Slow tourism en wijnreizen : eco reizen

Slow tourism, traag reizen of langzaam reizen is ook tijdens een wijnreis heel goed te doen. Zo leer je de omgeving beter te appreciëren en geniet je veel meer van wat de natuur je te...

Share this post

Inhoudstafel

Slow tourism, traag reizen of langzaam reizen is ook tijdens een wijnreis heel goed te doen. Zo leer je de omgeving beter te appreciëren en geniet je veel meer van wat de natuur je te bieden heeft.

Géén zin in elke dag van de een naar de andere plaats te reizen? Ga voor het ecologische Slow Tourism ! Verblijf in een accommodatie voor 3 of meer dagen en kom helemaal tot rust. Op alle bestemmingen is er ook voldoende te doen op een plaats of binnen een straal van 20-30 km !

In dit artikel kun je de volgende punten verwachten :

  1. Wat is slow tourism of “traag reizen”?
  2. Op welke manieren kan ik traag reizen?
  3. Wat zijn de transportmiddelen bij Slow Tourism?

Er zijn zoveel wijngaarden en bezienswaardigheden in alle wijnlanden in ons aanbod, dat je gerust 3 of 4 dagen op een zelfde plaats kan blijven zonder zich te vervelen.

Wat is slow tourism of “traag reizen”?

Slow tourism is tegenwoordig helemaal in. Wil je een zo laag mogelijke CO2 afdruk hebben op de planeet, dan hebben wij speciaal voor jou trage wijnreizen. Met een trage wijnreis, reis je per trein naar de bestemming van jouw keuze en je slaapt op 1 adres. De accommodatie is gelegen dicht bij een station zodat je deze makkelijk kunt bereiken.

Slow tourism, traag reizen of ook wel langzaam reizen genoemd, zijn allemaal bedoeld om een nieuwe trend binnen het toerisme te omschrijven : de kunst van het groener en duurzamer omgaan met je omgeving en het milieu tijdens de reizen die je maakt. Het is ook een uiterst geschikte methode om je wijnreis te ondernemen.

Op welke manieren kan ik traag reizen?

  1. Een eerste manier is om heerlijk een paar extra dagen de tijd per plaats te nemen om extra te kunnen ontspannen, relaxen en bij te komen in plaats van dagelijks bezoeken in te plannen. Zo kun je bijvoorbeeld 1 hele dag genieten van de omgeving van de wijnboerderij en de andere dag weer onderweg prachtige bezienswaardigheden bezoeken.
  2. Een tweede manier is om 1 centrale plaats te kiezen en van daaruit verschillende activiteiten te ondernemen zoals fietsen, wandelen, paardrijden of waarom niet kooklessen volgen of heerlijk vertoeven aan een zwembad in alle rust. Inderdaad, de meeste accommodatie zijn prachtig gelegen en hebben vaak ook een zwembad.
  3. Een andere vorm van slow tourism is het werken op een wijnboerderij, het helpen bij het maken van wijn. Deze wijze van “sociaal” toerisme is vooral geschikt voor de actieve mensen die graag wat te doen hebben. Op deze wijze kun je ook heerlijk je hoofd “leegmaken” en alle stress te vergeten. Aan het einde van de dag voel je je weer helemaal schoon van alle stress.

Zoals je ziet, traag reizen of slow tourism, heeft iets met het sociale te maken en je omgeving willen verbeteren. Stel dat je een van bovenstaande methodes aan zou nemen voor je volgende vakantie, een waarom niet een wijnreis… In plaats van dagelijks vele kilometers met de auto te reizen en vermoeid op je bestemming aan te komen, halveer je het aantal kilometers die je maakt, stoot je minder CO2 uit en kom je helemaal tot ontspanning.

Wat zijn de transportmiddelen bij Slow Tourism?

Aan de basis van elke reis ligt het transport per auto, trein, bus of vliegtuig welke je naar je bestemming brengt. De meest gebruikte transportmiddelen bij slow tourism of traag reizen zijn de bus, of nog beter, de trein. Je gebruikt een langeafstand bus of trein, leukst is een nachttrein om een hotel nachtje op de heen en terugreis te besparen en vrij te kunnen bewegen. Eenmaal ter plaatsen op bestemming, neem je de lokale trein om van de ene plaats naar de andere te reizen. Dit is met wijnreizen prima mogelijk. Wij organiseren voor jou de transfer van en naar het dichtstbijzijnde treinstation tot aan de wijnboerderij die op maximaal 15 minuten rijden is. Het enige wat jij nog hoeft te doen is… genieten.

Enkele voorbeelden rond slow tourism en wijnreizen die wij u graag aanbieden

  1. Slow tourism of een wijnreis met de trein

Een wijnreis per trein? Ja, dat is mogelijk. Hou je van treinreizen, dan zul je aangenaam verrast worden wat Europa je allemaal voor mogelijkheden om een wijnreis met de trein te ondernemen. Niet alléén kennen wij het meest gevarieerde en grootste aanbod aan wijnen in Europa, Europa kent ook een van de meest uitgebreide spoorwegnetwerken. Vele stations liggen in de buurt van wijngaarden en dit brengt leuke mogelijkheden met zich mee voor slow tourism met trein. Wijnregio’s die uitstekend te bereiken zijn met de trein zijn bijvoorbeeld Toscane, Bordeaux, Bourgogne, Lavaux in Zwitserland en ga zo door.

  1. Woofing op een wijnboerderij

Al ooit gehoord van WOOFING? Een paar uur per dag werken in ruil voor onderdak op een wijnboerderij is een andere vorm van duurzaam wijntoerisme. Je helpt mee om bijvoorbeeld de druiven te sorteren of te oogsten en eind van de middag kun je dan heerlijk relaxen en bijkomen met een glaasje wijn.

  1. Meehelpen op een biologische of biodynamische wijnboerderij

Op een biologische of biodynamische wijnboerderij komt je een stuk dichter bij de natuur dan je denk. Het principe van een biologische wijnboerderij is om enkel natuurlijke mesten en andere bestrijdingsmiddelen te gebruiken, dus geen synthetische. Biodynamische boerderijen gaan hierin nog een stuk verder. Wil je echt weten hoe een wijn puur natuur proeft, ga dan voor WOOFING op een biologische of biodynamische wijnboerderij. Als wijnreizen specialist hebben ook wijnreizen met wijnproeverijen op biologische en biodynamische wijnboerderijen.