Wijnroutes Europa : welke zijn de beste?

Wanneer je aan wijnroutes in Europa denkt, denk ja al snel aan de wijnroute in de Bordeaux of Champagne wijnstreek in Frankrijk, de Moezel in Duitsland, de Douro in Portugal, of de Chianti wijnstreek in Toscane, Italië… Maar…

Share this post

Inhoudstafel

Wanneer je aan wijnroutes in Europa denkt, denk ja al snel aan de wijnroute in de Bordeaux of Champagne wijnstreek in Frankrijk, de Moezel in Duitsland, de Douro in Portugal, of de Chianti wijnstreek in Toscane, Italië… Maar er zijn zoveel meer wijnroutes in Europa. Hier ontdek je de onbekendere routes voor heel wat inspiratie !

Top 5 bekendste wijnroutes in Europa

Wijnroutes Moezel

De wijnroute langs de Moezel in Duitsland is een van de bekendere wijnroutes in Europa. Een rivier cruise, met de fiets, of met de auto, noem het maar op. Duizenden, zo niet tienduizenden wijnliefhebbers, gaan deze wijnroute af om de heerlijke wijnen te proeven die langs dezelfde genaamde rivier worden gemaakt. De Moezel wijnroute is onderdeel van de Romeinse wijnroute die werd gebruikt voor de aanvoer van handelswaren langs de gelijknamige route naar Rome. Wanneer u deze route aflegt, ziet u niet alleen prachtige landschappen ook culinair genieten en culturele bezienswaardigheden bewonderen behoren tot het dagelijkse programma.

Wijnroutes Bordeaux en Champagne

De Bordeaux- en Champagnewijnen zijn wereldwijd beroemd en beide gebieden staan UNESCO genoteerd voor hun wijntradities. Het is dan ook niet voor niets dat deze wijnroutes naam en faam verdienen bij de vele wijnliefhebbers over de hele wereld. Vele van ons genieten graag een authentieke wine experience zowel in de Médoc met haar prachtige kastelen en rode wijnen, de omstreken van Libourne meer naar het zuiden, of de Champagne in het noorden van Frankrijk bij Reims.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door de Bordeaux en Champagne wijnregio’s ?

Wijnroutes Toscane

Een van de eerste dorpjes die bij je opkomen als je aan Toscane überhaupt denkt, is San Gimignano. Prachtig gelegen op een heuvel met jaren oude gebouwen en mooie straatjes, San Gimignano is voor vele wijn en Italië liefhebbers een must. Montepulciano en uiteraard Chianti zijn maar een paar andere voorbeelden van bekende wijnstreken die onontkomelijk zijn voor iedere wijnliefhebber die er van z’n vakantie geniet.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Toscane ?

Top 10 onbekendere wijnroutes in Europa

Wijnroutes Portugal

Alentejo, Vinho Verde, Alvarinho, de Portwijnroute, Bairrada, en Setúbal bij de hoofdstad Lissabon zijn maar een paar van de wijnroutes in Portugal die u gemakkelijk kunt afleggen met een huurauto. Een authentieke wijn experience is hier gegarandeerd. Maar er is zoveel meer aan wijn te ontdekken in Portugal… Heb je al eens gedacht aan de Azores of Madeira? Dankzij hun vulkanische ondergronden, produceren deze Portugese eilanden in de Atlantische Oceaan, prachtige wijnen die zeker het ontdekken waard zijn.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Portugal ?

Wijnroutes Frankrijk

Frankrijk kent evenveel wijnroutes als dat het rijk is aan wijnstreken. Van de bekendere Champagne en Bordeaux wijnroutes, of bijvoorbeeld nog de Elzas, tot veel onbekendere wijnroutes in de Savoie, de Languedoc of Corsica, Frankrijk biedt u heel wat mogelijkheden voor een authentieke wijn experience.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Frankrijk ?

Wijnroutes Italië

Wijnroute Sardinië

Sardinië is voor vele bekend van de prachtige natuur, witte en roze stranden, azuurblauwe wateren, maar veel minder voor de wijnen. Dat is jammer en zeker een ontdekking waard ! De Strada della Malvasia di Bosa, Strada dei Vini Cagliari, en de Strada del Vino Cannonau zijn de 3 bekendste wijnroutes op Sardinië en je kunt ze prima combineren met zon, zee en strand tijdens een heerlijke vakantie.

Wijnroute Sicilië

Speciaal voor wijn naar Sicilië en de omringende eilanden? We stellen je graag een onbekende wijnroute naar Sicilië voor. Deze prachtige wijnstreek, is niet alleen gewild omwille haar cultuur met prachtige Romeinse nederzettingen en wonderbaarlijke natuur zoals de Etna vulkaan, de mooie stranden enzovoort… Bij de Italianen is het eiland Sicilië ook veelal bekend voor haar (droge en fruitige) wijnen gecombineerd met heerlijke pasta en ander eten. Ook de omliggende eilanden zijn voor de Italianen bekende bestemmingen voor ontspanning en farniente. We hebben het dan over de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië en de eilanden ten zuiden van Sicilië. Pantelleria, een eiland dat bijna tegen Tunesië aan ligt, is UNESCO geklasseerd voor haar wijntradities. Een wijnroute naar Sicilië gecombineerd met de Liparische Eilanden en Pantelleria is dan ook een unieke ervaring en succes gegarandeerd.

Wijnroute Zuid-Italië

Zuid-Italië is veel minder bekend om zijn wijnen dan het noorden van Italië. Een van de redenen is dat het wat verder ligt. Je komt er dan ook niet zomaar. Toch is het zeker de moeite waard. Deze streek in het oostelijk deel van de voet, net als Calabrië aan de west kant, produceren heerlijke zonnige wijnen en bieden heel wat fantastische bezienswaardigheden aan die je zeker niet mag missen. Altamura, Matera, Brindisi, Lecce in de regio Puglia en Pentedattilo, Santa Severina, of nog Capo Rizzuto aan de Calabrese kant zijn maar enkele voorbeelden die met elkaar kan combineren tijdens een fraaie wijnreis door deze onbekendere wijnregio’s.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Italië ?

Wijnroutes Oostenrijk

Oostenrijk kent een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Onderweg tussen Liechtenstein en Wenen ontdek je pas echt waarom Oostenrijk een groot wijnland is met z’n eigen wijnroute en charme. Bovendien kun je terwijl je deze route aflegt heel wat natuurschoon zien, prachtige dorpjes, en hoge watervallen. Een ervaring om niet te missen.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Oostenrijk ?

Wijnroutes Zwitserland

Zwitserland kent niet alleen mooie besneeuwde bergtoppen en racletten. Zwitserland is ook een onbekend maar prachtig wijnland. Niet voor niets staat Lavaux tussen andere landen zoals Frankrijk, Portugal of Hongarije, op de UNESCO werelderfgoedlijst met het wijngebied rond Lavaux. Ook worden er wijnen gemaakt in de streek rond Mendrisiotto, het Italiaanssprekende gedeelte van Zwitserland. Genoeg reden om een lekker lang weekend door Zwitserland te rijden.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Zwitserland ?

Wijnroutes Hongarije

De meeste mensen denken bij Hongarije aan een citytrip Budapest. Terecht, want het is een zeer mooi stad. Maar er is zoveel meer te zien… en te proeven ! Hongarije kent heerlijke wijnen. Villányi, Tokaji, of Egri zijn maar een paar gebieden en wijnstreken waar je deze kunt proeven. Hongarije ontdek je het beste met en huurwagen. De wegen zijn goed en onderweg kunt je heerlijk genieten van de natuur en wijnproeverijen die de verschillende streken te bieden hebben.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Hongarije ?

Wijnroutes Kroatië

Op wijnreis naar Kroatië? Goed idee! Kroatië kent niet prachtige stranden, mooie steden en wonderen van de natuur zoals de Plitvice watervallen. Een wijnroute langs de beste wijndomeinen van Kroatië brengt je van Istrië naar Slavonië tegen de grens met Bosnië en Servië en van grofweg Zagreb en noordelijker tot Dubrovnik in het zuiden. Onderweg kun je niet alleen prachtige bezienswaardigheden zien maar je kunt ook in mooie authentieke accommodaties slapen zoals op een wijnboerderij.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Kroatië ?

Wijnroutes Griekenland

Hoewel de wijnen niet veel verkrijgbaar zijn in supermarkten, is Griekenland als wijnland een ideale bestemming. Waar je ook heen wilt op vakantie, Griekenland, heeft wijnstreken zowel op het vasteland en op haar eilanden. De noordelijke regio Macedonië, met als hoofdstad Thessaloniki, is een van de regio’s die echt het ontdekken waard zijn. Dit kan idealiter in combinatie met een citytrip naar Thessaloniki. Heb je liever een trip naar de Griekse eilanden dan is er genoeg keus. Wil je een groot aanbod? Kreta is dan ideaal. Wil je een klein aanbod, dan is Santorini of Naxos bijvoorbeeld of een combinatie van meerdere eilanden jouw ideale wijnreis naar Griekenland.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Griekenland ?

Wijnroutes Balkan

Servië, Albanië, Bosnië, (Noord-) Macedonië met als hoofdstad Skopje, en Montenegro zijn ideale wijnlanden voor wie echt buiten de “begaande paden” een nieuwe wijnroute wilt proberen. Deze landen kennen een lange wijngeschiedenis en hebben ook veel te bieden op cultuur en natuurvlak met vele bezienswaardigheden.

Benieuwd naar onze wijnreizen op de wijnroutes door Balkan ?