Wijnreis tips Alentejo : een sublieme wijnregio

De wijnregio Alentejo, Portugal, is een van die minder ontdekte wijnregio’s van Portugal. Toch is het na de Douro, de twee na grootste wijnregio van Portugal. Gelegen ten...

Share this post

Inhoudstafel

In deze blog ontdek je een aantal van onze wijnreis tips voor de Alentejo. De wijnregio Alentejo, Portugal, is een van die minder ontdekte wijnregio’s van Portugal. Toch is het na de Douro, de twee na grootste wijnregio van Portugal. Gelegen ten oosten van de Portugese hoofdstad Lissabon, de Alentejo staat vooral bekend om zijn gevarieerde landschappen, gastronomie en andere culinaire producten zoals olijfolie. De Alentejo is een grote en gevarieerde landbouwregio.

Daarnaast vind je in de wijnregio Alentejo de ruimte die je nodig hebt om te ontspannen. Inderdaad, met een oppervlakte dat even groot is als België of ongeveer 75% die van Nederland en slechts 700.000 inwoners, zul je al snel in nomansland zijn. Naast ruimte biedt het ook een geweldige gastronomie, mooie wijnen, prachtige dorpen en leuke hotels om in te overnachten. Kortom, alles voor een geslaagde vakantie in deze prachtige onontdekte wijnregio.

De wijnen van Alentejo

Onze eerste van de wijnreis tips naar de Alentejo gaat uiteraard over de heerlijke wijnen. De wijnregio Alentejo is een van de meest uitgestrekte van Portugal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Douro, zijn de wijnhuizen hier niet sterk geconcentreerd. De wijnregio begint net buiten Lissabon, ten oosten van, en strekt uit tot aan de Spaanse grens. In het noorden wordt deze begrenst door de Taag (of Tejo in Portugees) rivier dat doorgaat tot Lissabon. In het zuiden eindigt deze waar de Algarve begint. Vertaald betekend Alentejo “aan de overkant van de Taag” wat hier uitstekend de geografische ligging vertaald.

Dankzij gevarieerde landschappen en ondergronden, bergen in het oosten en sterke temperatuurverschillen kan de Alentejo rekenen op mooie wijnen van verschillende druivensoorten. Het resultaat is een breed gamma van rode, witte en mooie rosé wijnen. Uiteraard vind je ook in de Alentejo de Touriga Nacional, de meest geproduceerde rode druivensoort van Portugal, en de Alvarinho voor de witte wijnen. Mede door dit gevarieerde panel van druivensoorten en het talent van vele wijnmakers, kan de Alentejo rekenen op mooie blends. Behalve lokale druivensoorten zul je ook vele internationale druivensoorten erin terugvinden met onder andere Cabernet Sauvignon.

Voorbeeldroutes Alentejo wijnstreek

Wijnreis tips Alentejo : de gastronomie

Lunch en diner beginnen in de Alentejo altijd met olijfolie, brood en andere kleine versnaperingen. Daarna volgt de entree en de andere gerechten. Bacalhau is een van die traditionele Portugese gerechten die je ook in de Alentejo regio zult vinden. Deze wordt op tientallen verschillende manieren bereid. Daarnaast zijn er nog tientallen andere authentieke gerechten. Voorbeelden zijn bereidingen op basis van eend of wilde varkensvlees. Uiteraard gaat geen gerecht zonder een goed glas wijn, wit of rood, van de Alentejo.

Cultuur en sightseeing in de Alentejo

De Alentejo telt tientallen mooie witte dorpen op groene bergheuvels die het bezoeken meer dan waard zijn en ontelbare kastelen. Deze laatste diende vroeger als bescherming tegen de Spaanse invasies. Daarnaast zul je hier en daar Romeinse nederzettingen vinden zoals in Evora met de overblijfselen van, onder andere, een Romeinse tempel.

Deze fantastische sightseeing gaat in de Alentejo vanzelfsprekend samen met een grote gastvrijheid van de lokale bevolking die je het beste ervaart met een bezoek aan een leuke markt op de zaterdagochtend, een bezoek aan een cafe of gewoon door in de smalle straten van de kleine dorpen te wandelen.

Daarnaast zijn er tientallen prachtige kerken en andere religieuze monumenten te bezoeken, soms meer dan indrukwekkend. In de Alentejo ontbreekt het dan ook zeker niet aan kerken, abdijen, kastelen, Romeinse tempels, heuveltop dorpen, mooie steden en nog veel meer.

Andere wijnreis tips Alentejo

Een cactusboerderij bezoeken

Een andere, zeer originele wijnreis tip als je straks Alentejo gaat bezoeken, is langs een cactusboerderij gaan. Cactussen komen oorspronkelijk uit Mexico. Desondanks lijkt het klimaat geen roet in het eten te gooien van deze uitzonderlijke plant. Terwijl het in de zomer met hoge temperaturen te maken heeft, vormen de koude winters die de Alentejo soms kent geen probleem. Tijdens een origineel bezoek aan een cactusboerderij ontdek je bovendien de grote verscheidenheid van afgeleide producten die met de cactus gemaakt kunnen worden. Van oliën en farma producten tot dierenvoeding en meer.

Een kurkfabriek bezoeken

Het gehele proces van het kurken en andere afgeleide producten maken begint bij de kurkeiken (Quercus Suber) plantages. Een boerderij van dit type is bovendien niet voor de ongeduldige mens weggelegd. Voordat je een eerste salaris kunt halen uit je werk ben je al snel een generatie verder. Vandaar ook dat wordt gezegd dat een kurkeik plantage opzetten een cadeau is aan je kleinkinderen.

Een bezoek aan een kurkeik plantage kan niet zonder een bezoek aan een kurkfabriek waar je de verschillende verwerkingsprocessen krijgt uitgelegd. Bovendien ontdek je de vele verschillende positieve kanten en doeleinden van het gebruik van kurk. Uiteraard is nummer 1 het maken van kurken voor de wijnindustrie. Maar niet alléén…

Olijfolie

De Alentejo staat bovendien bekend voor zijn heerlijke premium olijfolie. Een product met vele positieve en gezonde kanten. Het is tevens de grootste producerende regio binnen Portugal met meer dan 70 % van de nationale olijvenproductie. Alentejo Interior en Alentejo Norte zijn de Beschermde Oorsprongbenamingen (BOB of DOP – Denominação de Origem Protegida in het Portugees) welke de kwaliteit van de premium olijfolie garanderen. De oogst meemaken is een interessante periode om een olijfgaard te bezoeken. Dit is meestal tussen half oktober en begin februari.

Andere wijnreis tips Alentejo

Tijdens een wijnreis door de Alentejo is een van onze andere tips een bezoek te brengen aan een marmer extratie site. Je zult onder de indruk zijn van de grote oppervlakte en de diepte …

Authentieke hotels in de Alentejo

Een van onze andere wijnreis tips voor de Alentejo die we je willen meegeven, is om te slapen in een van de vele authentieke accommodaties die deze mooie wijnregio kent.

Wijnhotels

Torre de Palma is een van de betere wijnhotels in de Alentejo wijnregio. Dit authentieke 5 sterren hotel is gelegen op een wijds domein met onder andere 7 hectare aan wijnstokken van verschillende druivensoorten. Dit mooie wijnhotel noemt zich eerder een boetiek wijndomein. Dankzij de productie van verschillende endemische en internationaal bekendere druivensoorten, en de creativiteit van zijn oenologen, is het in staat verschillende wijnen te maken met een laag volume welke vooral voor de exportmarkt bedoeld zijn. Wij mochten er een aantal van proeven tijdens een heerlijke lunch met wijn pairing van het wijnhuis. Ook jij kunt genieten van dit prachtige wijnhotel en haar wijnen door bij ons een mooie wijnreis te boeken in combinatie met dit wijnhotel.

Pousadas

Waar Spanje de Paradores kent, is Portugal het land van de Pousadas. Doorgaans zijn dit authentieke tot zeer authentieke gebouwen met een geschiedenislink. Dit kan zijn een adbij, klooster of ander soort historisch gebouw of monument dat werd omgebouwd tot hotel. Wil je in een Pousada slapen tijdens je reis door Portugal, laat dit ons dan gerust weten.

Andere authentieke hotels

Glamping tussen de olijfgaaarden

Herdades of boerderijen

Modernere hotels

Externe links