Madeira versterkt je ! Een van de beste versterkte wijnen

Vele van ons kennen Madeira als een eiland waar je vooral tijdens een cruise kunt stoppen, voor de natuur en de levada wandelingen. Madeira staat ook hoog aangeschreven bij veel Duitse en Engelse toeristen. Toch staat Madeira minder bekend om zijn wijn en wijntoerisme. De versterkte Madeira wijn is daarbij de uitzondering en neemt een speciale plaats in doorheen de geschiedenis.

Share this post

Inhoudstafel

Dat Portugal en Engeland een nauwe band met elkaar hebben doorheen de (wijn)geschiedenis staat vast. Ook als het om Madeirawijnen gaat. Een van de bekendste anekdotes is dat de hertog van Clarence, broer van koning Edward IV van Engeland, een coup wilde plegen tegen de koning. Hij werd toen gearresteerd en verdronken in een barrel van versterkte Madeira wijn in 1478. Dit gaf later de naam aan een van de bekendste en meest populaire flessen Madeira van de wijnmakerij Blandy’s. Een ander markant moment is de inhuldiging van de Amerikaanse onafhankelijkheid met een glas versterkte Madeirawijn. Uiteraard zijn er nog vele andere momenten waar de Madeira versterkte wijn een plaats innam.

Naar Madeira ga je om versterkte Madeira wijnen te proeven, dat is een ding wat zeker is en daar is Madeira ook het beste in. In wijnmaken is de ondergrond waar de wijnstokken groeien van uiterst belang. Madeira is een vulkanisch eiland en dit heeft een grote invloed op de wijnen die er gemaakt wordt. Deze vulkanische ondergrond geeft onder andere een hogere zuurgehalte mee. Dit proef je het beste in de stille jonge wijnen die hier gemaakt worden vooral van lokale druivensoorten. Madeira ligt in de Atlantische oceaan en dit betekend een Atlantisch / maritiem klimaat met relatief veel regen. Door de hoge bergen, tot 1600 meter, steile hellingen en schaarse ruimte, zijn de verschillende wijngaarden klein van oppervlakte, tussen de 300 en 800 meter hoogte gelegen en wordt er veel gewerkt met het pergola systeem om luchtdoorstroom te bevorderen.

Jammer genoeg wordt in Funchal de lokale keuken niet veel aangeboden en zie je rond het drukkere centrum van de hoofdstad vooral menu’s in vijf tot soms wel tien talen. De betere restaurants moet je dan ook ver zoeken in verborgen straatjes of dieper in de binnenlanden of in de meest ongewone plaatsen. Tijdens onze verkenningsreis hadden we zeker meer verwacht. Vooral op het gebied van visgerechten… Als je niet te veel belang hecht aan een nieuwe keuken en nieuwe gerechten ontdekken, zal dit zeker een pluspunt zijn. Wil je echte authentieke gerechten proeven, kies dan voor een Michelin restaurant maar reserveer wel van te voren.

Levada wandelingen op Madeira

Als wandelliefhebber kun je op Madeira uitstekend je hobby vervullen met tientallen levada wandelingen van enkele kilometers tot tientallen kilometerslang over meerdere dagen. Deze leiden je door de grandioze natuur van dorp naar dorp, soms nog door het oerbos waarvan slechts een klein deel behouden is gebleven. Wil je iets grotere afstanden afleggen of meer zien in minder dagen, dan is een auto raadzaam. De afstanden zijn zeker niet lang. Wanneer je bijvoorbeeld 10 dagen zou gaan, dan kun je gemakkelijk hier en daar uitrusten bij een leuke accommodatie al dan niet met zwembad. Van accommodatie naar accommodatie rijd je dan niet meer dan 30 – 60 km op een dag.

Golfen op Madeira

Behalve wandelen kun je op Madeira ook uitstekend golfen. Dit Atlantisch eiland heeft in totaal twee golfparcours met flinke hoogte verschillen voor wie van een mooie uitdaging houdt. De twee golfparcours zijn :

  1. Palheiro Golf
  2. Santo de Serra Golf

Er is ook een golfparcours op het eiland Porto Santo maar dit is wel wat afgelegen. Om hier te komen, dien je eerst een vliegtuig te nemen of 2 uur met de boot te gaan.

Wil je graag een wijnreis maken naar Madeira ? Bekijk dan ons voorbeeldwijnreizen naar dit mooie eiland of vraag een geheel vrijblijvende offerte op maat aan.

Externe links

Madeira Toerisme