Wijnreis Hongarije: Een geweldig wijnland

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

of

Vraag een vrijblijvende offerte op maat​

Wijnreis Hongarije - Een introductie...

Een wijnreis naar Hongarije is nu nog een vrij nieuw wijnland ontdekken, maar vergis je niet, Hongarije heeft heerlijke wijnen die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Wat is er nu avontuurlijker dan je over je vooroordelen heen te zetten en op “ontdekking” wijnreis naar Hongarije te gaan om onbekende wijnen te proeven die achteraf een ware en blije verrassing blijken te zijn? Je zult met een opgelucht hart naar huis terugkeren en nog lange goede herinneringen eraan over houden. Dat is wat Hongaarse wijnen voor je in het vooruitzicht hebben.

Wijnreis Hongarije - Alle reizen zijn aan te passen op maat

Tips & Tricks - Wijnreis Hongarije

Hongarije heeft nog meer om jou te verrassen tijdens prachtige wijnreizen behalve heerlijke wijnen. Hongarije kent ook een heerlijke keuken met uitmuntende gerechten om “u” tegen te zeggen. De hoofdstad Boedapest heeft vele rijk gedecoreerde bistro’s met rijk gevulde wijnkelders en goede menu kaarten waar je niet meer weg wilt komen. Ook de rest van het land zal je verrassen.

Wat zijn de wijnregio’s en beste wijnroutes om tijdens je wijnreis naar Hongarije te bezoeken?

Wijnrondreizen.com organiseert voor jou wijnreizen door heel Hongarije of een deel van dit prachtige wijnland. Zo krijg je een goed beeld van wat Hongarije te bieden heeft. Wil je een authentieke wijnreis beleven, dan is Boedapest en de wijnregio eromheen al een mooie starter. Wil je nog meer, dan kun je een mooie autotocht of privétour maken door de andere wijnregio’s beginnend en eindigend in Boedapest, of waarom niet vanaf Nederland en België of in combinatie met een ander schoon wijnland zoals Slovenië of Oostenrijk.

Hongarije telt meer dan 20 wijnregio’s waar de Tokaj wijnregio UNESCO genoteerd sinds 2002 staat. Voor het gemak hebben we het land opgedeeld in grofweg 6 grote wijngebieden waar je wijn prachtige natuur en cultuur ideaal met elkaar kunt combineren. Uiteraard ontbreken lokale gerechten en keuken hier niet aan. Zo hebben we in iedere wijnregio van Hongarije, een zorgvuldig samengestelde lijst van geselecteerde wijnhuizen waar je heerlijk kunt overnachten met liefst een eigen dan wel in de directe nabijheid een restaurant.

 

Hongaarse wijnen

Hongarije heeft een verbazingwekkend grote keuze aan kwaliteitswijnen. De Tokaj wijn en haar landschappen, welke zijn ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst, zijn daar het geweldige voorbeeld van.

Het land produceert overwegend witte wijnen. Rood en mousserende wijnen worden er ook gemaakt, maar in veel mindere mate. De uitzondering hierop is de regio rond de hoofdstad Boedapest, Etyek-Buda.

Wil je Hongarije in alle verscheidenheid als wijnliefhebbers meemaken als het gaat om heerlijke wijnen en deze dieper en beter leren kennen? Dan is ons advies om een privétour te boeken rond de 10 à 15 dagen als je ook een paar dagen in de hoofdstad Boedapest wenst te verblijven.

 

Wanneer is Hongarije als land het beste te bezoeken ?

Hongarije heeft maar liefst meer dan 20 regio’s met ieder z’n eigenschappen en microklimaten. Met een rijke natuurlijke omgeving en veel verschillende landschappen, is het mogelijk Hongarije als wijnliefhebber het hele jaar door te bezoeken, hoewel de train comfortabeler zal zijn in de zomer. Inderdaad, sommige winters kan het vrij koud zijn. Met een privétour zal uiteraard alles wat dat betreft comfortabeler zijn.

Zo heeft iedere maand en elk seizoen z’n pluspunten. Terwijl de meeste bezoeken aan wijnhuizen en wijnproeverijen in het voorjaar plaatsvinden omwille van de veilingverkoop, openen de meeste kleinere wijnhuizen pas hun deuren laat in mei. Uiteraard is hartje zomer vertrekken geen garantie voor het mooiste weer, maar algemeen gezegd is er meer kans op mooi weer tussen half april en half september. Toch zijn er ook mooie dagen in late herfst, winter en vroege voorjaar wat spectaculaire landschappen kan opleveren.

In Boedapest en omgeving worden het hele jaar evenementen gehouden rond de Hongaarse wijnen. Wijnfestivals worden onder verschillende vormen het hele jaar door gehouden. Terwijl in Tokaj in juni meestal het algemene wijn festival wordt gehouden, wordt in Mád in de maand september de furmint festival – naar deze speciale druif – gehouden. Wil je een wijnreis plannen rond een bepaald festival, laat het ons dan gerust weten. Weet wel dat bepaald data erg druk kunnen zijn en er dan weinig beschikbaarheid is rond hotels. Je kunt daarom het beste, als je het al weet, vroeg van te voren reserveren.

Waar te verblijven

Hongarije heeft een groot aanbod aan hotelkamers, ook voor de wijnliefhebber met prachtige en moderne boetiekachtig wijnhotels en authentieke bed & breakfasts. Voor degene die een wijnreis willen doen voor de Hongaarse wijnen en waar de logies een tikkeltje minder meetellen (versta moderne bed & breakfasts in plaats van authentiek) is het aanbod meer dan voldoende. Voor degene die heerlijke wijnen willen proeven en in authentieke accommodatie willen overnachten, is de keuze wat beperkter. De grootste keuze bevindt zich in de regio’s rond het Balaton meer, rond de hoofdstad en in de regio rond Tokaj.

Op gastronomisch vlak ontbreekt het ook aan niets. In de hoofdstad Boedapest is volop keuze aan wereldklasse bistro’s met prachtig gedecoreerde interieurs waar je heerlijk kunt eten tegen een schappelijke prijs. Bij de meeste accommodaties kun je bovendien dineren, sommige ook lunchen. Hongarije kent een aantal Michelin restaurants met professionele sommeliers die je de beste jaargangen kunnen adviseren voor een optimale culinaire ervaring.

Aarzel daarom niet langer en vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.

 

Wijnregio's Hongarije

De Sopron regio ligt aan de west kant van Hongarije aan de Grens met het Oostenrijkse Burgenland en de Tsjechische Moravië wijnregio. Een ideale combinatie als je 3 landen in 1 reis wilt doen en een groot aantal soorten aan wijnen wilt proeven en culturen wilt zien tijdens je wijnreis door Hongarije. In deze regio is wijn zo oud als het Romeinse rijk en iets recentelijker, Napoleon. Er gaat een verhaal de ronde dat soldaten van Napoleon destijds met blauwe Francs betaalde in ruil voor een eenheid wijn. Druivenvariëteiten die in deze regio het meest voorkomen zijn de Kékfrankos gelijk aan de Oostenrijkse Blaufrankisch. De andere veelal gekweekte druivensoorten zijn de Chardonnay, de Irsai Olivér, de Tramini, de Zöld Veltelini, en de Zenit om er maar een paar te noemen.

Aan hotels en authentieke bed & breakfasts ontbreekt het niet. We hebben voor u een handvol authentieke accommodaties geselecteerd op basis van onze hoge criteria zodat in alle rust en comfort de prachtige wijnregio kan ontdekken. De Sopron regio staat ook bekend om een aantal heerlijke lokale gerechten die je in een van de lokale restaurant kan uitproberen. Sommige van ons geselecteerde wijnhuizen bieden de volledige wijnexperience aan met wijnproeverijen, activiteiten, overnachting en restaurant. Een voorbeeld van een prachtige wijnhuis is de Pannonhalma Abbey Winery dat wijnhuis en klooster in een is met een prachtige authentieke architectuur.

De regio rond het Balaton meer, een van de grootste waterreservoirs van Europa, omvat niet alleen Nagy-Somló. Andere wijngebieden zijn Zala, Balatonfelvidék, Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balatonboglár, en Pannonhalma. Deze wijnregio trekt zich grofweg uit van het noorden van Hongarije aan de grens met Slowakije tot zuidelijk Hongarije aan de grens met Slovenië en Kroatië. De regio produceert zowel witte en rode druiven waar enkele endemische druivenvariëteiten zoals de Olaszrizling. Het laten groeien van wijnstokken en produceren van wijn gaat terug tot ongeveer de eerste eeuw ten tijde van de Romeinse overheersing.

Nagy-Somlo en de regio rond het Balaton meer hebben enkele prachtige wijnhuizen, waarvan sommige meer lijken op luxe landhuizen. Bovendien is het Balaton meer bij uitstek geschikt voor wandelen, fietsen, te zwemmen, en te genieten van de prachtige natuur. Leuke activiteiten om tijdens je wijnreis door Hongarije wat te ontspannen. Andere bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen in de omgeving zijn de ruïnes van het Csobánc en Szigliget kasteel, het Festetics Paleis, Hegyestű – een natuurlijk verschijnsel door de vulkanische ondergrond, en de Villa Romana Baláca.

De regio rond Boedapest bestaat uit de wijngebieden bij Mór, Etyek-Buda direct bij Boedapest, en Neszmély. Druivensoorten bestaan onder andere uit de bekende Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar vooral vele lokale variëteiten zoals de Irsai Olivér, Ezerjó -een endemische druivensoort -, Tramini, Királyleányka, Olaszrizling, en de Rhine Riesling. De bijzonderheid van het gebied is het hoge zuurgehalte van de druiven en de zonnige hellingen. Deze specificiteit bracht József Törley ertoe, welke vergelijkingen zag met de Champagnestreek in Frankrijk, het gebied te ontwikkelen tot het grootste gebied voor mousserende wijnen in Hongarije.

Uiteraard mag je tijdens je wijnreis door Hongarije de hoofdstad Boedapest, de stad aan de twee zijdes van de Donau, niet missen. Andere bezienswaardigheden in de omstreken zijn het Nagytétény kasteel, het Gödöllő paleis, en iets verder aan de grens met Slowakije ligt Esztergom, een prachtig stadje met een mooi historisch centrum.

Boedapest heeft voor iedere wijnliefhebber goede restaurants en prachtige bistro’s met ruime wijnkeuze en soms zelfs een sommelier. Ook aan goede hotels ontbreekt het niet. Buiten Boedapest, zijn er prachtige wijnhuizen waar je als wijnliefhebber kunt overnachten als je de drukte van de hoofdstad wenst te ontwijken.

De volgende prachtige wijnregio waar je wijnreis door Hongarije je mee naartoe neemt, is de regio tussen Pécs en Kunsag. Deze regio omvat de wijngebieden rond Tolna, Szekszárd, Pécs, Villány, Hajós-Baja, Kunság, en Csongrád en ligt tegen de grens van Hongarije met Servië en Kroatië aan de beide oevers van de Donau. Door de zuidelijke geografische positie, geniet de regio meer zonuren per jaar. Bovendien is de Donau een belangrijk watertoevoer voor de landbouw en de wijngaarden in haar directe omgeving. De voornaamste druivensoort die hier gekweekt wordt, is de Cirfandli variëteit die afkomstig is uit Oostenrijk. Andere variëteiten zijn de Welschriesling, de Chardonnay en de Zierfandler.       

Aan bezienswaardigheden ontbreekt het niet. Pécs zelf is een mooie stad met vele architecturale vormen. Andere steden die het ontdekken waard zijn, zijn Szeged en Kecskemét. De regio staat ook bekend als het grote fertiele land met prachtige groene landschappen. Een activiteit die je hier prima kunt doen is paardrijden.

De regio kent een aantal mooie bed & breakfasts en hotels. Deze laatste zijn meer te vinden in de grote steden zoals Pécs. Aan kleine authentieke wijnhuizen ontbreekt het hier niet. Sommigen zijn open voor publiek.

De wijnregio rond Eger is historisch erg belangrijk voor de wijnbouw in Hongarije en omvat de wijngebieden bij Mátra, Eger, en Bükk. Deze wijnregio ligt op de route tussen Boedapest en het gebied met de meest bekende wijnen van Hongarije, de Tokaj wijnen. Het is daarom een interessante regio om tijdens je wijnreis door Hongarije te ontdekken. Naast de bekendere Sauvignon en Pinot noir, of Syrah en andere regionale druivensoorten, worden er vele lokale variëteiten gekweekt zoals de Hárslevelű, Királyleányka, Leányka, Muskotály, of nog de Olaszrizling. Naast prachtige wijnen heeft de regio ook authentieke wijnhuizen met een lange geschiedenis. Het Csernyik wijnhuis of nog de Levente Major zijn mooie wijnhuizen die zeker een bezoek waard zijn voor het proeven van heerlijke wijnen.

Tijdens het rondrijden van wijnhuis naar wijnhuis en door naar Tokaj, is het de moeite  waard om een fotostop te maken bij de barokke stad Eger met haar prachtige kerk en kasteel. Deze regio is vrij teruggetrokken en ruraal waardoor het aan echte mooie bezienswaardigheden ontbreekt. Wel kun je hier volop natuur activiteiten doen zoals wandelen, paardrijden of gewoon genieten van de rustige omgeving. Overnachten kan bijvoorbeeld in het La Contessa Hotel, een prachtig authentiek gebouw.

Tokaj, in het noordoosten van Hongarije, is de enige UNESCO wijnregio van Hongarije en daarmee kan het zich aardig vergelijken met andere UNESCO genoteerde wijngebieden in Europa. De voornaamste druivensoorten in de Tokaj regio zijn de Furmint tevens het meest gecultiveerd, de Hárslevelu, de Sárga Muskotály, de Zeta, de Kövérszolo, en de Kabar. Dankzij haar lange wijngeschiedenis en tradities, kent de Tokaj regio ook een aantal prachtige wijnhuizen, bijvoorbeeld het prachtige Erzsébet Pince, waar je heerlijke wijnen zult mogen proeven in een authentieke omgeving.

Dankzij haar reputatie als wijnregio, is Tokaj voorzien van zo ongeveer alle gemakken en comfort een wijnliefhebber zich kan bedenken met mooie wijnhotels, authentieke bed & breakfasts op de wijnboerderijen waar sommige met restaurants en nog meer. Laat je wijnreis naar de Tokaj wijnregio door ons samenstellen en we zorgen dat alles voor je wordt geregeld.

Zoals je kunt zien is Hongarije een prachtig wijnland waar je een mooi wijnreis kunt maken met authentieke wijnhuizen en bed & breakfasts, moderne boetiek wijnhotels, en nog veel meer om je wijnexperience compleet te maken. Ook op culinair vlak ontbreek het aan niets. Bovendien zijn alle regio’s in Hongarije makkelijk te berijden en bereikbaar. Van Boedapest naar Tokaj is het ongeveer 2,5 uur rijden bijvoorbeeld. Let wel, in Hongarije is er geen tolerantie met alcohol. Je ontdekt daarom het land het best met een privé chauffeur of waarom niet, als je meer tijd hebt, met de trein ! Een groot aantal wijnhuizen ligt dicht bij een station wat het gemakkelijk maakt om met de trein een wijnreis te maken.

De beste wijnhuizen die je kunt bezoeken

Hoewel de meeste wijnhuizen een moderne architectuur hebben, zijn er nog enkele juwelen met een prachtige authentieke vorm en honderden jaren oud. Ook kent Hongarije een aantal mooie kastelen welke tevens een wijnhuis herbergen. Je kunt er slapen en bij enkele zelfs dineren. Door de val van het communisme is wijnbouw helaas een tijd in vervalling gekomen en zijn vele wijnhuizen destijds verdwenen wat het aanbod sterk heeft verminderd. Het grootste aanbod aan wijnhotels en authentieke bed & breakfasts bevindt zich in de wijnregio’s rond Boedapest en Tokaj.

De beste accommodaties voor je wijnreis door Hongarije

Wanneer je op wijnreis gaat wil je het liefst in authentieke accommodatie slapen tijdens je gehele verblijf. Hongarije heeft een groot aanbod aan prachtige hotels en bed & breakfast. Uiteraard ontbreekt het niet aan hotels van wereldklasse in de hoofdstad Boedapest met luxe 5 sterren hotels zoals de Four Seasons bij de Kettingbrug enzovoort. Ook buiten de hoofdstad Boedapest zijn er voldoende mogelijkheden en genoeg gevarieerde keuze om een gepersonaliseerd verblijf te kunnen maken. We stellen samen met jou je ideale wijnreis op maat samen of je kunt een van onze kant-en-klare wijnreizen boeken.

Alle logies zijn met grote zorg geselecteerd om het beste aan jouw wensen te voldoen en je een zo authentiek mogelijke wijnexperience te bieden. Uiteraard hebben alle accommodaties ruime kamers vele faciliteiten en voorzieningen. Het grootste aanbod aan wijnhotels en authentieke charmevolle bed & breakfasts bevindt zich in de regio van Boedapest en de regio rond Tokaj met prachtige wijnhuizen en chateaus waar je kunt verblijven.

Selectie accommodaties voor je wijnreis naar Hongarije

Selectie wijndomeinen voor je wijnreis naar Hongarije

Een authentieke wijnexperience is het werk van specialisten :

Maatwerk

Uw reis op maat samengesteld door wijnreisspecialisten

#1 Specialist in wijnreizen

We staan dagelijks in contact met onze lokale partners om uw wensen te realiseren

Verantwoord ondernemen

We verminderen CO2 door :
- veel met biologische en biodynamische wijnboerderijen samen te werken
- de CO2 van uw reis wordt volledig gecompenseerd

Authentieke wijnreizen

- authentieke accommodatie
- authentieke culturen
- authentieke druivensoorten en wijnen

zekerheid en bescherming

Wijnrondreizen.com is aangesloten bij het Garantie Fonds.

Lid 9173

Geschillencommissie Reizen

Garantiefonds Reizen