Alentejo : een snelle beeldvorming

De Alentejo is een van de meest ongewone en best bewaarde (wijn)regio’s van Portugal. Je vindt er tientallen plaatsen om te bezoeken tijdens je volgende wijnreis naar Portugal waaronder Evora en Estremoz...

Share this post

Inhoudstafel

Alentejo, welke link met de geschiedenis ?

De Alentejo is een van de meest ongewone en best bewaarde (wijn)regio’s van Portugal. Je vindt er tientallen plaatsen om te bezoeken tijdens je volgende wijnreis naar Portugal waaronder Evora en Estremoz. Ook de regionale keuken zal je zeker verrassen met zijn lokale landelijke gerechten en al die verhalen die ermee samengaan. Wist je dat de Alentejo de enige regio is in Portugal met invloed van de vroegere Moren invasie (welke ook in het zuiden van Spanje is geweest) ? De “Al” in sommige woorden is van Arabische oorsprong ! Dit is ook terug te vinden in de architectuur van sommige gebouwen. En dan niet te vergeten alle heerlijke wijnen die je er kan vinden.

De wijnregio Alentejo neemt je terug in de tijd. Terwijl je Lissabon verlaat om de snelweg richting het oosten te nemen zit je al snel in Alentejo en verandert het landschap. Dit gebeurt zowat direct na de Vasco de Gama Brug, een van de langste van Europa (de langste bij opening). Het Portugese Toscane ontvouwt zich voor je ogen met eerst wat ooievaars en hun grote nesten langs de snelweg. Vervolgens langs de kleinere wegen is het een prachtig heuvelachtig landschap met graslanden, veeteelt en eikenbomen voor de kurkindustrie. De bomen staan genummerd met het laatste jaar van de kurkoogst. Daarna is het weer negen jaar wachten tot de volgende oogst. In het culturele hoofdstuk van de Alentejo zijn er verschillende hoogtepunten die je niet mag missen. Prachtige kleine dorpen, kastelen, mooie steden, een hospitaliteit zonder woorden enzovoort.

Hoe zit het met wijn ?

Alentejo is onderverdeeld in acht grote sub-regio’s met eigen appellaties en is omringd door één grote algemene IGP-regio. Voor de kleinere regio’s gelden (iets) strikere regels voor het wijnmaken zoals een hogere alcoholgraad. Niet enkel is Alentejo het Toscane van Portugal met zijn prachtige heuvellandschappen, de Alentejo is ook het Toscane als het om de geografische verspreiding van de wijndomeinen gaat. Inderdaad, het is een grote regio met een relatief lichte concentratie aan kleine en grote wijndomeinen. Dit kan gaan van enkele tientallen tot honderden hectaren grote domeinen met wijnbouw en een stuk bos. De wijnregio Alentejo is volop in ontwikkeling met interessante ontwikkelingen in het wijntoerisme met mooie initiatieven en award.

Gastronomie in de Alentejo

Eten ? Gastronomie ? Authentieke gerechten ? Daar kun je in de Alentejo zeker op rekenen. Onlangs bezochten we (opnieuw) de Alentejo en mochten we weer van enkele culinaire hoogstandjes genieten. Bovendien hebben vele gerechten ook een verhaal. Zo werden sommige gerechten bedacht om de mensen die loyaal waren aan Portugal te kunnen onderscheiden van de niet-loyale Moren en andere van Arabische oorsprong door bijvoorbeeld varkensvlees te combineren met rundvlees in één gerecht ! Een ander voorbeeld is de Carne de porco à alentejana.

Externe links

Forbes

Alentejo toerisme

Visit Portugal