Wijnroute zuidwest Frankrijk bij Toulouse

Wijnroute zuidwest Frankrijk bij Toulouse

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Wijnroute van zuidwest Frankrijk - een introductie

De wijnroute van zuidwest Frankrijk bij Toulouse heeft bij ons een speciaal plaatsje. Alleen al de enorme keuze en variaties aan wijnen met meer druivensoorten dan enige andere Franse wijnregio. Beginnend bij Toulouse, je ontdekt mooie authentieke dorpen langs de wijnroute van zuidwest Frankrijk, de prachtige landschappen waar wijngaarden en zonnebloemen zich vermengen, en nog zo veel meer. Deze wijnregio is behoorlijk uitgestrekt en loopt van de Rodez en Cahors boven Toulouse tot aan de Atlantische Oceaan bij Frans Baskenland en de voet van de Pyreneeën. De totale lengte van de wijnroute van zuidwest Frankrijk als je alle wijngebieden wilt afgaan, is meer dan 550 kilometer. Veel wijnproeven en vakantieplezier in het vooruitzicht.

Tot dusverre heeft deze wijnregio nog geen grote toeristische wijnroute uitgestippeld zoals bijvoorbeeld de Route du Champagne of de Route des Grand Crus de Bourgogne. Een van de tekenen dat wijntoerisme nog niet zo ver is ontwikkeld als in de wijnregio’s van de Champagne en de Bourgogne. Je kunt dus op de wijnroute die we je willen voorstellen veel meer authenticiteit verwachten, minder massatoerisme en evenveel, zo niet meer, landschap variaties en prachtige bezienswaardigheden. Het beste is wat ons betreft ter plaatse een auto huren. We helpen je hier graag bij. Bovendien kennen we de leukste adressen voor wijnhotels en Bed and Breakfasts als geen ander !

De wijnregio in het kort

De wijnregio van zuidwest Frankrijk is het grootste wijngebied van Frankrijk met iets meer dan 55000 hectare wijnstokken. Deze zijn verspreid over sterk uiteenlopende gebieden met elk hun klimaateigenschappen, verschillende ondergronden, en andere specifieke streekkenmerken zoals invloed van bergen of oceaan. Dit brengt een ongelofelijke diversiteit aan wijnen.

Hoe raak je er ?

De wijnroute van zuidwest Frankrijk is een toeristische route die door zuidwest Frankrijk loopt, ten noorden en zuidwesten van de grote stad Toulouse. Deze mooie stad is voor de meeste onder ons de toegangsdeur tot deze prachtige authentieke wijnregio. Hier kun je dan zowel zuidwestwaarts gaan ofwel noordwaarts. Je kunt er ook voor kiezen om de hele route af te leggen. In dit geval begin je in Rodez tot Biarritz. De grotere wijnroute die deze wijnregio doorkruist, is onderverdeeld in kleinere wijnroutes die elk een specifiek wijngebied aandoen. Zo kun je denken aan de bekendere wijngebieden en wijnroutes van :

 • De Armagnac
 • De Jurançon
 • Bergerac
 • Gaillac

Enkele leuke bijzonderheden van deze wijnregio zijn de Vin des Sables of de likeurwijnen van Armagnac om er maar twee te noemen… Vin des Sables wordt zo genoemd waar de wijnstokken dicht bij de Atlantische Oceaan opgroeien in een zandondergrond. Voor dit artikel verdeelde we de wijnroute van zuidwest Frankrijk in verschillende deeletappes :

 • Van Toulouse naar Rodez via Gaillac (heen)
 • Van Rodez via Cahors naar Toulouse (terug)
 • Van Toulouse naar Marmande inclusief de Armagnac wijnroute
 • Marmande naar Auch
 • Auch naar Pau inclusief de Jurançon wijnroute
 • Van Pau naar de Atlantische Oceaan

Hoe loopt de wijnroute door zuidwest Frankrijk ?

Om van je wijnreis over de wijnroute van zuidwest Frankrijk een ware ontdekkingstocht te maken, willen we je een wijnroute voorstellen die begint in Toulouse. Uiteraard kun je zelf verder bepalen of je deze volgt of in een andere stad laat beginnen, of slechts een deel ervan aflegt.

Toulouse en omstreken is het eerste wijngebied dat je zult ontdekken. Vervolgens rijd je in noordelijke richting en kom je langs prachtige plaatsen zoals Albi en Rodez. Daarna gaat onze wijnroute door zuidwest Frankrijk naar het westen langs de rivier de Lot met schitterend dorpen gelegen aan het water. Een bijzondere streek met even bijzondere wijnen en wijnhuizen. De wijnroute door zuidwest Frankrijk loopt dan verder door via Cahors en Bergerac naar Marmande aan de rand het Bordeaux wijngebied. Vanaf hier rijd je weer terug richting Toulouse.

Je kunt er ook voor kiezen nog verder naar het zuiden te rijden tot aan de voet van de Pyreneeën. Vanaf Marmande rijd je dan door richting Agen en Mont-de-Marsan tot aan Baskenland. Onderweg kun je de bijzondere wijn Vin des Sables proeven waarvan de wijnstokken in een ondergrond van zand groeien. Vanaf Baskenland en Bayonne rijd je door via de voet van de Pyreneeën naar de stad Pau. Pyreneeën. Vervolgens ontdek je de Armagnac wijnregio en de Gers alvorens terug te keren in Toulouse.

Elk deel van de wijnroute door zuidwest Frankrijk laat je een ander deel van deze prachtige wijnregio zien. De wijnroute door zuidwest Frankrijk kent een aantal streekgebonden wijnroutes zoals Armagnac en de Jurançon. Hierna beschrijven we voor jou de voornaamste. Wanneer je via ons boekt, krijg je uiteraard een routebeschrijving mee van de wijnroute die je bij je wijnreis hebt geboekt.

 • Van Toulouse naar Cahors via Gaillac en Rodez
 • Van Cahors via Bergereac naar Marmande
 • Van Marmande naar Auch via Agen (inclusief de Armagnac wijnroute)
 • Auch naar Pau inclusief de Jurançon wijnroute
 • Van Pau naar de Atlantische Oceaan

 

Wijnroute door zuidwest Frankrijk – Van Toulouse naar Cahors via Gaillac en Rodez

Het eerste deel van de wijnroute door zuidwest Frankrijk leid je naar Rodez. Onderweg bezoek je het mooie wijngebied van Gaillac met haar heerlijke rode wijnen. Vervolgens ontdek je twee prachtige plaatsen, namelijk Cordes-sur-Ciel en Albi.

Het wijngebied rond Gaillac, ten zuiden van die van Cahors, ligt nabij de mooie middeleeuwse stad van Albi dat zeker een bezoek waard is. Het wijngebied van Gaillac is een van de oudste van Frankrijk met meer dan 2000 jaar geschiedenis. Wanneer je het wijngebied bezoekt, kun je er zeker van zijn een van de meest authentieke streken van Frankrijk te bezoeken.

Daarna gaat de wijnroute door zuidwest Frankrijk door naar Rodez. Hier kun je verschillende mooie wijnhuizen bezoeken en uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Conques. Vervolgens ga je door tot Cahors, een andere prachtige stad op deze mooie wijnroute door zuidwest Frankrijk. De wijnroute van Cahors en omstreken volgt de rivier de Lot. Een prachtige omgeving met unieke wijnhuizen, een van de oudste van Frankrijk, en prachtige gelegen authentieke dorpen, soms op heuveltoppen uitkijkend op de rivier. Op deze wijnroute vind je onder andere het wijnhuis Chateau De Cayx in het bezit van de koninklijke familie van Denemarken. Een ander kenmerk van deze streek is het veelvuldig gebruik van de Malbec druivensoort. Als je van Malbec wijnen houdt, dan is dit jouw aangewezen wijnstreek.

Wijnroute door zuidwest Frankrijk – Van Cahors via Bergerac naar Marmande

De volgende etappe over de wijnroute van zuidwest Frankrijk gaat door naar Bergerac en Marmande. Hoewel de wijngebieden langs dit deel van de wijnroute officieel niet bij de wijnen van Bordeaux worden gerekend, lijken deze er wel sterk op. Bovendien rijd je door een van de mooiste streken van Frankrijk als het gaat om natuur, de Périgord. Bergerac ten oosten van Bordeaux en op de rechteroever van de Garonne is een van de mooiste wijngebieden van Frankrijk als je sprookjesachtige wijnkastelen wilt zien en heerlijke wijnen wilt proeven. Bergerac kun je ook prima met de trein bereiken en je staat zo in de wijngaarden.

Van Bergerac kun je vervolgens gemakkelijk doorrijden naar Marmande via de binnenwegen. Onderweg kom je langs kleine dorpen, mooie wijnhuizen en graanlandschappen alvorens aan te komen in Marmande aan de rivier de Garonne.

Wijnroute door zuidwest Frankrijk – Marmande naar Auch (inclusief de Armagnac wijnroute)

De Armagnac wijnroute is een wijnroute welke begint in de buurt van de Stad Marmande. Vervolgens gaat de route een eerste stuk langs de rivier de Garonne waar je enkele goede wijnhuizen kunt bezoeken. Daarna gaat de route zuidwaarts richting het stadje Condom in het departement van de Gers (32). Onderweg zijn er tientallen mooie dorpen, wijnhuizen en prachtige (wijn)kastelen te bezichtigen.

Wijnroute door zuidwest Frankrijk – Auch naar Pau inclusief de Jurançon wijnroute

Dit deel van de wijnroute door zuidwest Frankrijk combineert het traject van Auch naar Pau via Aire-sur-l’Adour en de wijnroute van de Jurançon. Dit is een korte wijnroute van ongeveer 55 kilometers ten westen van de stad Pau aan de voet van de Pyreneeën. Deze route kenmerkt zich door de vele mooie heuvelachtige wijnlandschappen en mooie wijnen.

Wijnroute door zuidwest Frankrijk – Van Pau naar de Atlantische Oceaan

In het laatste deel van de lange wijnroute door zuidwest Frankrijk rijd je van Pau via de voet van de Pyreneeën naar Frans Baskenland en de Atlantische Oceaan. Langs dit deel van de wijnroute kom je enkele van de meest bijzondere wijnen tegen van de wijnroute door zuidwest Frankrijk. Een van deze unieke wijnen is de vin des sables…

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

De wijnregio van zuidwest Frankrijk is een sterke gevarieerde wijnregio met het gebruik van uiteenlopende druivensoorten. Toch komen er enkele druivensoorten naar voren die veelvuldig gebruikt worden bij het samenstellen van een groot deel van de wijnen. De voornaamste druivensoorten op de wijnroute van zuidwest Frankrijk zijn voor de rode wijnen de Cabarnet Sauvignon, Cabarnet Franc en Tannat. Bij Cahors en omgeving wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de Malbec druif. Voor de witte druiven is dat de Manseng druif (de grote en de kleine), de Sauvignon Blanc en de Mauzac.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste AOC’s in zuidwest Frankrijk?

De wijnregio van zuidwest Frankrijk kent een ongelofelijke diversiteit aan wijnen. Witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, zoete wijnen, likeurwijnen, bruisende wijnen en enkele regionale specialiteiten vormen deze diversiteit. De beste AOC’s zul je vinden in de wijnstreek van Cahors, Gaillac, de Jurançon, de Armagnac, en de Bergerac.

Wat als je de wijnroute van zuidwest Frankrijk met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Wanneer je (een deel) van de wijnroute van zuidwest Frankrijk met de trein wilt doen, kom je het beste aan in Bordeaux met overstap in Parijs. Je kunt ook met de nachttrein naar Toulouse, een van de weinige nachttreinen die er nog over is in Frankrijk.

Reis je naar Bordeaux, dan kun je het beste naar de wijnstreek rond Bergerac gaan. Hier sta je binnen enkele minuten fietsen in de wijngaarden van dit prachtige wijngebied en kun je er heerlijke wijnen proeven.

Wanneer je kiest voor de nachttrein of TGV naar Toulouse, dan kun je verschillende richtingen uit. Gaillac, Albi en Rodez naar noorden kun je gemakkelijk vanaf hier bereiken met de lokale trein evenals de wijnhuizen. Met de fiets ben je binnen enkele minuten bij prachtige wijnhuizen.

Andere wijngebieden zoals bij Auch, Pau en verder aan de voet van de Pyreneeën zijn moeilijker te bereiken met de trein.

Wijnreizen langs de wijnroute van zuidwest Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Wijnroute van zuidwest Frankrijk: enkele voorbeelden van wijnhuizen die het bezoeken waard zijn

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de wijnroute van zuidwest Frankrijk die de aandacht verdienen

 • Château Les Farcies Du Pech
 • Château Des Vigiers
 • Domaine De Panisseau
 • Chateau Terre Vieille
 • Domaine De La Queyssie
 • Château La Caminade
 • Domaine Capdevielle
 • Domaine De Cransac
 • Château De Millet Deche
 • Domaine De Lancement
 • Domaine Saint Lannes
 • Domaine Du Souleillan
 • Villa Dria

De UNESCO sites langs de wijnroute van zuidwest Frankrijk

Hoewel deze wijnroute en wijnregio niet op de UNESCO werelderfgoedlijst staan ingeschreven, zijn er wel andere UNESCO sites die je op deze route kunt bezoeken.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de wijnroute van zuidwest Frankrijk

Canal du Midi

https://whc.unesco.org/en/list/770

De stad Albi

https://whc.unesco.org/en/list/1337

De wijnroute van zuidwest Frankrijk: de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Cordes-Sur-Ciel
 • Rocamadour
 • Gaillac
 • Lautrec
 • Toulouse
 • Mont-De-Marsan
 • Beynac-Et-Cazenac
 • Castelnaud-La-Chapelle
 • Castelnaud-La-Chapelle Castle
 • Saint-Cirq-Lapopie
 • Albi

En nog vele andere…

Om je verder te verdiepen in de wijnroute van zuidwest Frankrijk

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

UNESCO

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk