Wijnreis Griekenland: Van eiland tot vasteland

Wijnreis Griekenland: Van eiland tot vasteland

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Wijnreis Griekenland - Een introductie...

Een wijnreis naar Griekenland is eilanden hoppen en wijnen proeven al genietend van een koele zeebries, is dat niet geweldig? Zowel op de eilanden als het vasteland, geeft een wijnreis door Griekenland je de unieke gelegenheid om de nog mooie en authentieke kant van dit schone land te ontdekken. Een ding is zeker, je kunt er snel van onder de charme raken.

Wijnreis Griekenland - Alle reizen zijn aan te passen op maat

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Tips & Tricks - Wijnreis Griekenland

Griekenland is, dankzij haar vele wijnregio’s op de eilanden en het vasteland, een prachtige bestemming voor een wijnreis die je zeker niet snel zult vergeten. Bovendien heeft het alles voor je in huis voor een authentieke wijnexperience van heerlijke wijnen tot authentieke charmante bed & breakfasts en andere accommodatie zoals wijnhotels, prachtige 3, 4 en 5 sterren hotels, al dan niet met golfparcours en spa of gewoon simpelweg tussen de wijngaarden met een ontspannende omgeving. Laten we niet de Griekse keuken vergeten die je wijnexperience helemaal compleet maakt.

Wijnregio's Griekenland

Het vasteland

Thracië staat bekend als de geboorteplaats van Dionysus, de Thracië God van de wijn en als de toeleverancier van wijn voor het Byzantijnse empire.

Thracië is een regio gedeeld tussen Bulgarije, Turkije en Griekenland. Het Griekse deel is een provincie in het uiterste noordoostelijkste puntje van Griekenland bij Turkije en is samen met Macedonië een van de oudste wijn producerende gebieden in Europa. Dankzij een gunstig klimaat en de nabijheid van de Egeïsche Zee produceert de regio al eeuwen haar unieke wijnen. Een wijnroute afrijden gecombineerd met Macedonië is de ideale oplossing om dit weinig bezochte stukje Griekenland te verkennen.

Tijdens een paar dagen rondrijden door deze regio om de beste wijnhuizen te ontdekken, zul je niet alleen versteld staan van de kwaliteit maar ook de vriendelijkheid van de bevolking.

Niet alleen ontdek je heerlijke wijnen, de natuurliefhebber komt er zeker aan zijn trekken. Prachtige stranden, de Giola lagoon – een natuurlijk zwembad aan zee – en nog authentieke dorpjes met een culturele mix tussen het Grieks orthodoxe en enkele islamitisch erfgoed van de verschillende vroegere Ottomaanse overheersingen maken Thracië tot een unieke authentieke bestemming.

De regio ten westen van Thracië, Macedonië is beter bekend van de twee grootste stad in Griekenland, Thessaloniki. De regio is meer bekend van bezienswaardigheden zoals Mount Athos met z’n kloosters en z’n monniken. Deze monniken telen ook druiven waar ze een unieke wijn van maken. Andere bezienswaardigheden tijdens een wijnreis naar deze unieke regio zijn Thessaloniki met haar Byzantijns fort, haven, en prachtige kerken, en dieper westwaarts de berg Olympus. Uiteraard is nog veel meer te zien.

Macedonië is een vrij grote regio. Dit vertaalt zich niet alleen in vele bezienswaardigheden, het vertaalt zich eveneens in een onwaarschijnlijk groot aanbod aan druivenvariëteiten en wijnen. Binnen de regio Macedonië zijn er in totaal 8 wijnroutes uitgestippeld met ieder z’n bijzonderheden en geografische kenmerken en lokale gerechten die je niet wilt missen. Om je wijnexperience compleet te maken bied de regio authentieke accommodatie aan op wijnboerderijen waar je ook nog eens leuke activiteiten kunt ondernemen zoals paardrijden in de wijngaarden en bergen, meedoen met de wijnteelt en uiteraard wijnproeven bij bijzondere wijnhuizen.

Epirus is een regio in het westelijk gedeelte van Griekenland aan de grens met Albanië naast het bekendere Griekse eiland Corfu. Deze regio produceert geen kwantiteit maar kwalitatieve wijnen beïnvloed door bergen, zon, en zee. De wijnteelt vindt plaats tussen bergwanden wat unieke landschappen oplevert voor de wijnliefhebber die ook amateur is van fotografie. Naast bekende druivensoorten worden er ook lokale druivensoorten gekweekt.

Het is een van de best bewaarde geheimen van Griekenland met haar behouden authenticiteit. De grootste stad van de regio, Ioannina, heft een prachtig centrum met betegelde straatjes. Andere plaatsen die je zeker gezien moet hebben zijn de bergdorpjes zoals Zagoria, archeologische vindplaatsen uit de Griekse oudheid zoals Vradeto, en de schone stranden. Ook op culinair vlak biedt de regio haar lokale gerechten aan en aan authentieke accommodatie ontbreekt het er niet.

Thessalië is de regio in centraal Griekenland tussen grofweg Athene en de Adriatische Zee en vooral bekend van het Meteora kloostercomplex gelegen op de hoge rotsen. Het is ook een van de betere wijnstreken van deze regio. Dankzij de vele bergen en unieke variëteiten, produceert de regio vele bijzondere wijnen.

Naast de vele bijzondere wijnen, staat de regio ook vol met prachtige bezienswaardigheden die je zeker gezien wilt hebben tijdens je wijnreis naar deze regio. Uiteraard het Meteora klooster complex welke UNESCO genoteerd staat, maar niet alleen maar. Andere bezienswaardigheden zijn de unieke landschappen met de dorpjes met hoge kliffen op de achtergrond zoals Kastraki, het Plastiras meer, de prachtige stranden van Pelion en nog veel meer. Ook op culinair vlak vind je er volop unieke gerechten die je geproefd moet hebben.

Wanneer je een citytrip wilt doen en combineren met wijnproeven in prachtige wijnhuizen, dan is Athene voor jou een perfecte bestemming. De Griekse hoofdstad ligt midden in de wijnregio Attika. De prachtige wijnhotels, waarvan sommige aan zee, als je de drukte van de hoofdstad liever vermijd, bieden jou een unieke wijnexperience aan. Ook op culinair vlak ontbreekt het niet aan vele top restaurants waarvan vele met uitzicht op de Acropolis. Sommige hebben een eigen sommelier in dienst. Zelfs tijdens een wijn citytrip naar Athene kun je een geheel authentieke wijnexperience beleven.

Op de eilanden

De Ionische eilanden liggen aan de westelijke kant van Griekenland en zijn vooral gekend vanwege hun prachtige witte stranden waar het vooral in de zomermaanden erg druk kan worden. Toch kun je het massatoerisme ontwijken door op wijnreis te gaan naar deze eilanden. Inderdaad, de Ionische eilanden zijn niet echt bekend om hun wijnen terwijl er wel verbazingwekkende heerlijke wijnen worden gemaakt. Het eiland met de belangrijkste wijnproductie is Kefalonia. Terwijl op Kefalonia de belangrijkste druifvariëteit de Avgoustiatis is, is dat op Corfu de Kakotrygis en de Petrokorithos.

Lemnos of Limnos is een eiland in het noordelijk deel van de Egeïsche Zee met een vulkanische ondergrond waardoor alleen zeer specifieke druivenvariëteiten erop kunnen groeien. De Alexandria variëteit voert samen met de bekendere Muscat, het overgrote deel van de wijngaardoppervlakte aan.

Wanneer u Lemnos bezoekt tijdens een heerlijke wijnreis door Griekenland en van eiland naar eiland, mag u kleinschalige authentieke wijnboerderijen verwachten waarvan sommige biologische wijnen produceren. Tijdens je verblijf op Lemnos zul je in een hotel verblijven vanwaar een transfer voor je wordt geregeld naar de dagelijkse proeverijen. Heb je andere ideeën, bijvoorbeeld een paar dagen aan de ene kant en een paar dagen op een ander hoek van het eiland, laat het ons gerust weten.

Tinos ligt in de noordelijke Cycladen ter hoogte van min of meer de hoofdstad Athene.  Dankzij een droog, zonnig en winderig klimaat en de ligging van de wijngaarden in een heuvelachtig landschap, heeft het eiland Tinos unieke wijnen weten te ontwikkelen. Er worden niet alleen bekendere Griekse variëteiten gekweekt zoals de Avgoustiatis, Malagousia, Mandilaria of de Mavrotragano, ook groeien er lokale variëteiten zoals de Koumari, Potamissi, en de Rozaki.

Behalve heerlijke wijnen is Tinos een prachtig eiland met traditionele witte huisjes en mooie stranden waar het vooral in de zomer druk kan zijn. Op Tinos hebben we voor jou prachtige, wat meer teruggetrokken, authentieke huisjes, bed & breakfasts en hotels geselecteerd met alle moderne basisfaciliteiten en comfort.

Ikaria ligt op dezelfde hoogte als Tinos maar wat meer oostwaarts richting Turkije en is zeker interessant wanneer we over wijnen spreken. De variëteiten die je er onder ander zal vinden zijn de Assyrtiko, de Athiri, de Begleri, de Fokiano, de Kotsifali en de Mandilaria. Door het vrij heuvelachtige landschap groeien de wijngaarden hier in terrassen tegen de berghellingen aan.

Wil je een rustig eiland bezoeken, ook relatief rustiger in de zomer dan haar buren zoals Samos en Chios, dan is Ikaria, voor wijnliefhebber en voor de rustzoeker, een uitstekende keuze. Bovendien vind je er prachtig authentieke huisjes, bed & breakfasts en hotels voor een authentieke Griekse wijnexperience.

Samos ligt ten oosten van Ikaria en Tinos, tegen Turkije aan en produceert met name zoete Muscat wijnen voor het grootste deel. De meeste wijngaarden van Samos liggen op ongeveer 800-900 meter hoogte tegen berghellingen aan.

Je kunt Samos in de zomer makkelijk bereiken dankzij rechtstreekse vluchten van onder andere TUI vanuit Brussel en Transavia vanaf Amsterdam.

Het eiland Paros ligt ongeveer halverwege tussen het eiland Tinos en Santorini en heeft een kleine wijnbouw. De meest geteelde druivenvariëteiten zijn de Monemvassia en de Mandilaria. Door haar unieke klimaat van constante warme wind en zanderige ondergrond produceert het eiland unieke witte en rode wijnen.

Over goede accommodatie en restaurants hoef je je geen zorgen te maken. Paros heeft een ruim aanbod aan zowel authentieke als moderne hotels en restaurants waarvan we de beste voor jou hebben geselecteerd en waar je heerlijk kun eten en genieten van een unieke wijnexperience.

Het eiland Rhodos ligt ten zuiden van Samos aan Turkije en is een uniek eiland als het om wijnen gaat. Dankzij haar gunstige klimaat dat minder droog is dan Kreta en Santorini, produceerd Rhodos eerder heerlijke frisse mousserende wijnen. De belangrijkste druivenvariëteiten van Rhodos zijn Athiri, Mandilaria en Muscat.

Rhodos is vooral in de zomermaanden een drukke toeristische bestemming. Wanneer je voor een wijnreis door Griekenland langs Rhodos komt, dan kun je erop rekenen dat we voor jou een handvol hotels hebben geselecteerd die aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen waaronder dichtbij goede restaurants gelegen zijn of zelf een goed restaurant hebben en relatief rustig en authentiek zijn voor de beste wijnexperience.

Het eiland Kos ligt ten noorden van Rhodos en kan bereikt worden met rechtstreekse vluchten in het zomerseizoen vanuit België en Nederland. Hoewel er maar op dit moment twee wijnhuizen zijn op Kos, de kwaliteit is er wel en een halte maken op Kos voor een wijnproeverij en enkele dagen verblijf is zeker aan te raden. Het beste kun je Kos combineren met enkele andere eilanden tijdens een wijnreis naar Griekenland.

Kos heeft volop aanbod aan hotels en andere authentieke bed & breakfasts waarvan we er een aantal, speciaal voor jou als wijnliefhebber, hebben geselecteerd. Ook op Kos kun je bij ons zeker zijn dat je een prachtig en rustig verblijf tegemoet kan zien.

Als we het over bijzondere Griekse wijnen hebben, dan springen de wijnen van Santorini er met kop en schouder bovenuit. De vulkanische bodem en arme ondergrond maken dat de wijnstokken zich aan een uniek microklimaat moeten aanpassen met warme zomer en zwoele winters. Daarmee krijgen de wijnen van Santorini hun unieke smaak. De meest geteelde druivensoorten op Santorini zijn de Aidani en de Assyrtiko. Ondanks dat Santorini een klein eiland is, heeft in vergelijking met andere eilanden een relatief groot aantal wijnhuizen met ieder zijn specifieke eigenschappen.

Wil je een authentieke Griekse wijnexperience beleven, dan is Santorini een van de ideale bestemmingen in Griekenland. Wil je eerder een luxe en authentieke wijnreis, dan is Santorini ook een perfecte keuze dankzij haar vele luxe hotels waarvan sommige met privé zwembad. Met rechtstreekse zomervluchten vanuit Nederland en België, is Santorini ook prima bereikbaar.

Kreta kent een groot aantal endemische druivensoorten met een wijntraditie die tot ongeveer 4000 jaar teruggaat. Daarmee is het een van de oudste plaatsen in Europa waar wijn wordt geproduceerd. Dankzij haar zuidelijke geografische positie, vele bergen, en zeeklimaat produceert Kreta unieke wijnen. Bovendien is Kreta het grootste eiland van Griekenland waardoor er een enorme variatie aan wijnroutes, wijnen en keuken is. Het is daarmee mogelijk om alleen al in Kreta zelf een heerlijke wijnreis tegemoet te gaan met uitstekende authentieke accommodatie en een heerlijke streekkeuken voor een complete en geslaagde wijnexperience.

Welk eiland of deel van het vasteland je ook wilt bezoeken of met elkaar wilt combineren, Griekenland is een groter wijnland met meer unieke wijnen dan dat je je zou kunnen voorstellen. Bij Wijnrondreizen.com ben je daarom op het juiste adres voor het organiseren van jou unieke en authentieke wijnreis. We hebben voor jou alleen de beste wijnhotels en authentieke accommodaties, restaurants en wijnhuizen geselecteerd zodat je een zo authentiek mogelijke wijnexperience kan beleven.

De beste wijnhuizen die je kunt bezoeken

Waar je in Frankrijk wijnchateaus of in Toscane wijnboerderijen en agritourismo’s in idyllische heuvellandschappen hebt, heb je in Griekenland de authentieke wijnhuizen met dikke witte muren en daken om de binnenkant koel te houden in de warme zomers en constante temperatuur om de wijn goed te kunnen behouden. De meeste wijnhuizen hebben een moderne ruime waar de eigen wijnen worden gepresenteerd tijdens wijnproeverijen en het liefst een accommodatiegelegenheid op een unieke locatie. Soms kun je er zelfs heerlijke lokale streekgerechten verkrijgen tijdens unieke diners gemaakt en samengesteld door de eigenaren met de over verse lokale biologische producten.

De beste accommodaties voor je wijnreis door Griekenland

Griekenland heeft alles wat je nodig hebt voor een authentieke en geslaagde wijnreis. Unieke en heerlijke wijnen, prachtige authentieke accommodaties, en unieke bezienswaardigheden. Bovendien kun je je wijnexperience al dan niet combineren met heerlijke streekgerechten uit de Griekse keuken bij lokale restaurants of in het restaurant van het hotel waar je verblijft.

Welke activiteiten je ook wilt ondernemen tijdens je wijnreis of thematische inslag je wenst te geven aan je wijnreis, bijvoorbeeld een culinaire ontdekkingstocht, elke streek, elk hotel heeft iets unieks te bieden. Van kleine boetiek hotels en bed & breakfasts met veel charme en authenticiteit tot grotere luxe wijnhotels met een moderner design en soms hun eigen wellness en spa centrum of golfbaan, elke accommodatievorm biedt de kans om helemaal tot jezelf te komen, te ontspannen en te genieten van jouw unieke wijnexperience.

Selectie accommodaties voor je wijnreis naar Griekenland

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Selectie wijndomeinen voor je wijnreis naar Griekenland