Wijnreis Loire : verken de beste uithoeken

Wijnreis Loire : verken de beste uithoeken

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Een wijnreis door de Loire wijnstreek staat voor het bezoeken van enkele mooie wijngebieden zoals Vouvray, Chevigny of Chinon. Maar de Loire is meer dan alleen frisse wijnen. Wat dacht je van die prachtige kastelen en steden zoals Nantes of Orléans waar je ook nog eens heerlijk kunt eten ? Een wijnreis naar de Loire wijnstreek leent zich ook goed voor het bezoeken van mooie dorpjes, prachtige natuurgebieden en meer. Tien tot vijftien dagen is daarom de ideale lengte voor een wijnreis door de Loire wijnstreek.

In dit artikel over een wijnreis naar de Loire wijnstreek maken, lees je meer over :

 • Hoe bereik je de Loire wijnstreek ?
 • Beste tijd van het jaar voor een wijnreis door de Loire wijnstreek
 • De wijngebieden en wijnroutes van de Loire wijnstreek
 • De wijnen van de Loire wijnstreek
 • Je wijnreis door de Loire wijnstreek
 • Accommodaties tijdens je wijnreis naar de Loire wijnstreek

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Algemene tips voor je wijnreis naar de Loire wijnstreek

Hoe bereik je de Loire wijnstreek ?

Nantes, Angers, Tours of Orléans is voor de meeste onder ons het beginpunt van je wijnreis door de Loire wijnstreek. Vanuit België en Nederland bereik je de Loire het makkelijkst met de auto. Met de auto is het ongeveer 600 kilometer naar Orléans vanuit Utrecht terwijl het zo’n 440 kilometer vanaf Brussel is. Heb je wat meer tijd, dan kun je er ook voor kiezen om met de trein tot Parijs te gaan om vervolgens een TGV of lokale trein te nemen rechtstreeks naar Orléans, Tours, Angers of Nantes.

Beste tijd van het jaar voor een wijnreis naar de Loire wijnstreek

Een wijnreis naar de Loire wijnstreek kun je het beste tussen april en september doen wanneer de temperaturen iets warmer zijn. De heerlijke wijnen van de Loire zoals de Vouvray en Chinon wijnen kun je in ieder geval wel met zekerheid het hele jaar proeven. Elk seizoen heeft zo z’n voordelen. In het voorjaar heb je te maken met heerlijke zachte temperaturen. In de zomer daarintegen kan het best warm worden. De herfst staat eerder voor milde temperaturen en de prachtige verkleurde wijngaarden.

De Loire wijnstreek verkennen

Orléans en Nantes zijn meestal het vertrekpunt van je wijnreis door de Loire wijnstreek. Je volgt vervolgens de Loire rivier richting de Atlantische Oceaan of stroomopwaarts op. De Loire wijnstreek is vrij uitgestrekt. Je kunt daarom het beste deze wijnstreek opdelen in verschillende delen splitsen. Het eerste deel ligt tussen de Atlantische Oceaan en Saumur met de wijnen van de Pays Nantais en Anjou-Saumur. Het tweede deel ligt tussen Saumur en de stad Blois met de wijnen van de Tourraine. Vervolgens is het derde meest interessante gebied de wijnen van Sancerre en Pouilly. Je kunt elk deel zowel met de auto, de fiets of waarom niet met de trein afleggen. Hier en daar kun je met de fiets of auto een stapje zijwaarts maken en enkele prachtige en typische dorpen bezoeken welke verder niet precies op de route liggen.

De wijngebieden en wijnroutes van de Loire wijnstreek

De wijnroute van de Loire begint bij Nantes en gaat door tot Montluçon en Clermont-Ferrand met de Côtes d’Auvergne welke eveneens tot de Loire wijnroute behoren. Langs de hele wijnroute ontdek je kleine AOC wijngebieden met mooie namen. Je kunt denken aan Vouvray, Chinon en Cheverny. Afhankelijk van het aantal dagen dat je tot je beschikking hebt voor je wijnreis door de Loire wijnstreek, kun je ervoor kiezen een paar van deze wijngebieden te ontdekken dan wel de hele wijnroute te combineren met enkele bezienswaardigheden en dorpen.

Bezienswaardigheden tijdens je wijnreis in de Loire wijnstreek

De Loire wijnstreek kent vele bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Nummer 1 als wijnliefhebber is om enkele van die mooie wijnhuizen te bezoeken in de wijngebieden Vouvray en Tourraine. Een citytrip naar steden zoals Nantes, Angers en Saumur mag ook zeker niet ontbreken. Zo kun je deze prachtige steden zien en de heerlijke lokale gastronomie proeven. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je wijnreis in de Loire wijnstreek niet wilt missen :

 1. Een wijnhuis van binnen zien
 2. Nantes
 3. Mooie kleine dorpjes zoals Loches en Vendome
 4. De prachtige kastelen langs de wijnroute van de Loire
 5. De heuvelachtige wijnlandschappen met zicht op de Loire
 6. En meer…

De wijnen van de Loire wijnstreek

De wijnen van de Loire winnen steeds verder aan populariteit. Met name Vouvray, Chinon en de Tourraine wijnen zijn erg gewild. Dankzij de kwaliteit, eeuwenoude traditie van het wijnmaken in deze wijngebieden en andere factoren vormen deze namen hedendaags het boegbeeld van de Loire wijnen. Tijdens je wijnreis langs de Loire wijnroute zul je vooral, omwille het koelere klimaat, witte en mousserende wijnen tegenkomen. Uiteraard worden er ook rosé en rode wijnen gemaakt. De Cabarnet Franc en Cabarnet Sauvignon zijn de dominante druivensoorten bij de rode wijnen terwijl de Chardonnay en de Sauvignon Blanc dit zijn bij de witte wijnen. In de Loirestreek neemt bovendien de Chenin Blanc, een witte druivensoort, een speciale plaats in, met name in de AOC Vouvray.

Je wijnreis door de Loire wijnstreek

Alle wijnreizen door de Loire wijnstreek getoond op deze website kun je naar eigen wens en geheel op maat aanpassen aan jouw wensen. Onderstaand geven wij je daarom enkele voorbeelden.

Prachtige wijnhuizen die je kunt bezoeken

Tijdens je wijnreis in de Loire wijnstreek bezoek je vooral kleine wijnproducenten. Hieronder alvast een voorbeeld een klein wijnhuis met top kwaliteit wijnen. Wanneer je speciale wensen hebt, laat dit dan zeker weten.

Een wijnhuis / wijncoöperatie die je kunt bezoeken, is :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis naar de Loire wijnstreek

Naast mooie kleine wijnhuizen kun je ook heerlijk eten in de Loire wijnstreek. Typische gastronomie is bijvoorbeeld de Asperges à la Nantaise (Asperges typisch van Nantes) of de Petit Beurre (wie kent deze niet…). Je kunt deze en andere typische gerechten zowel in Michelin sterren restaurants als in kleine lokale restaurants proeven. Bovendien hebben elk van de door ons geselecteerde restaurants een uitgebreide wijnkaart met een mooi aanbod lokale en mousserende wijnen wanneer mogelijk. Hieronder alvast een voorbeeld van een mooi restaurant met top kwaliteit keuken. Wanneer je speciale wensen voor restaurants hebt of een speciaal dieet, laat dit dan zeker weten.

Voorbeeld restaurant waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis in de Loire :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Activiteiten die je zou kunnen doen tijdens je wijnreis door de Loire wijnstreek

Er is meer dan genoeg te doen om je wijnreis in de Loire wijnstreek te vullen. Of je nu graag het verhaal achter een bepaald wijndomein beter wilt leren kennen dan wel activiteiten zoals wandelen in de wijngaarden wilt doen, er is veel mogelijk. Andere mogelijkheden zijn met een twizzy door de wijngaarden rijden, truffels zoeken, of waarom niet een kort cursus wijn maken volgen. Het aanbod activiteiten en wijnbelevingen is redelijk uitgebreid in de Loire. Laat ons gerust je wensen weten als het gaat om activiteiten en belevingen die je tijdens je wijnreis naar de Loire wilt bijboeken. Vraag daarom direct een geheel vrijblijvende offerte op maat aan voor je wijnreis naar de Loire en wij regelen het voor je !

Bekijk al onze wijnreizen naar de Loire

Bekijk al onze wijnreizen naar de Loire wijnstreek. Van gastronomie tot wandelen en pure ontspanning in de SPA met heerlijke mousserende Crémant de Loire. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze wijnreizen naar de Loire zijn samengesteld ter inspiratie van je volgende wijnreis naar de Loire.