Wijntoerisme : wat is dat eigenlijk ?

Wijntoerisme is het combineren van wijnactiviteiten zoals wijn proeven en meer met het ontdekken van een bestemming....

Share this post

Inhoudstafel

Wijntoerisme is een originele vorm van vakantie ! Je ontdekt een bepaalde bestemming zoals je gewoonlijk zou doen, alleen doe je er nog extra activiteiten rond de wijn bij. Hierdoor wordt je vakantie een stuk authentieker, duurzamer en leuker. Met wijntoerisme, soms ook wel oenotoerisme of enotoerisme genaamd, ga je al snel weg van het massatoerisme waar de meeste toeristische bestemmingen mee zitten opgezadeld.

Wanneer je langzamerhand aan je volgende vakantie gaat denken, dan is wijntoerisme een uitstekend alternatief om te overwegen, vooral als je graag wilt ontspannen. Wijntoerisme is ook mogelijk met kinderen.

Wil je ver weg van het massatoerisme reizen, lees dan verder.

Wat is wijntoerisme?

Wil je heerlijke wijnen proeven tijdens je volgende wijnreis en slapen op een wijnboerderij en meer rondom wijn? Dan doe je aan wijntoerisme. Je doet eigenlijk niet anders dan reizen rond het wijnthema. Tijdens je wijnreis naar een van de vele prachtige wijnlanden in Europa, slaap je in een wijnhotel of op een wijnboerderij, je gaat heerlijk wijnproeven en brengt hier en daar een bezoek aan een wijnkelder en wandelt over de wijngaarden.

Wijntoerisme kan op vele manieren. Met de trein, met de boot tijdens een cruise of als onderdeel van een zeiltocht, met een huurwagen of als Fly&Drive. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk tijdens je eigen op maat samengestelde wijnreis.

De beste wijnlanden voor wijntoerisme

Laten we vooropstellen dat Frankrijk alles in huis heeft voor wijntoerisme en een geslaagde wijnvakantie. Frankrijk steekt uiteraard met kop en schouders boven de andere landen uit met haar grote en gevarieerde aanbod aan wijnen, (wijn)accommodatiemogelijkheden zoals wijnchateaus, bed and breakfasts boordevol authentiek en charme, en andere bezienswaardigheden. Maar andere landen volgen daar snel achter. Wat denk je bijvoorbeeld van Spanje, Italië of Portugal ?

Bekijk hier ons dossier Wijntoerisme Frankrijk

Welke activiteiten vallen onder het wijntoerisme ?

Zoals we in de introductie al lieten weten, zijn wijn proeven en slapen in een wijnhotel of op een wijnboerderij twee essentiële onderdelen van het wijntoerisme. Daarnaast bestaat wijntoerisme wat ons betreft nog uit het verhaal kennen van het wijnhuis en de wijn die je gaat proeven, een wijnkelder bezoek. Wil je het nog authentieker maken, dan horen daar een ontmoeting met de wijnmaker en een lunch of diner met wijn pairing op een wijnboerderij of in een wijnhotel zeker bij. Je zult dit in al onze wijnreizen terugvinden die we als voorbeeld op onze website hebben weergegeven.

Hiernaast kun je natuurlijk nog vele andere activiteiten ondernemen om in contact te staan met de natuur en de wijngaarden. Andere activiteiten zijn paardrijden, wandelen enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Welke vormen of type reizen zijn het meest voor de hand liggend bij wijntoerisme?

Een wijnreis kun je dichtbij huis of heel ver afleggen. Van Frankrijk en Duitsland tot Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dichtbij huis, zeg binnen een straal van ongeveer 500 tot 1500 kilometer, is het gebruikelijk om het de auto te gaan zoals naar Frankrijk of Duitsland of met een wijncruise zoals bij de Moezel. Er zijn ook iets verder gelegen wijnbestemmingen binnen Europa, zoals Griekenland of Portugal waar het handiger is met het vliegtuig naartoe te gaan.

Wijnreis met huurwagen

Wijntoerisme kun je ook met een huurwagen. Je hebt dan alle vrijheid die je je maar wenst om de verschillende wijnboerderijen te bezoeken, culturele bezienswaardigheden onderweg te fotograferen of een prachtig landschap dat toevallig ben tegengekomen, noem maar op. In de meeste Europese landen is een huurauto prima te doen.

Fly & drive wijnreis

Een fly&drive ligt eigenlijk in het verlengde van een wijnreis met huurwagen. Je boekt een vliegticket naar een bestemming waar je niet zo met je eigen auto naartoe kunt komen en ter plaatse op de luchthaven haal de huurwagen af. Je begint dan aan een heerlijke trip langs wijnboerderijen, proeft wijn, en bewonderd de prachtige landschappen die aan je voorbijgaan.

Wijncruise

Minder voor de hand liggend maar wel populair, vooral bij 60-plussers is de wijncruise. Hoog bovenaan in de top 3 van wijncruise bestemmingen staat de Moezel in Duitsland.

Wijntoerisme puur natuur of slow tourism tijdens een wijnreis

Wil je je CO2 impact verlagen? Dan is slow tourism tijdens je wijnreis een uitstekend idee. Met slow tourism ga je naar en verblijf je bij accommodaties met een lagere ecologische voetafdruk. Tijdens je wijnreis ga je langs biologische en biodynamische wijnboerderijen en werk je een paar dagdelen in ruil voor gratis accommodatie. Zo verplaats je je minder en komt er minder CO2 vrij.

Voor wie is wijntoerisme bedoeld?

Wijntoerisme is er voor iedereen die van wijn houdt en kan heel divers zijn. Wijntoerisme kan :

  • Sportief zijn met wandel- en fietstochten langs wijnboerderijen. Ook als je minder sportief bent, dan bestaan er mogelijkheden zoals de e-bike
  • Het kan romantisch zijn voor wie van heel veel charme houdt (trouwen op een wijnboerderij is mogelijk net als dat je dat bij een beach resort zou doen, alleen dan met heerlijke wijnen als grote extra)
  • Families met kinderen die graag rust op zoeken en wat buiten activiteiten zo nu en dan willen organiseren

Dit zijn maar een paar voorbeelden hoe je jouw wijnreis kunt invullen op maat.

Is wijntoerisme familie vriendelijk ?

Ja zeker. Wijntoerisme is niet enkel wijn proeven. Het is zoveel meer. Wanneer je bij ons een wijnreis boekt, dan zorgen we bijvoorbeeld dat er tijdens je reis standaard een zwembad bij het verblijf aanwezig is, kindvriendelijke activiteiten afhankelijk van leeftijd zoals een speelplaats voor de allerjongsten of ludiekere buitenactiviteiten zoals paardrijden voor de wat oudere kinderen. Zoals je ziet, deze paar voorbeelden zijn maar een kleine greep uit wat er allemaal mogelijk is. Uiteraard telt ook jou mening en je wensen die we zoveel mogelijk trachten mee te nemen.