Wijn in de Franse Alpen : Savoie wijnroute

Wijn in de Franse Alpen : Savoie wijnroute

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Savoie wijnroute - een introductie

De wijnroute van de Savoie is een toeristische route die door de wijnregio van de Savoie loopt in de Franse Alpen, ten oosten van Lyon en onder Genève. Besneeuwde bergtoppen, mooie meren, kastelen en andere uiteenlopende bezienswaardigheden vormen het achtergronddecor van de vele wijngaarden die deze regio rijk is. De wijnroute van de Savoie is daarmee een van de meest fotogenieke wijnroutes van Frankrijk. De wijnroute door de Savoie brengt je van de oevers van het Meer van Genève tot Aix-les-Bains en Chambéry.

De wijnregio in het kort

De wijnregio van de Savoie heeft een kleine oppervlakte van slechts 2.000 hectare en geniet op jaarbasis van minder dan 2000 zonuren. Toch produceert het mooie wijnen dankzij een totaal van 4 AOC’s verspreid over de verschillende departementen van de Alpen. Het overgrote deel van de Savoie produceert witte wijnen, zo’n 70 % dankzij enkele goed geacclimatiseerde druivensoorten.

Hoe raak je er ?

Wil je de wijnroute van de Savoie ontdekken, dan begin je het beste in Lyon of Genève. Vanaf een van deze twee steden kun je dan vervolgens deze prachtige en unieke wijnroute ontdekken. De wijnroute van de Savoie loopt over iets meer dan 300 kilometer tussen grofweg Thonon-les-Bains aan het meer van Genève en Gap in de zuidelijke Alpen. Hier en daar, zoals richting Albertville en Cluses, zijn er vertakkingen. We hebben daarom de wijnroute van de Savoie opgedeeld in 4 deel etappes :

 • Thonon-les-Bains naar Cluses
 • Annemasse naar Aix-les-Bains
 • Aix-les-Bains naar Albertville via Chambéry
 • Chambéry naar Gap

Hoe loopt de Savoie wijnroute ?

Vanaf de oevers van het Meer van Genève bij Thonon-les-Bains vertrek je in oostelijke richting om onder Genève aan te komen bij Douvaine. Vervolgens rijd je verder richting het Meer van de Bourget, Chambéry en zijn aangrenzende vallei.

Thonon-les-Bains naar Cluses

Het eerste deel van de Savoie wijnroute brengt je van de oevers van het meer van Genève bij Thonon-les-Bains naar de voet van de eerste Alpentoppen bij Cluses in de Arve Vallei. Hoewel het om slechts een handvol wijnhuizen gaat, is het toch interessant deze te ontdekken. Bovendien kun je prachtige natuur en dorpjes zien door de hele vallei.

Annemasse naar Aix-les-Bains

Het tweede deel van deze wijnroute brengt je van Annemasse, net onder de stad Genève aan de Franse kant van de grens, naar Aix-les-Bains. Eenmaal aangekomen bij de zuidelijke kant van de Jura, volg je de Rhône rivier waarna je aankomt bij het meer van de Bourget en Aix-les-Bains. Onderweg zijn er enkele tientallen wijnhuizen en verschillende mooie bezienswaardigheden die je kunt ontdekken.

Aix-les-Bains naar Albertville via Chambéry

De volgende etappe over de Savoie wijnroute is van Aix-les-Bains via Chambéry naar Albertville. Inderdaad, de stad waar de olympische winterspelen plaatsvonden in 1992. Ten zuiden van Aix-les-Bains en op de flanken van de Chambéry vallei en de Isère Vallei tussen Chambéry en Albertville vind je talloze wijnhuizen waar je kunt binnenstappen voor een wijnproeverij. Bovendien zul je onderweg unieke bezienswaardigheden kunnen bezoeken. Dankzij hun liggen in de beide valleien, genieten de wijngaarden hier van een uniek microklimaat. Hierdoor is het, ondanks de weinige zonuren per jaar, toch mogelijk wijnen van goede kwaliteit te maken.

Chambéry naar Gap

In het zuidelijkste deel van de Alpen, tegen de Provence aan en in de omgeving van Gap, zul je een handvol wijnhuizen vinden die zich sinds enkele jaren in een mooi avontuur hebben gelanceerd. Dankzij hun zuidwaartse ligging en strenge selectie van druivensoorten aangepast aan het klimaattype van deze zone, lukt het deze wijnhuizen unieke wijnen te maken. Bovendien kun je vanuit Albertville de Alpes d’Huez overgaan. Unieke en mooie momenten gegarandeerd.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

Het overgrote deel van de druivensoorten in de Savoie hebben zich goed kunnen aanpassen aan het koude klimaat dat er vaak heerst, vooral in de winter. Witte druivensoorten die hier het meest voorkomen zijn de Altesse, Chasselas, de Jacquère en de Roussanne. Bij de zwarte druivensoorten zijn dat de Gamay en de Mondeuse.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Savoie AOC’s ?

De Savoie is een wijnregio met een overgroot deel aan stille witte wijnen. Bruiswijnen zijn hier zeldzaam. 70% van de wijnen die er gemaakt worden komen af van witte druivensoorten terwijl slechts 20% rode wijnen zijn. De wijnregio van de Savoie is bevat 4 AOC’s.

Wat als je de Savoie wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

De wijnroute van de Savoie met de trein afleggen ? Dat is een goed plan. Je komt dan het beste in Lyon aan met de TGV. Vanaf hier neem je een lokale trein richting Chambéry en Alberville. Hier heb je in de buurt van de verschillende stations langs het spoor prachtige wijngaarden met op een heldere dag uitzicht op de Mont-Blanc en andere besneeuwde bergtoppen op een heldere dag.

Wijnreizen langs de Savoie wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Savoie wijnroute : enkele voorbeelden van mooie Savoie wijnhuizen

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

De UNESCO sites langs de Savoie wijnroute

De Savoie wijnroute en de wijnregio van de Savoie zijn niet ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wel zijn er een aantal andere UNESCO sites te vinden.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Savoie wijnroute

De nederzettingen van Vauban

https://en.wikipedia.org/wiki/Fortifications_of_Vauban_UNESCO_World_Heritage_Sites

https://whc.unesco.org/en/list/1283

Savoie wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Yvoire
 • Sixt fer à cheval
 • Alpe d’Huez
 • Pérouges
 • Annecy
 • Mont Granier
 • Saint-Jeoire-Prieuré
 • Gresse-en-Vercors
 • Passerelle d’Ebron
 • Alpe d’Huez

Om je verder te verdiepen in de Savoie wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Toerismedienst Savoie