Wijnreis Bourgogne : verken de beste uithoeken

Wijnreis Bourgogne : verken de beste uithoeken

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Een wijnreis door de Bourgogne is uiteraard een bezoek brengen aan prachtige wijnhuizen waar heerlijke wijnen worden gemaakt. Maar de Bourgogne is veel meer dan alleen wijn. Prachtige steden en natuurgebiede, gastronomie, noem maar op. Je kunt er zowel een lang of kort weekend gaan, dan wel een hele week genieten van al het moois dat de streek je kan bieden. Een wijnreis naar de Bourgogne is meer dan Dijon en Beaune. Een wijnreis naar de Bourgogne leent zich ook goed voor een gastronomisch weekend of een paar dagen fietsen in combinatie met wijnhuizen bezoeken. Welke type lang weekend of vakantie je ook het liefst hebt, er zijn verschillende mogelijkheden om je wijnreis naar de Bourgogne op een leuke manier in te vullen. In dit artikel over een wijnreis naar de Elzas wijnstreek maken, lees je meer over :

 • Hoe bereik je de Bourgogne wijnstreek ?
 • Beste tijd van het jaar voor een wijnreis door de Bourgogne wijnstreek
 • De wijngebieden en wijnroutes van de Bourgogne wijnstreek
 • De wijnen van de Bourgogne wijnstreek
 • Je wijnreis door de Bourgogne wijnstreek
 • Accommodaties tijdens je wijnreis naar de Bourgogne wijnstreek

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Algemene tips voor je wijnreis naar de Bourgogne

Hoe bereik je de Bourgogne wijnstreek ?

Vanuit België en Nederland bereik je de Bourgogne het makkelijkst met de auto. Met de auto is het ongeveer 700 kilometer vanuit Utrecht terwijl het zo’n 540 kilometer vanaf Brussel is. Heb je wat meer tijd, dan kun je er ook voor kiezen om met de trein tot Brussel te gaan als je vanuit Nederland reist om vervolgens een TGV te nemen in Brussel rechtstreeks naar Macon. Met een overstap in Parijs kun reizen naar Dijon en andere plaatsen in de Bourgogne wijnstreek.

Beste tijd van het jaar voor een wijnreis naar de Bourgogne

Een wijnreis naar de Bourgogne kun je het beste van het vroege voorjaar doen als de tempaturen wat beginnen op te warmen tot eind september, begin oktober. Het kan namelijk behoorlijk fris worden en de meest wijnhuizen zijn dan gesloten. Wel zijn er een beperkt aantal wijnhuizen open, evenals musea en wat restaurants. Maar globaal gezien, is er behoorlijk minder activiteit.

In de zomer kies je daarom het beste voor een hele week of een lang weekend naar de Bourgogne. In de herfst daarintegen kies je beter voor een lang of kort weekend. Hoe dan ook, de heerlijke en speciale wijnen van de Bourgogne kun je in ieder geval wel met zekerheid het hele jaar proeven. Elk seizoen heeft zo z’n voordelen. Terwijl het in de zomer mooi weer is, heb je in de herfst de prachtige verkleurde wijngaarden.

De Bourgogne wijnstreek verkennen

Je begint het verkennen van de Bourgogne wijnstreek het gemakkelijkst vanuit Dijon. Je gaat vervolgens zuidwaarts richting Colmar als je de eerst helft van de Bourgogne wijnroute wilt afleggen. De tweede mogelijkheid is tot Mulhouse, net boven Zwitserland, als je de gehele route wenst af te leggen tijdens je wijnreis door de Bourgogne. Dit kan zowel met de auto, de fiets of waarom niet met de trein. Hier en daar kun je met de fiets of auto een stapje zijwaarts maken en enkele prachtige en typische dorpen bezoeken welke verder niet precies op de route liggen.

De wijngebieden en wijnroutes van de Bourgogne wijnstreek

De Bourgogne wijnstreek kun je het beste in drie grote deelgebieden onderverdelen. Het eerste gedeelte is het wijngebied bij Auxerre, beter bekend als de Chablis wijnstreek met zijn heerlijke witte wijnen. Vervolgens wanneer je meer oostwaarts gaat, dan kom je in de hoofdstad van de Bourgogne, Dijon, ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier begint het tweede deelgebied dat zich zuidwaarts uitstrekt tot Tournus, het wijngebied met de verschillende “Côtes” waaronder de Côte d’Or, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise. Het derde en laatste gebied strekt zich dan weer uit van Tournus tot Macon en de grens met de Beaujolais. Dit gebied is genaamd de Maconnais.

Bezienswaardigheden tijdens je wijnreis in de Bourgogne wijnstreek

De Bourgogne kent meer dan alleen prachtige en legendarische wijnhuizen. Dit maakt het zeker de moeite waard om behalve heerlijke wijnen te proeven ook hier en daar andere leuke uitstappen te makken. Nummer 1 als wijnliefhebber is natuurlijk een van de vele wijnhuizen bezoeken en van binnen zien. Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet wilt missen zijn de Hospices de Beaune, ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je wijnreis in de Bourgogne wijnstreek niet wilt missen :

 1. Mooie en legendarische wijnhuizen van binnen en buiten zien en bezoeken
 2. De Hospices de Beaune, vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst
 3. Auxerre en Dijon
 4. Mooie kleine dorpjes zoals Châteauneuf-en-Auxois, Rully en Bouzeron
 5. De prachtige wijnkastelen
 6. De heuvelachtige wijnlandschappen van de Bourgogne

De wijnen van de Bourgogne wijnstreek

Je mag de wijnen van de Bourgogne gerust meetellen tot de meest prestigieuze wijnen die Frankrijk produceert. Iedere wijnexpert heeft wel enkele gerenomeerde Bourgogne wijnen in zijn of haar collectie staan. In de Bourgogne worden zowel prestigieuze rode wijnen als witte wijnen gemaakt. Deze worden al dan niet op houte vatten gerijpt. De gebruikte technieken zijn uiteraard afhankelijk van de wijnmaker zelf. Tijdens je wijnreis door de Bourgogne bezoek je verschillende wijnhuizen waar verschillende technieken worden gebruikt.

Je wijnreis door de Bourgogne wijnstreek

Alle wijnreizen door de Bourgogne wijnstreek getoond op deze website kun je naar eigen wens en geheel op maat aanpassen aan jouw wensen. Onderstaand geven wij je daarom enkele voorbeelden.

Prachtige wijnhuizen die je kunt bezoeken

Tijdens je wijnreis in de Bourgogne wijnstreek bezoek je vooral kleine wijnproducenten. Hieronder alvast een voorbeeld een klein wijnhuis met top kwaliteit wijnen. Wanneer je speciale wensen hebt, laat dit dan zeker weten.

Een wijnhuis / wijncoöperatie die je kunt bezoeken, is :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis naar de Bourgogne wijnstreek

Naast mooie kleine wijnhuizen kun je ook heerlijk eten in de Bourgogne. Typische gastronomie is de Boeuf Bourguignon of nog de Coq au vin. Je kunt deze en andere typische gerechten zowel in Michelin sterren restaurants als in kleine lokale restaurants proeven. Bovendien hebben elk van de door ons geselecteerde restaurants een uitgebreide wijnkaart met een mooi aanbod lokale en mousserende wijnen wanneer mogelijk. Hieronder alvast een voorbeeld van een mooi restaurant met top kwaliteit keuken. Wanneer je speciale wensen voor restaurants hebt of een speciaal dieet, laat dit dan zeker weten.

Voorbeeld restaurant waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis in de Bourgogne :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Activiteiten die je zou kunnen doen tijdens je wijnreis door de Bourgogne wijnstreek

Tijdens je wijnreis door de Bourgogne kun je op vele plaatsen verschillende activiteiten ondernemen waaronder een dagtocht op de fiets, een tocht met de segway door de wijngaarden tot een masterclass wijn en spijs of kooklessen. Een heteluchtballonvaart boven de wijngaarden behoort ook tot de mogelijkheden. Laat ons gerust je wensen weten als het gaat om activiteiten en belevingen die je tijdens je wijnreis naar de Bourgogne wilt bijboeken. Vraag daarom direct een geheel vrijblijvende offerte op maat aan voor je wijnreis naar de Bourgogne en wij regelen het voor je !

Bekijk al onze wijnreizen naar de Bourgogne

Bekijk al onze wijnreizen naar de Bourgogne. Van gastronomie tot wandelen en pure ontspanning in de SPA met een heerlijke mousserende Crémant de Bourgogne wijn of een heteluchtballon vlucht. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze wijnreizen naar de Bourgogne zijn samengesteld ter inspiratie van je volgende wijnreis naar de Bourgogne.