Furmint druif : de geboorte van de Tokaj wijnen

Ben je bekend met de zoete Tokaj wijnen ? Dan ben je ook bekend met de Furmint druif. De heerlijke Tokaj wijnen zijn namelijk van de Furmint druif gemaakt. Februari, de maand van de Furmint, staat in Hongarije veelal in het teken van vele festiviteiten rond...

Share this post

Inhoudstafel

Ben je bekend met de zoete Tokaj wijnen ? Dan ben je ook bekend met de Furmint druif. De heerlijke Tokaj wijnen zijn namelijk van de Furmint druif gemaakt. Februari, de maand van de Furmint, staat in Hongarije veelal in het teken van vele festiviteiten rond de Tokaj wijn zoals een grote wijnproeverij dat jaarlijks wordt georganiseerd in Budapest. Een goede reden om in 2021… een fles Tokaj wijn te kopen en eens deze bijzondere wijn uit te proberen.

Furmint wijnstok in Tokaj, Hongarije

De meeste Tokaj wijnen zijn stille zoete wijnen, maar weinigen onder weten dat er ook mousserende Tokaj wijnen bestaan. De stille Tokaj wijnen worden op een bijzondere manier gemaakt met verschillende suikerlevels van een beetje zoet tot extreem zoet. De mousserende wijnen kennen een aantal extra stappen.

Wanneer je een Tokaj wijn wilt proeven let je goed op de benamingen Tokaji Szamoroni, Tokaji Aszú en Tokaji Eszencia. Dit zijn de drie belangrijkste labels waarmee je uiteindelijk kunt kiezen welk wijnstijl voor jou het beste is.

Tokaji Szamoroni is veelal een droge of zoete wijn, afhankelijk van de hoeveelheid residuele suikers en het langer laten rijpen of niet van de druiven. Meestal worden druiven op vat gehouden voor ten minste twee jaar.

Furmint, Fles Tokaj Aszu, Hongarije

Tokaji Aszú en Tokaji Eszencia zijn daarintegen enkel in de zoete wijn variant te vinden. Voor de Tokaji Aszú wijnen wordt eerst een basis wijn gemaakt waarna rijpen druiven maceratie ondergaan in deze basiswijn voor 12 tot 60 uren waarna het verouderingsproces van de wijn begint in houte vatten. De hoeveelheid toegevoegde druiven bepaald de hoeveelheid suiker en de zoetheid van de wijn uitgesproken in “Puttony” of vat in het Hongaars. Afhankelijk van veroudering en zoetheid, kunnen deze wijnen aroma’s ontwikkelen van abrikoos, honing, etc.

Tokaji Eszencia wijnen zijn daarentegen zeer zeldzaam en meestal enkel te vinden in de Tokaj wijnregio. Deze wijnen zijn zo zoet (boven de 450g residuele suiker/ Liter) dat fermentatie nauwelijks mogelijk is (rond de 5% alcohol). Deze wijnen kunnen voor jaren, zo niet eeuwen bewaard worden.

Gezien het een zoete wijn is, kun je deze het best vrij koel serveren tussen de 8 en 10 graden. Bovendien past de Tokaj wijn bij veel gerechten, van een heerlijk stuk wild tot een dessert zoals ijs, dan wel een stuk fruit zoals vijgen. Het past ook uitstekend bij sommige kazen.

Furmint, rijpe druiventrossen, Tokaj, Hongarije

De Furmint druif groeit over heel Hongarije met het overgrootste gedeelte in de Tokaj regio in het noordoosten van Hongarije. Ook zul je enkele wijngebieden vinden over de Hongaarse grenzen zoals in het Oostenrijkse Burgenland, Sipon in Slovenië en net over de grens van de Tokaj wijnregio aan Slovaakse kant.

De Tokaj (wijn) regio in het noordoosten van Hongarije is niet alleen een bezoek waard voor haar (Duitse) geschiedenis, deze wijnregio staat ook vermeld op de UNESCO werelderfgoed lijst. Daarnaast zijn er mooie bezienswaardigheden in de Tokaj wijnregio om te bezichtigen zoals :

  1. Het dorp Sárospatak en het kasteel
  2. De stad Tokaj
  3. De uitzichten over prachtige wijnlandschappen vanaf de heuveltoppen
  4. De stad Mád
  5. En meer…

Maak kennis met de Furmint druif en de heerlijke Tokaj wijnen. Vraag nu een geheel vrijblijvende offerte aan voor je wijnreis naar Hongarije en Boedapest.