jaar oud), of de Marentino (meer dan 150 jaar oud) zijn maar enkele van eeuwenoude druivensoorten die Italië kent en jij kunt deze ontdekken tijdens een prachtige wijnreis naar Italië.

Versoaln

… Maar de oudste bekende druivensoort is de Versoaln. De Versoaln of Versailler zoals het weleens wordt genoemd, is een van de oudste druivensoorten die nog in Italië bestaat. Dit ongeveer 350 jaar oude druivenvariëteit wordt nog alleen bij het Katzenzungen Kasteel geteeld in de noordelijke provincie Zuid-Tirol.

https://en.wikipedia.org/wiki/Versoaln

Slovenië

Žametovka

Žametovka is de oudste bekende druivensoort in Slovenië, hoewel het geïmporteerd is uit Styrië, de zuidelijke regio van Oostenrijk. Waar Styrië vroeger tot Slovenië behoorde, heeft deze druivensoort al vele eeuwen haar thuis gevonden in de grootste wijnregio van dit prachtige wijnland, Maribor.

https://slovenia.si/art-and-cultural-heritage/worlds-oldest-vine/

Authentieke activiteiten

Op wijnreis sta je het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur en dit kan met verschillende activiteiten. Er zijn zo vele activiteiten die we voor je kunnen organiseren. Tijdens je wijnreis kun je heerlijke ontspannende activiteiten ondernemen. Wat dacht je van paardrijden? Of van een ontspannende reis gecombineerd met wellness of golfen?

Wij bieden u de mogelijkheid zeer uiteenlopende activiteiten te doen tijdens uw reis naar uw favoriete bestemmingen. En dit uiteraard altijd met heerlijk wijnproeven.

Wijnproeverij

Zonder wijnproeverijen, kun je het niet een authentieke wijnreis noemen. Al onze wijnreizen zijn inclusief ten minste 1 wijnproeverij per dag. Je proeft heerlijke lokale wijnen die meestal niet te verkrijgen zijn in België of Nederland.

Een wijnproeverij dicht bij huis is even wat uurtjes ertussenuit zijn en weg van het drukke leven dat dagelijks vele van ons hebben. Maar wat dacht je van vakantie rond het wijnthema waarbij je zowat dagelijks wijnproeverijen kunt doen en heerlijke wijnen voorbij ziet komen die je nog niet eerder had gezien?

Wijnproeverijen zijn een essentieel onderdeel van de wijnreis en de beleving, de wijn experience. Tijdens een wijnproeverij krijg je vaak eerst een rondleiding door het wijnhuis en de wijnkelder. Zo krijg je het verhaal te horen achter het wijn maken en de familie die het al generaties in handen heeft. Inderdaad, de meeste wijnhuizen die je bezoekt bij ons, zijn kleinschalige familie gerunde wijnhuizen. Er zitten enkele grotere wijnhuizen tussen wanneer ze iets bijzonders hebben. Wanneer de rondleiding af is, zul je 5 à 10 wijnen gaan proeven. Je proeftechnieken worden dan op prijs gesteld. Na afloop van de wijnproeverij kun je desgewenst enkele flessen wijn kopen van de wijnboerderij.

Heb je een bijzondere wens voor een bepaald wijnhuis, laat het ons dan gerust weten. Je kunt altijd een geheel vrijblijvende offerte op maat aanvragen.

Wat is een wijnproeverij ?

Een wijnproeverij is de gelegenheid waar je in gezelschap van een groep of privé enkele, meestal bijzondere, wijnen gaat proeven. Soms krijg je er ook de gelegenheid enkele flessen te kopen. Dichtbij huis gaat een wijnproeverij meestal door in een chique gespecialiseerde locatie zoals een restaurant of een wijnbar of op de locatie waar de wijn gemaakt of in flessen verwerkt wordt. Bij kleine en middelgrote wijnboerderijen kan dit ter plaatse gedaan worden.

Wijnproeverijen op reis : Eeuwenoude druivensoorten

Je kent waarschijnlijk de Syrah druif, de Merlot of de Muscat? Al ooit gehoord van de Xinomavro of de Malagousia variëteit?  Waarschijnlijk kent enkel de guru sommelier deze die in een Grieks restaurant of speciaalzaak werkt. Inderdaad, deze druiven variëteiten komen uit de noord-Griekse regio Macedonië en worden vooral gebruikt in Griekenland.

Zo heeft ieder land z’n onbekende bijzondere druiven en heerlijke wijnen die eruit voortvloeien. Dat je nou naar Hongarije, Moldavië of Montenegro op wijnreis wilt, je zult gegarandeerd heerlijke wijnen proeven gemaakt van soms eeuwenoude druivensoorten !

Unieke wijnverhalen

Achter elke wijn en wijnboerderij gaat het verhaal van een bepaald mens, een chateau, een plaats, noem maar op, een bepaalde anekdote. Zo kent elke wijn zijn mooie verhaal dat enkel door de wijnboer zelf verteld kan worden verteld op die ene manier dat het ook een bepaalde betekenis meekrijgt. Wanneer je bij ons een reis met gids bijboekt, dan ben je niet alleen zeker dat er ook een verhaal aan zit, je krijgt ook het hele verhaal mee.