Wijnlanden Europa: Ontdek wijnjuwelen!

In Europa hebben we een ongelooflijk groot aanbod aan wijnlanden, wijnsoorten en druivenvariëteiten wat natuurlijk alléén maar ten goede komt aan onze papillen.

Share this post

Inhoudstafel

In Europa hebben we een ongelooflijk groot aanbod aan wijnlanden, wijnsoorten en druivenvariëteiten wat natuurlijk alléén maar ten goede komt aan onze papillen.

Naar welke wijnlanden in Europa kun je allemaal een wijnreis maken?

Een wijnreis in Europa maken kan globaal van Cornwall in Engeland en zuidelijk Nederland tot Bulgarije en van zuidelijk Ukraine (inderdaad wel verrassend!) tot Madeira, het stukje Portugal in de Atlantische Oceaan. Dat zijn maar liefst zo’n 25-30 wijnlanden in Europa waar wijn wordt geproduceerd van kleine hoeveelheden zoals in Albanië of Montenegro tot de grootste wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Bij Wijnrondreizen.com ga jij er naartoe op reis !

Een heerlijk glas wijn is altijd op z’n plaats en kan op eenieder moment genuttigd worden. Bij het eten, het dessert, als aperitief, om even van te genieten op een zonnig terras in welk land je maar op vakantie bent en ga zo verder. Zo kun je in alle wijnlanden van Europa lokale variëteiten proeven. Ik was onlangs in Budapest, Hongarije en in Athene, Griekenland, en zat me eigenlijk me af te vragen waarom zulke heerlijke wijnen nou eigenlijk niet gewoon bij ons verkrijgbaar zijn.

Albanië

Albanië heeft een kleine wijngaardoppervlakte maar produceert bijzondere wijnen. Sommige druivensoorten zijn endemisch. Dat wil zeggen dat ze enkel daar kunt vinden. Een wijnreis naar Albanië brengt je niet alléén maar naar wijnboerderijen waar je wijnen kunt proeven gemaakt authentieke druivensoorten, je kunt er ook heerlijk eten en prachtige culturele bezienswaardigheden bewonderen.

Bosnië

Bosnië is net als vele andere landen in de Balkan, jarenlang verwoest geweest door oorlogen. Nu komt het land er langzaamaan weer bovenop en heeft z’n jarenlange wijncultuur weten te behouden. Net als Albanië, heeft Bosnië een kleine wijnproductie. Toch produceert het unieke en bijzondere wijnen die jij tijdens een wijnreis naar Bosnië kunt proeven tijdens verschillende wijnproeverijen. Wil je een uniek wijnland in Europa ontdekken met unieke wijnen, waag de stap en ga op wijnreis naar Bosnië. Je kunt het gemakkelijk combineren tijdens een culturele wijnrondreis met andere buurlanden zoals Kroatië, Montenegro en Servië.

Bulgarije

Bulgarije heeft enige betekenis als het over de grootte van haar wijnproductie vergeleken met andere wijnlanden in Europa. Met de val van het communisme, is de wijnproductie op een laag pitje komen te staan. Net als vele andere landen, heeft ook Bulgarije authentieke druivensoorten die leiden tot unieke wijnen die je minstens een keer geproefd moet hebben. Bovendien heeft Bulgarije net als de andere Oost-Europese landen een unieke cultuur. Ontdek de Bulgaarse wijnen en cultuur tijdens een mooie wijnreis, waarom niet gecombineerd met bijvoorbeeld Servië, Noord-Macedonië en/ of Roemenië.

Frankrijk

Frankrijk is het wijnland bij uitstek in Europa waar je meerdere keren per jaar een wijnreis naartoe kunt maken. La Douce France kent ongelooflijk veel verschillende soorten wijnstreken. Maar wat dacht je van de Languedoc of Corsica? Waarschijnlijk de twee meest onontdekte wijnstreken van Frankrijk. Wijnrondreizen.com neemt je mee naar deze onbekende wijnregio’s en gebieden ! Combineer wijnproeverijen op Corsica met heerlijk farniente aan het strand of ontdekking van de mooie kleine dorpjes van het Corsicaanse binnenland. 

Griekenland

Griekenland kent, ondanks dat het een land met middelgrote wijnproductie is, een relatief groot aantal druivenvariëteiten en x keer zoveel verschillende soorten wijnen. En het land is toch het land bij uitstek om te genieten van zon, zee, strand en cultuur? Tijdens een betoverende wijnreis door Griekenland zul je zowel de wijngaarden behorende bij het klooster van Mount Atos kunnen bezoeken tot wijn proeven gecombineerd met het proeven van de heerlijke keuken van Kreta. Het leuke aan een wijnreis naar Griekenland is dat je van eiland naar eiland kunt gaan om verschillende unieke wijnen te proeven en in authentieke Griekse accommodatie kunt slapen te midden van de wijngaarden.

Hongarije

Hongarije is, net als de andere onbekende en vergeten wijnlanden in Europa, veelal ondergewaardeerd als wijnbestemming. Niet alléén langs de Donau, ook in de rest van het land, worden er prachtige wijnen gemaakt die zeker het proeven waard zijn. U zult versteld staan van de kwaliteitswijnen die er gemaakt worden. In Hongarije kunt je een wijnreis prima combineren met culturele bezoeken, ontspannende activiteiten zoals wellness, natuuractiviteiten zoals paardrijden of wandelen.

Italië

Italië is een van de grootste en meest gevarieerde wijnlanden in Europa. Van de wijnstreken nabij de Po vlakte tot Sicilië en zelfs op het nog zuidelijker gelegen eiland Pantelleria, worden unieke wijnen geproduceerd. Wil je een echte authentieke wijn experience in Italië ver weg van de toeristische wijngebieden? Aarzel dan zeker niet ons een vrijblijvende offerteaanvraag te versturen. We combineren dan meerdere authentieke agriturismo’s met heerlijke wijnproeverijen in lokale wijnboerderijen en culturele bezoeken of andere activiteiten. De keus is geheel aan jou !

Kroatië

Kroatië is een van die vele ideale wijnlanden in Europa waar je een prachtige wijnreis kunt ondernemen en ontzettend veel keus hebt in wijnen. Dit kun je combineren met prachtige culturele bezoeken, strand, natuur en nog zoveel meer. Dubrovnik, de watervallen van Plitvice, enzovoort zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden die je uitstekend kunt combineren met een wijnreis. Heb je liever een wijnreis ver weg van de toeristische massa?

Macedonië (noord)

Macedonië is een van de oudste wijnlanden van Europa. Er werd al wijn geproduceerd ten tijde van Alexander de Grote in de Griekse oudheid. Deze eeuwenlange traditie is er tot op de dag van vandaag bespaard gebleven. De meeste wijnboerderijen zijn kleinschalig, authentiek en je kunt er gerust een bezoek brengen. Dit biedt jou de kans om unieke en heerlijke wijnen te proeven. Macedonië is rijk aan culturele en natuurlijke bezienswaardigheden.

Malta

Drie eilanden en wat rotspartijen maar veel bijzondere rode wijnen. Malta is vooral bekend om haar eeuwen oude architectuur en historie, UNESCO geklasseerde hoofdstad Valletta, maar veel minder als wijnland. Eerlijk is eerlijk, Valletta, de hoofdstad van Malta is klein en prachtig, toch is een dag of anderhalf meer dan voldoende. Een wijnreis naar Malta combineren met culturele bezoeken en er de prachtige natuur bewonderen zoals de Dingli kliffen, soms tot wel meer dan 250 meter hoog, is een unieke ervaring. Je slaapt in authentieke bed and breakfast in of nabij de wijnboerderijen ver weg van de drukte van de hoofdstad.

Moldavië

Moldavië is een klein land ingeklemd tussen Roemenië en Ukraine en uitstekend te combineren met een bezoek aan een van deze twee of beide landen. Een wijnreis naar Moldavië zal je verbazingwekkende wijnen doen ontdekken. Het is niet voor niets een prima maar onbekend wijnland. Het ligt in het uiterste oosten van Europa, het is lang afgesloten geweest en opent zich maar langzaam voor de buitenwereld. We zeiden een verbazingwekkend wijnland, maar wel een goede ! Wil je overtuigd worden? De Russische president Poetin heeft een enorme wijnkelder bij het Cricova wijndomein, net buiten de hoofdstad Chisinau. Een wijnreis naar Moldavië kun je uitstekend combineren met culturele bezienswaardigheden.

Montenegro

Montenegro is een land aan de Adriatische zee en heeft een lange en onbekende wijntraditie dat nauwelijks bekend is bij het grote publiek. Montenegro heeft veel kleinschalige en authentieke wijnboerderijen waar je vele verschillende wijnen kunt proeven en kunt overnachten. Een wijnreis naar Montenegro is uitstekend te combineren met de prachtige bezienswaardigheden die het land kent. Wat denk je van het Ostrog klooster, Sveti Stefan of de baai van Kotor? Stuk voor stuk prachtige plaatsen die je bezocht wilt hebben gecombineerd met bijzonder heerlijke wijnen !

Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig wijnland en heeft veel schoons te bieden. Kortom, een ideale bestemming voor een smakelijke wijnreis gecombineerd met eeuwenoude tradities en cultuur. Om u maar een paar ideeën te geven, een culinaire wijnreis naar Oostenrijk, een citytrip naar Wenen met enkele wijnproeverijen in de buurt van de hoofdstad? Een paardrijtocht door de natuur van wijnboerderij naar wijnboerderij? In Oostenrijk is het zeker mogelijk.

Portugal

Portugal kent een rijke wijntraditie en wijn wordt er op vele plaatsen gemaakt, bijvoorbeeld langs de Douro Vallei, in de droge binnenlanden en in meer onwaarschijnlijkere gebieden.  Wat te denken van Madeira, het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan? Een wijnreis naar Portugal is een gegarandeerd authentieke ervaring. Accommodatie, wijnproeverijen, waarom niet meedraaien in de wijnproductie, het is allemaal mogelijk, en dat in combinatie met heerlijk eten.

Roemenië

Roemenië is het vijfde grootste wijn producerend land in Europa na Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dit biedt heel wat mogelijkheden tot het proeven van heerlijk onbekende wijnen. Naast prachtige kleinschalige en authentieke wijnboerderijen heeft Roemenië ook heel wat te bieden op cultureel vlak dat je nergens anders tegenkomt. Verstevigde kerken bijvoorbeeld, beschilderde kerken in Bukovina, of nog moddervulkanen als je van natuur houdt om maar een paar voorbeelden te noemen. Een wijnreis naar Roemenië kunt u uitstekend combineren met culturele bezienswaardigheden en grootse wijnproeverijen.

Servië

Servië, is net als de meeste andere landen in de Balkan, een vrij onbekend wijnland met een lange wijngeschiedenis en kleinschalige authentieke wijnbouw. De vele endemische druifsoorten en bijzondere wijnen maken het tot een unieke wijnbestemming voor een wijnreis. Je kunt een wijnreis naar Servië prima combineren met culturele bezoeken en natuur activiteiten. Een landen combinatie Servië met Bosnië en Montenegro is zeker een aanrader.

Slovenië

Slovenië is een sterk opkomend wijnland voor wijntoerisme. Het land kent prachtige wijngebieden en heerlijke wijnen. Prachtige besneeuwde bergen, spiegelmeren, en schone bossen maken Slovenië tot een van de meest ondergewaardeerde wijnlanden die zeker het ontdekken waard zijn. Naast authentieke accommodatie biedt Slovenië ook vele ecologische mogelijkheden zoals glamping (slapen in een luxe tent met een tweepersoonsbed) of in een tree house, versta boomhut. Wijnrondreizen.com bied je vele mogelijkheden tot het samenstellen van jouw authentieke wijnreis op maat.

Spanje

Spanje is een van de top 3 wijnlanden in Europa en kent vele onbekende wijngebieden. Wat te denken van Mallorca? De Canarische Eilanden? Uiteraard zijn er ook vele bekende gebieden zoals de Rioja. Bij Wijnrondreizen.com laten we je graag het authentieke zien. Bovendien leent Spanje zich uitstekend voor een rondreis met eigen huurauto. Zo heb je alle vrijheid om je wijnreis te combineren met prachtige steden en andere culturele bezienswaardigheden.

Tsjechië

Al ooit gedacht aan Tsjechië als wijnland voor een wijnreis in Europa? Monrovia is het bekendste wijngebied van Tsjechië en produceert heerlijke wijnen die zeker het proeven waard zijn. Enkele ideeën voor een geslaagde wijnreis naar Tsjechië zijn een combinatie van Praag voor een citytrip samen met Monrovia en de Karpaten.

Zwitserland

Weinig mensen kennen Zwitserland als wijnland. Toch is Lavaux, het wijngebied in Zwitserland bij uitstek en ingeschreven op de UNESCO werelderfgoed lijst, meer dan een bezoek waard. Glooiende heuvels, prachtige landschappen, mooie natuur maken het gebied meer dan uniek.

Andere landen en regio’s

Nog meer inspiratie nodig? Europa heeft nog een aantal andere landen waar wijn wordt geproduceerd en welke relatief nieuw zijn. Een van de redenen hiervoor is klimaatverandering. Tot enkele jaren geleden werd er maar op zeer beperkte schaal in de noordelijke landen van Europa wijn gemaakt. Landen als Nederland, België, Oekraïne en Slowakije hebben maken hedendaags steeds betere wijnen en zijn zeker een bezoekje waard.

Het Verenigd Koninkrijk, en in het bijzonder Cornwall in het zuidwestelijkste puntje van Engeland, kent dankzij een warme golfstroom, een uniek microklimaat waardoor een bijzondere kwaliteit aan wijn wordt gemaakt. Deze regio kent ook een groot aantal biologische wijnboerderijen.

Bronnen : Dienst voor Toerisme van de verschillende landen en Wikipedia : https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wine-producing_regions

Wat zijn de top 10 wijnlanden in Europa die het meest bezocht worden om een wijnreis te maken ?

Onze top 10 van wijnlanden in Europa is :

 1. Frankrijk
 2. Duitsland
 3. Italië
 4. Spanje
 5. Portugal
 6. Kroatië
 7. Griekenland
 8. Zwitserland
 9. Oostenrijk
 10. Hongarije

Bonus :

 1. Slovenië

Welke wijnlanden in Europa hebben wijnstreken geklasseerd UNESCO werelderfgoed ?

In 1999 werd de wijnstreek rond Bordeaux in zuidwest Frankrijk als eerste herkent als UNESCO wereld erfgoed door de UNESCO. Intussen zijn er meerdere gebieden in verschillende landen op deze lijst gezet wegens hun unieke kenmerken op het gebied van wijn, wijnproductie en / of landschappen. Dit is de lijst van wijngebieden op het moment van schrijven van dit artikel :

Plaats

Land

Jaar van toevoeging

Wachau

Oostenrijk

2000

Pico Island, Azores

Portugal

2004

Stari Grad Plain

Kroatië

2008

St-Emilion

Frankrijk

1999

Loire Valley

Frankrijk

2000

Burgundy

Frankrijk

2015

Champagne

Frankrijk

2015

Qvevri

Georgië

2013

Middle Rhine

Duitsland

2002

Tokaj

Hongarije

2002

Pantelleria

Italië

2014

Piedmont

Italië

2014

Alto Douro

Portugal

2001

Lavaux

Zwitserland

2007

 

Bron : https://whc.unesco.org/

Uiteraard zullen er nog volgen in de komende jaren.

Wil jij ook unieke wijngebieden in Europa bezoeken, vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij Wijnrondreizen.com. We helpen je graag verder.