Top 10 – makkelijkst te bereiken wijngebieden in Frankrijk per TGV trein

Al eens gedacht om met de trein op wijnreis naar Frankrijk te gaan ? Vanuit België en Nederland kun je heel makkelijk een tiental wijngebieden in Frankrijk bereiken met de hogesnelheidstreinen TGV en Thalys.

Share this post

Inhoudstafel

Wijnreis inspiratie Blog

Top 10 – makkelijkst te bereiken wijngebieden in Frankrijk per TGV trein

In deze Top 10 lijst ik voor je op de makkelijkst te bereiken wijngebieden per TGV-trein vanuit België en Nederland voor je volgende wijnreis naar Frankrijk. Zo krijg je een heerlijke dosis inspiratie binnen voor je volgende wijnreis. Op wijnreis gaan is leuk, er is grotere kans dat je buiten de paden treedt van het massatoerisme waar we het deze dagen een beetje moe van worden, en bovendien denken we steeds groener. Dus waarom niet waar mogelijk je wijnreis een dichter bij huis maken en met de trein ? Voor degene die vanaf Nederland reizen, ben je in Brussel vanaf Amsterdam in 2u50 en vanaf Rotterdam in 1u50 met de gewone IC-trein. Anderzijds, met de Thalys ben je er in 1u50 vanaf Rotterdam of 1u10 met de Thalys. Vervolgens is het met de TGV vanuit Brussel door naar Frankrijk. Reis je vanaf Brussel, dan kun je rechtstreeks naar de vele Franse wijngebieden. Afhankelijk van het wijngebied waar je heen wenst te reizen, ben je vanaf Brussel in de Champagne in 2u15. Naar Perpignan, het zuidelijkst deel van Frankrijk, ben je er in bijna 8uur.

Wat zijn de wijngebieden die je makkelijkste kunt bereiken in Frankrijk met de trein ?

In dit eerste deel lijst ik voor jou de wijngebieden in Frankrijk op die je met de hogesnelheidstrein, al dan niet rechtstreeks, vanuit België en Nederland kunt bereiken. Let op dat sommige verbindingen vanuit Nederland alleen in de zomer worden aangedaan. Jammer genoeg worden er nog maar weinig bestemmingen in Frankrijk rechtstreek vanuit Nederland aangedaan inderdaad… Vanuit Brussel is dat anders.

Wijngebieden in Frankrijk rechtstreeks te bereiken vanuit Brussel - België

 1. Champagne – TGV verbinding met Champagne-Ardenne TGV
 2. Elzas – TGV verbinding met Straatsburg
 3. Bourgogne – TGV verbinding met Le Creusot TGV
 4. Rhône dal – TGV verbinding met Lyon
 5. Vaucluse en Luberon – TGV verbinding met Avignon
 6. Provence – TGV verbinding met Aix-en-Provence
 7. Var en Bandol – TGV verbinding met Toulon
 8. Languedoc – TGV verbinding met Montpellier en Béziers
 9. Roussillon – TGV verbinding met Perpignan

En wie had dit gedacht ?

 1. Parijs

Welke wijngebieden in Frankrijk kun je, al dan niet met overstap in Brussel-Zuid, bereiken vanuit Nederland ?

Rechstreeks (op seizoen basis met de Zon Thalys) of met overstap in Brussel-Zuid

 1. Vaucluse en Luberon – TGV verbinding met Avignon
 2. Provence – TGV verbinding met Aix-en-Provence

Met een overstap in Brussel (hele jaar door)

 1. Elzas – TGV verbinding met Straatsburg
 2. Champagne – TGV verbinding met Champagne-Ardenne TGV
 3. Bourgogne – TGV verbinding met Le Creusot TGV
 4. Rhône dal – TGV verbinding met Lyon
 5. Var en Bandol – TGV verbinding met Toulon
 6. Languedoc – TGV verbinding met Montpellier en Béziers
 7. Roussillon – TGV verbinding met Perpignan

En wie had dit gedacht ?

 1. Parijs

De makkelijkst te bereiken wijngebieden in Frankrijk per trein

1.      Champagne – TGV verbinding met Champagne-Ardenne TGV

Vanuit Brussel ben je in de Champagne in 2u15. Het TGV treinstation is gelegen op slechts 8 kilometers van Reims, de ideale uitvalsbasis voor een trip naar de Champagne wijnstreek met de trein. Er gaan regelmatige trams tussen het TGV station en het centrum wat het makkelijk maakt om naar je hotel te gaan waar je een paar nachten zal doorbrengen.

In de Champagne mag je de stad Reims met haar prachtige kathedraal, het Tau paleis en het Saint-Rémi museum zeker niet missen. Reims is de stad waar de vroegere Franse koningen werd ingezegend. Als je van geschiedenis houdt, zijn deze bezienswaardigheden zeker de moeite waard. Bovendien ontkom je er niet aan om enkele beroemde Champagne wijnkelder te bezoeken voor een eerste proeverij. Zoals kun je de bekende Veuve Clicquot of Krug Champagnes alvast even voorproeven. Na Reims, is het tijd om in de Champagne te duiken en er op uit te trekken naar de nabijgelegen Champagne wijnhuizen.

Meer weten over de Champagne wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

2.      Elzas – TGV verbinding met Straatsburg

Met de TGV ben je in 4u40 in Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas, een ander fantastisch wijngebied van Frankrijk. Straatsburg op zich is al een mooie stad om te zien met haar kathedraal, huizen met houten façades en de Place kléber. Er zijn in de Elzas nog tientallen ander mooie dorpjes en verschillende grotere steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bovendien kun je deze vaak makkelijk met de trein bereiken. Zo kun je denken aan Obernai, Beblenheim en Colmar in het zuidelijk deel van de Elzas wijnroute…

Als je meerdere dagen voor je hebt, dan is het grote voordeel dat je de Elzas makkelijk op de fiets kunt doen. Heb je niet veel tijd of geen zin om te fietsen, dan is de trein een uitstekend alternatief. Er liggen verschillende wijnhuizen niet al te ver van de spoorlijn tussen Straatsburg en Colmar wat het zeker makkelijk maakt om heerlijke wijnen te gaan proeven. Ook kun je, waarom niet, overnachten in de wijngaarden. Deze hotels zijn makkelijk bereikbaar vanuit verschillende treinstations langs de Elzas wijnroute.

Meer weten over de Elzas wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

3.      Bourgogne – TGV verbinding met Le Creusot TGV

In 3h30 ben je vanaf Brussel in het TGV treinstation van Le Creusot aan de zuidelijke kant van de Bourgogne. Hier draait het niet om mooie steden en dorpen, maar puur om heerlijke wijnen. Vanaf hier kun je het beste een auto huren om de omgeving op je gemak te ontdekken. Het TGV treinstation van Le Creusot TGV ligt in de middel of nowhere en is helaas slecht bediend met de lokale trein. Je kunt ook overwegen om er met je eigen auto heen te rijden als allemaal te onhandig wordt.

Dit mag eenieder niet weerhouden de Bourgogne, haar heerlijke wijnen en een aantal mooie dorpen te ontdekken. Ook kent de Bourgogne prachtige wijnkastelen waar je fantastisch kunt overnachten. Links of rechtsom, je kunt zeker een prachtige tijd in de wijngaarden en de wijnwereld van de Bourgogne doorbrengen.

Meer weten over de Bourgogne wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

4.      Rhône dal – TGV verbinding met Lyon

Vanaf Brussel ben je in 4u00 in Lyon, de gastronomische en wijnen hoofdstad van de Rhône, Capitale des Gaulles. Niet alleen is Lyon een prachtige stad om te bezoeken met haar romeinse arena en kathedraal, het is ook de stad van de “Bouchon”. Waar Parijs de Bistro’s kent, is de tegenhanger voor Lyon de “Bouchon”. Je kunt er heerlijk eten en bijpraten rond een glas lokale Condrieu AOC wijn, Hermitage AOC of een andere wijn.

Na een dagje of twee, is het tijd voor de ontdekking van een van de meest populaire wijngebieden van Frankrijk. Het Rhône dal kent een onwaarschijnlijk grote variatie aan wijnen van de Beaujolais boven Lyon tot het zuidelijk deel van het wijngebied Côtes du Rhône AOC. Condrieu en Hermitage zijn twee makkelijk te bereiken plaatsen en zeker goed te doen met de trein vanuit Lyon. Het wijngebied Côtes du Rhône AOC rijkt daarna nog verder naar het zuiden tot boven Nîmes…

Meer weten over de Rhône wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

 

5.      Vaucluse en Luberon – TGV verbinding met Avignon

Avignon TGV is in 5h20 bereikbaar vanuit Brussel en de toegangspoort tot een van de meest fascinerende wijngebieden van Frankrijk. Vanaf hier kun je gemakkelijk met de lokale trein naar het centrum van Avignon. Na een bezoek aan deze mooie stad, kun je eventueel wat prachtige kleine dorpjes bezoeken zoals Gordes en Roussillon. Met een huurauto kun je dan eventueel door deze prachtige wijnregio steken richting de Provence.

Iedereen kent de rode wijnen van Chateauneuf-du-Pape gelegen iets boven Avignon. Maar weinige kennen de wijnen van de Vaucluse en Luberon ten oosten van de stad. Deze twee Franse departementen zijn, net als de Provence beter bekend om hun rosé wijnen.

Meer weten over de Vaucluse en Luberon wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

 

6.      Provence – TGV verbinding met Aix-en-Provence

Wil je de wijnregio van de Provence bezoeken? Dat is een goed idee, want je bent er in iets meer dan 5u30 vanaf Brussel. Dat is een relaxte rit met de trein naar het zonnige zuiden van Frankrijk, de lavendel en … de rosé wijnen van Frankrijk. Hoewel de toegangspoort tot de Provence de stad Aix-en-Provence is, kun je deze wijnregio ook prima vanuit bijvoorbeeld Avignon bereiken. Aix-en-Provence kent een gezellige binnenstad en wanneer je laat zou aankomen, kun je er prima een zwoele zuid-Franse avond op een terras en hotelnachtje doorbrengen.

De volgende dag rijd je dan naar de Provence wijnregio dat eigenlijk al aan de rand van de stad begint. Onderweg kun je nog een bezoek brengen aan de ateliers van de schilder Paul Cézanne. Wil je vervolgens enkele nachten in de wijngaarden in een bed and breakfast doorbrengen of een wijnkasteel, dan zijn er mooie gelegenheden.

Meer weten over de Provence wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

7.      Var en Bandol – TGV verbinding met Toulon

De Var en Bandol zijn vanuit Brussel met een rechtstreekse TGV uit Brussel gemakkelijk te bereiken in een rit van 7h40. Je bent dan wel aan de Middellandse Zee ! Na een bezoekje aan Toulon, kun je ook nog gezellige badplaatsen zoals Saint-Cyr-sur-Mer en Bandol bezoeken. Dit is de ideale uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan het in het achterland gelegen wijngebied van Bandol AOC. Al deze plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken met de trein.

De andere kant op liggen Saint-Tropez, Port Grimaud en Fréjus. Verder het binnenland in, ontdek je prachtige wijnen en unieke wijnhotels. Het is hier heerlijk genieten van de mooie landschappen van de Esterel met haar vulkanische ondergrond die de wijnen zeker uniek maken in vergelijking met andere Franse wijnen.

Meer weten over de Var wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

 

8.      Languedoc – TGV verbinding met Montpellier en Béziers

Montpellier en Béziers zijn respectievelijk in 5h40 en 6h40 te bereiken met de TGV vanuit Brussel. Deze twee mooie Franse steden zijn de ideale toegangspoort tot de wijnroute van de Languedoc, een minder bekende wijnregio van Frankrijk. Na een bezoek aan Montpellier en Bézier, kun je prima nog kustplaatsen bezoeken als Sète, de geboorteplaats van Georges Brassens als je hem kent…

De Languedoc is een fascinerende wijnregio en biedt een onwaarschijnlijk grote keuze aan wijnen, wijnkastelen om te bezoeken en er te slapen, en uitgesproken wandel en fietsroutes. Hoewel de wijnen van de Languedoc meestal droog zijn, zijn er ook een aantal wijndomeinen waar je heerlijke verfrissende rosé en zoete wijnen kunt proeven. Genoeg reden om deze wijnroute van Frankrijk te ontdekken.

Meer weten over de Languedoc wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

9.      Roussillon – TGV verbinding met Perpignan

Perpignan is met de TGV vanuit Brussel in het beste geval in 7u50 te bereiken met een rechtstreekse hogesnelheidstrein. Perpignan is nog een van de weinig steden in Frankrijk dat ook verbonden is met een nachttrein wat een leuke alternatieve manier van reizen is als de TGV links wilt laten. Je moet dan wel overstappen in Parijs. Het voordeel is dat je ’s ochtends dan aankomt en direct door kunt gaan om de verschillende wijnhuizen van de Roussillon te bezoeken.

De Roussillon is nog minder bekend dan de noorderbuur de Languedoc maar produceert heerlijke wijnen waaronder de versterkte Banyuls wijn en de zoete wijn van Rivesaltes. Kortom, meer dan genoeg reden om helemaal naar het zuiden van Frankrijk af te zakken en te genieten van zon, zee, en… wijn.

Meer weten over de Roussillon wijnroute ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

 

EN WIE HAD DIT GEDACHT ?

10.      Parijs

Geloof het of niet, Parijs heeft verbazingwekkend ook een aantal wijngaarden, zowel intramuros als in de omliggende regio van de Ile de France waartoe Parijs behoort. Parijs ligt met de Thalys op 1u25 van Brussel. Aangekomen in de Gare du Nord ben je dan eigenlijk zo aan de voet van de eerste wijngaard of bijna.

Meer weten over de wijngaarden van Parijs ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.

 

BONUS

11.      Het achterland van Nice

Wanneer je eens iets anders wilt dan de Promenade des Anglais in Nice, dan kun een bezoek in plannen aan de paar wijnhuizen in het achterland van Nice. Deze wijnhuizen produceren prima wijnen die je kunt uitproberen tijdens een wijnproeverij. Dit is een uitstekend alternatief idee om even heerlijk weg te zijn van het massatoerisme. Je bereikt Nice vanuit Brussel in 9u40 met de TGV.

Meer weten over de wijnroute door het achterland van Nice ? Lees hier ons tips, tricks, en overige informatie over deze prachtige wijnroute.