Wijntoerisme Frankrijk : tips voor een geslaagde wijnreis

Wijntoerisme in Frankrijk is ongelofelijk breed en gevarieerd. Je bezoekt prachtige dorpen, proeft heerlijke wijnen, en...

Share this post

Inhoudstafel

Wijntoerisme in Frankrijk is ongelofelijk breed en gevarieerd. Je bezoekt prachtige dorpen, proeft heerlijke wijnen, en slaapt in prachtige bed and breakfasts. Soms zelfs een wijnkasteel te midden van de wijngaarden.

Wijntoerisme in Frankrijk is vrij goed ontwikkeld. Het kan eigenlijk haast niet anders… Frankrijk is niet alleen een van de grootste en belangrijkste toeristische bestemmingen. Frankrijk is ook een van de grootste wijn producerende landen ter wereld. Frankrijk heeft daarom twee grote meerwaarde in huis om een van de belangrijkste spelers te zijn op het gebied van wijntoerisme.

In dit artikel ontdek je alles over wijntoerisme in Frankrijk :

 • Waar moet je op letten wil je van kwaliteitsvol wijntoerisme genieten
 • Langs elke wijnroute geven we je een aantal tips voor overnachtingen
 • We bespreken met jou enkele bezienswaardigheden
 • Verder nog goede wijndomeinen
 • Wat we maar ook verder tegenkomen

1.      Kwaliteitsvol wijntoerisme Frankrijk : waar let je op ?

Om een bepaalde norm en kwaliteit te handhaven binnen het wijntoerisme in Frankrijk, zijn er een aantal labels in het leven geroepen. Zo is een van de meest vooraanstaande labels die van “Vignobles et découvertes”. Deze wordt voor drie jaar aan een wijnbestemming toegekend. Hiermee wordt garant gesteld dat de wijnbestemming die je zult bezoeken ook daadwerkelijk je meerwaarde zal bieden.

2.      Wijntoerisme is overnachten in de wijngaarden

Als het om wijnovernachtingen gaat, kun je je hart ophalen in Frankrijk. Er zijn ongelofelijk veel prachtige wijnkastelen, bed and breakfasts en andere accommodatiemogelijkheden. Hier kun je fantastisch overnachten tussen de wijngaarden of dichtbij in de buurt van prachtige wijnhuizen. In onze nieuwsbrief van juli 2020 stelde we een top 10 samen van charmante bed and breakfasts door heel Frankrijk. Ben je benieuwd naar (een van) deze adressen, klik dan door via onderstaande lijst.

 • Château de Mazelière
 • Château de Pierreclos
 • Château de Raissac
 • Château la France
 • Château la Villatade
 • Château Piéguë
 • Château de la Soucherie
 • Château Franc Mayne
 • Château Saint-Pierre de Serjac
 • La Bastide du Clos des Roses – Les Collectionneurs

En als bonus hebben we :

 • Bed and Breakfast Les Bruhasses

Zoals je ziet zijn dit maar enkele van onze favoriete adresjes die we speciaal voor jou hebben geselecteerd.

3.      Bezienswaardigheden langs de wijnroutes in Frankrijk

Bezoek mooie dorpen, steden en andere bezienswaardigheden

Frankrijk kent ongelofelijk veel mooie dorpen en steden, soms totaal onbekend, die vaak onderweg naar of via een kleine omweg langs de meest populaire of minder bekende wijnroutes liggen. Onze favoriete dorpen en steden zijn dan ook makkelijk bereikbaar. Wil je kleine pareltjes ontdekken, bekijk dan de artikels gewijd aan elke specifieke wijnroute.

 1. Reims (Champagne wijnroute)
 2. Eguisheim (Elzas wijnroute)
 3. Colmar (Elzas wijnroute)
 4. Lyon (Rhône wijnroute)
 5. Annecy (Savoie wijnroute)
 6. Gordes (Provence wijnroute)
 7. La Romieu (Jurançon wijnroute)
 8. Albi (Cahors wijnroute)
 9. Angers (Loire wijnroute)
 10. Blois (Loire wijnroute)