Wijnkasteel : een romantische overnachting

Een wijnkasteel is de ideale accommodatie voor een romantische overnachting midden in de wijngaarden weg van de drukte en de hectiek om je heen terwijl je de...

Share this post

Inhoudstafel

Een wijnkasteel is de ideale accommodatie voor een romantische overnachting midden in de wijngaarden weg van de drukte en de hectiek om je heen terwijl je de beste wijnen proeft. In vele wijnregio’s en -gebieden, vooral in Zuid-Europa, worden vele grote wijnen genaamd naar het chateau waar de wijn wordt gemaakt. Dit zijn meestal prachtige middeleeuwse kastelen. Tegenwoordig, naast het wijn maken, kun je in vele van deze wijnchateaus een authentieke overnachting doorbrengen. Echt fantastisch om te beleven. In dit artikel vertel ik je achtereenvolgens meer over :

  1. Wat een wijnkasteel is
  2. Het verschil tussen wijnkasteel en wijnchateau
  3. De beste bestemmingen voor het overnachten in een wijnkasteel

Wat is een wijnkasteel ?

Wijnchateaus zijn echte kastelen, soms direct komend uit een sprookjesverhaal, gelegen op een groot landgoed met wijngaarden en zijn eigenlijk de enige echte vorm van authentieke accommodatie samen met de wijnboerderij of beter bekend als agriturismo. Meestal wordt er lokaal wijn gemaakt en gebotteld. Ze kunnen zowel als hotels en als bed & breakfast geklasseerd staan. Maar laten we een ding vast en zeker duidelijk hebben, aan de schoonheid zal het zeker niet ontbreken. Wijnchateaus hebben we bij Wijnrondreizen.com uiteraard het liefst in de authentieke vorm dat we ons voorstellen : torentjes, een court, liefst een mooie tuin erbij etc. maar laten we duidelijk zijn dat ieder land, iedere streek, elk wijngebied, z’n eigen wijnchateau stijlen heeft , soms een manoir.

Bij elk wijnkasteel kan de architectuur sterk variëren van neo-klassiek tot een prachtig feodaal kasteel uit de middeleeuwen. Naast de vaak prachtige architectuur, bieden de kamers alle moderne faciliteiten aan van een vier of vijf sterren hotel.

Verschil tussen wijnkasteel en wijnchateau

Vele wijnen, vooral in de Bordeauxstreek in Frankrijk dragen de naam “Chateau”. Toch wordt hier alleen wijn gemaakt en kun je sommige bezoeken voor een wijnproeverij. Een wijnkasteel daarentegen, is niet alleen een plaats waar wijn wordt gemaakt, maar je kunt er ook authentiek overnachten. Een wijnkasteel wordt meestal gerund als bed and breakfast.

Bestemmingen voor een authentieke overnachting in de wijngaarden

Van neo-klassiek tot een prachtig feodaal kasteel uit de middeleeuwen, wij selecteerde voor jou de mooiste adressen. Frankrijk is een van de wijnlanden met het grootste aanbod aan wijnkastelen. In bijna elke wijnregio, we denken dan aan de Bourgogne, de Languedoc of de Bordeaux wijnstreken, kun je hier en daar een prachtig kasteel met zijn eigen wijngaarden vinden om te overnachten.

Naast Frankrijk, kun je ook prachtige wijnkastelen vinden in Italië en Portugal bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er meer onverwachte landen in Oost-Europa waar je hier en daar een mooi kasteel met omliggende wijngaarden kan vinden.

Voorbeeld verblijf in een wijnkasteel in Frankrijk

In deze voorbeeld wijnreis slaap je in een wijnkasteel in de Bourgogne. Vanaf het wijnkasteel, zowel je kamer als het zwembad bijvoorbeeld, heb je prachtige vergezichten op de omliggende wijngaarden. Dit wijnkasteel is de ideale verblijfplaats om heerlijk een paar dagen uit te rusten en te genieten van uitzonderlijke wijnen.