Wijnreis Sicilië : verken de beste uithoeken

Wijnreis Sicilië : verken de beste uithoeken

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Tijdens je wijnreis door Sicilië kun je verschillende wijnhuizen, steden en natuurgebieden bezoeken. Je kunt zowel een lang weekend gaan dan wel een hele week of meer genieten van deze prachtige wijnstreek. Een wijnreis naar Sicilië leent zich ook goed voor een gastronomisch lang weekend of een paar dagen ontspannen aan zee in prachtige hotels in combinatie met wijnhuizen bezoeken. Welke type lang weekend of vakantie je ook het liefst hebt, er zijn verschillende mogelijkheden om je wijnreis naar Sicilië op een leuke manier in te vullen. In dit artikel over een wijnreis naar Sicilië maken, lees je meer over :

 • Hoe bereik je Sicilië ?
 • Beste tijd van het jaar voor een wijnreis door Sicilië
 • De wijngebieden en wijnroutes van Sicilië
 • De wijnen van Sicilië
 • Je wijnreis door Sicilië
 • Accommodaties tijdens je wijnreis naar Sicilië

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Algemene tips voor je wijnreis naar Sicilië

Hoe bereik je Sicilië ?

Vanuit België en Nederland bereik je Sicilië het makkelijkst met het vliegtuig. Palermo en Catania zijn de twee mogelijke luchthavens. De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen op Catania wat eveneens je aankomst luchthaven is wanneer je de Liparische eilanden wilt bezoeken. De vlucht duurt ongeveer drie uur. Dit geldt ook wanneer je vanuit Brussel vertrekt.

Beste tijd van het jaar voor een wijnreis naar Sicilië

Sicilië kent het hele jaar door heerlijke temperaturen. Laten we bij voorbaat zeggen dat je een wijnreis naar Sicilië het hele jaar door kunt doen. Wellicht dat je dan in de zomer eerder een hele week of langer zal gaan terwijl je in de winter Sicilië eerder voor een lang (gastronomisch) weekend zal bezoeken. Elk seizoen heeft zo z’n voordelen.

Sicilië verkennen

Je begint het verkennen van Sicilië het gemakkelijkst vanuit Catania of Palermo, twee prachtige steden die je zeker wilt zien tijdens je wijnreis naar Sicilië. Behalve mooie wijnhuizen en steden, kun je op Sicilië ook enkele prachtige bezienswaardigheden verwachten zoals de Etna, natuurgebieden en op cultureel vlak waaronder enkele sites ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De wijngebieden en wijnroutes van Sicilië

De wijngebieden

Op Sicilië kun je onderscheid maken tussen verschillende wijngebieden. Het eerste wijngebied zijn de wijnhuizen welke zich bevinden op de hellingen van de Etna. Deze wijnhuizen zijn gelegen op een grotere hoogte dan de rest van de wijnhuizen op Sicilië wat zo z’n invloed heeft op temperaturen bijvoorbeeld. Een tweede wijngebied zul je meer zuidwaarts treffen ten westen van Syracusa op de Siciliaanse hoogvlakten. Het derde wijngebied zat zich onderscheid van de twee eerder genoemde wijngebieden, zijn de wijnhuizen welke zich bevinden aan of nabij de Middelandse Zee en daar veel invloed van ondervinden. De invloed van wind speelt hier een belangrijke rol.

De wijnroute

De wijnroute van Sicilië loopt vanaf Catania via de zuid kust van het eiland langs prachtige steden zoals Noto en Modica. Onderweg zie je bovendien verschillende UNESCO bezienswaardigheden zoals de Vallei der Tempels of de Villa Romana del Casale. Uiteindelijk reis je via Marsala en Trappani naar Palermo. Vervolgens kun je er voor kiezen om enkele van de kleinere eilanden rond Sicilië te bezoeken waar ook wijn wordt gemaakt. Zo kun je denken aan Pantelleria of de Liparische eilanden.

Bezienswaardigheden tijdens je wijnreis in Sicilië

Sicilië kent vele bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Nummer 1 als wijnliefhebber is natuurlijk een van de vele wijnhuizen bezoeken en van binnen zien. Op een stevige tweede plaats komt de stad Palermo met zijn prachtige kathedraal en oud centrum. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je wijnreis in Sicilië niet wilt missen :

 1. Een wijnhuis van binnen zien
 2. Palermo, vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst
 3. Steden zoals Catania, Noto, Syracusa en Modica
 4. Mooie kleine dorpjes zoals Gangi of Taormina
 5. De heuvelachtige wijnlandschappen van Sicilië
 6. En meer…

De wijnen van Sicilië

Sicilië kent een lange wijngeschiedenis dat teruggaat tot de Griekse en Romeinse invasies. Hedendaags is Sicilië een van de grootste producerende wijnregio’s van Italië en telt het in totaal 23 DOC’s, het equivalent van de Franse AOC’s. Er worden voornamelijk rode en witte wijnen gemaakt met wit als koplopper. Bij het maken van Siciliaanse wijnen hebben vooral de endemische druivensoorten de voorkeur. De belangrijkste rode druivensoorten zijn daarom de Frappato, de Nerello Mascalese en de Nero d’Avola. Bij de witte druiven zijn dit globaal gezien en naar volume de Catarratto, Grillo en Inzolia.

Je wijnreis door Sicilië

Alle wijnreizen door Sicilië getoond op deze website kun je naar eigen wens en geheel op maat aanpassen aan jouw wensen. Onderstaand geven wij je daarom enkele voorbeelden.

Prachtige wijnhuizen die je kunt bezoeken

Tijdens je wijnreis in Sicilië bezoek je vooral kleine wijnproducenten. Hieronder alvast een voorbeeld een klein wijnhuis met top kwaliteit wijnen. Wanneer je speciale wensen hebt, laat dit dan zeker weten.

Een wijnhuis / wijncoöperatie die je kunt bezoeken, is :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis naar Sicilië

Naast mooie kleine wijnhuizen kun je ook heerlijk eten in Sicilië. Je kunt verschillende typische gerechten zowel in Michelin sterren restaurants als in kleine lokale restaurants proeven. Bovendien hebben elk van de door ons geselecteerde restaurants een uitgebreide wijnkaart met een mooi aanbod lokale en mousserende wijnen wanneer mogelijk. Hieronder alvast een voorbeeld van een mooi restaurant met top kwaliteit keuken. Wanneer je speciale wensen voor restaurants hebt of een speciaal dieet, laat dit dan zeker weten.

Voorbeeld restaurant waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis in Sicilië :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Activiteiten die je zou kunnen doen tijdens je wijnreis door Sicilië

Van eens heerlijk uitrusten aan het zwembad met zicht op de wijngaarden, kooklessen volgen tot een masterclass wijn en spijs of waarom niet paardrijden door de wijngaarden… je kunt het zo gek niet bedenken. Laat ons gerust je wensen weten als het gaat om activiteiten en belevingen die je tijdens je wijnreis naar Sicilië wilt bijboeken. Vraag daarom direct een geheel vrijblijvende offerte op maat aan voor je wijnreis naar Sicilië en wij regelen het voor je !

Bekijk al onze wijnreizen naar Sicilië

Bekijk al onze wijnreizen naar Sicilië. Van gastronomie tot wandelen en pure ontspanning in de SPA met heerlijke glas wijn. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze wijnreizen naar Sicilië zijn samengesteld ter inspiratie van je volgende wijnreis naar Sicilië.