Wijnreis Elzas : tips en extra’s voor je wijnreis

Wijnreis Elzas : tips en extra’s voor je wijnreis

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Tijdens je wijnreis door de Elzas wijnstreek kun je verschillende wijnhuizen, steden en natuurgebieden bezoeken. Je kunt zowel een lang of kort weekend gaan, dan wel een hele week genieten van deze prachtige wijnstreek die zich verder uitstrekt dan Riquewihr of Hunawihr, twee kleine, typische Elzasser dorpjes. Een wijnreis naar de Elzas wijnstreek leent zich ook goed voor een gastronomisch weekend of een paar dagen fietsen in combinatie met wijnhuizen bezoeken. Welke type lang weekend of vakantie je ook het liefst hebt, er zijn verschillende mogelijkheden om je wijnreis naar de Elzas op een leuke manier in te vullen. In dit artikel over een wijnreis naar de Elzas wijnstreek maken, lees je meer over :

 • Hoe bereik je de Elzas wijnstreek ?
 • Beste tijd van het jaar voor een wijnreis door de Elzas wijnstreek
 • De wijngebieden en wijnroutes van de Elzas wijnstreek
 • De wijnen van de Elzas wijnstreek
 • Je wijnreis door de Elzas wijnstreek
 • Accommodaties tijdens je wijnreis naar de Elzas wijnstreek

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Algemene tips voor je wijnreis naar de Elzas

Hoe bereik je de Elzas wijnstreek ?

Vanuit België en Nederland bereik je de Elzas het makkelijkst met de auto. Met de auto is het ongeveer 580 kilometer vanuit Utrecht terwijl het zo’n 450 kilometer vanaf Brussel is. Heb je wat meer tijd, dan kun je er ook voor kiezen om met de trein tot Brussel te gaan als je vanuit Nederland reist om vervolgens een TGV te nemen in Brussel rechtstreeks naar Straatsburg.

Beste tijd van het jaar voor een wijnreis naar de Elzas

Laten we bij voorbaat zeggen dat je een wijnreis naar de Elzas het hele jaar door kunt doen. Wellicht dat je dan in de zomer eerder een hele week zal gaan terwijl je in de winter eerder voor een lang weekend de Elzas zal bezoeken. De heerlijke en speciale wijnen van de Elzas kun je in ieder geval wel met zekerheid het hele jaar proeven. Elk seizoen heeft zo z’n voordelen. Terwijl het in de zomer mooi weer is, heb je in de herfst de prachtige verkleurde wijngaarden. Wanneer je geïnteresseerd bent in Eiswijn en het weer dat ene jaar dient zich ervoor, dan is de winter de aangewezen periode. In de winter kun je in de Elzas ook prima genieten van heerlijke wijnen proeven in combinatie een bezoek aan een of meerdere kerstmarkten zoals die van Straatsburg.

De Elzas wijnstreek verkennen

Je begint het verkennen van de Elzas wijnstreek het gemakkelijkst vanuit Straatsburg. Je gaat vervolgens zuidwaarts richting Colmar als je de eerst helft van de Elzas wijnroute wilt afleggen. De tweede mogelijkheid is tot Mulhouse, net boven Zwitserland, als je de gehele route wenst af te leggen tijdens je wijnreis door de Elzas. Dit kan zowel met de auto, de fiets of waarom niet met de trein. Hier en daar kun je met de fiets of auto een stapje zijwaarts maken en enkele prachtige en typische dorpen bezoeken welke verder niet precies op de route liggen.

De wijngebieden en wijnroutes van de Elzas wijnstreek

De Elzas wijnstreek kun je het beste tweedelig onderverdelen. Het eerste gedeelte tussen Straatsburg en Colmar waar het tweede gedeelte zich tussen Colmar en Mulhouse bevindt. Eigenlijk is er zelf nog een derde gebied dat veelal onbekend is. Deze bevindt zich ten noorden van Straatsburg noordwaarts richting de Duitse grens. Toch is er maar een wijnroute van noord naar zuid die je ook op de fiets kunt afleggen. Het verschil tussen het noordelijke gedeelte tussen Straatsburg en Colmar met het zuidelijke gedeelte richting Mulhouse is eenvoudig. Het noordelijk gedeelte kent een grotere populariteit, grotere wijnhuizen over het algemeen en is veelal toeristischer. Dit betekend niet dat het minder mooi is !

Bezienswaardigheden tijdens je wijnreis in de Elzas wijnstreek

De Elzas wijnstreek kent vele bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Nummer 1 als wijnliefhebber is natuurlijk een van de vele wijnhuizen bezoeken en van binnen zien. Op een stevige tweede plaats komt de stad Straatsburg met zijn prachtige kathedraal en oud centrum. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je wijnreis in de Elzas wijnstreek niet wilt missen :

 1. Een wijnhuis van binnen zien
 2. Straatsburg, vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst
 3. Colmar en Sélestat
 4. Mooie kleine dorpjes zoals Riquewihr, Hunewihr of Eguisheim
 5. De prachtige kastelen
 6. De heuvelachtige wijnlandschappen van de Elzas

De wijnen van de Elzas wijnstreek

Hoewel de wijnen van de Elzas niet zo wereldberoemd zijn als de Champagne bijvoorbeeld, neemt dit niet weg dat de wijnen van de Elzas erg divers zijn. Van simpele maar toch heerlijke wijnen tot prestige wijnen en zelfs unieke wijnen in Frankrijk zoals de Vendanges Tardives of de Vin des glaces (ijswijn). Tijdens je wijnreis door de Elzas wijnstreek zul je ook de kans krijgen om de Pinot Gris te proeven. In Frankrijk is de Elzas wijnregio hiervan de grootste producent.

Je wijnreis door de Elzas wijnstreek

Alle wijnreizen door de Elzas wijnstreek getoond op deze website kun je naar eigen wens en geheel op maat aanpassen aan jouw wensen. Onderstaand geven wij je daarom enkele voorbeelden.

Prachtige wijnhuizen die je kunt bezoeken

Tijdens je wijnreis in de Elzas wijnstreek bezoek je vooral kleine wijnproducenten. Hieronder alvast een voorbeeld een klein wijnhuis met top kwaliteit wijnen. Wanneer je speciale wensen hebt, laat dit dan zeker weten.

Een wijnhuis / wijncoöperatie die je kunt bezoeken, is :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis naar de Elzas wijnstreek

Naast mooie kleine wijnhuizen kun je ook heerlijk eten in de Elzas. Typische gastronomie is de Flammekuech of de Kouglof. Je kunt deze en andere typische gerechten zowel in Michelin sterren restaurants als in kleine lokale restaurants proeven. Bovendien hebben elk van de door ons geselecteerde restaurants een uitgebreide wijnkaart met een mooi aanbod lokale en mousserende wijnen wanneer mogelijk. Hieronder alvast een voorbeeld van een mooi restaurant met top kwaliteit keuken. Wanneer je speciale wensen voor restaurants hebt of een speciaal dieet, laat dit dan zeker weten.

Voorbeeld restaurant waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis in de Elzas :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Activiteiten die je zou kunnen doen tijdens je wijnreis door de Elzas wijnstreek

Het aanbod activiteiten en wijnbelevingen is redelijk uitgebreid in de Elzas. Van een dagtocht op de fiets tot een masterclass wijn en spijs of waarom niet een heteluchtballonvaart boven de wijngaarden… je kunt het zo gek niet bedenken. Laat ons gerust je wensen weten als het gaat om activiteiten en belevingen die je tijdens je wijnreis naar de Elzas wilt bijboeken. Vraag daarom direct een geheel vrijblijvende offerte op maat aan voor je wijnreis naar de Elzas en wij regelen het voor je !

Bekijk al onze wijnreizen naar de Elzas

Bekijk al onze wijnreizen naar de Elzas. Van gastronomie tot wandelen en pure ontspanning in de SPA met heerlijke mousserende Crémant d’Alsace of een heteluchtballon vlucht. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze wijnreizen naar de Elzas zijn samengesteld ter inspiratie van je volgende wijnreis naar de Elzas.