Wijntoerisme Frankrijk : Zie de mooiste wijngebieden

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

of

Vraag een vrijblijvende offerte op maat​

Dossier : wijntoerisme

Wijntoerisme in Frankrijk is ongelofelijk breed en gevarieerd. Je bezoekt prachtige dorpen, proeft heerlijke wijnen, en slaapt in prachtige bed and breakfasts. Soms zelfs een wijnkasteel te midden van de wijngaarden.

Frankrijk heeft het wijntoerisme vrij goed ontwikkeld in de laatste jaren. Het kan eigenlijk haast niet anders… Frankrijk is niet alleen een van de grootste en belangrijkste toeristische bestemmingen. Frankrijk is ook een van de grootste wijn producerende landen ter wereld. Frankrijk heeft daarom twee grote meerwaarde in huis om een van de belangrijkste spelers te zijn op het gebied van wijntoerisme.

In dit artikel ontdek je alles over wijntoerisme in Frankrijk :

 • Waar moet je op letten wil je van kwaliteitsvol wijntoerisme genieten
 • Wat zijn de meest populaire wijnroutes in Frankrijk ?
 • Wat zijn veelal onbekende wijnroutes maar zeker het ontdekken waard ?
 • Langs elke wijnroute geven we je een aantal tips voor overnachtingen, bezienswaardigheden, goede wijndomeinen en wat we maar ook verder tegenkomen om met jou te delen

Kwaliteitsvol wijntoerisme Frankrijk : waar let je op ?

Om een bepaalde norm en kwaliteit te handhaven binnen het wijntoerisme in Frankrijk, zijn er een aantal labels in het leven geroepen. Zo is een van de meest vooraanstaande labels die van “Vignobles et découvertes”. Deze wordt voor drie jaar aan een wijnbestemming toegekend. Hiermee wordt garant gesteld dat de wijnbestemming die je zult bezoeken ook daadwerkelijk je meerwaarde zal bieden.

Wijntoerisme in Frankrijk : ontdek populaire wijnroutes in Frankrijk

De wijnroutes door Frankrijk zijn een essentieel onderdeel van het wijntoerisme in Frankrijk. Of het nu de Elzas wijnroute is, de Bourgogne wijnroute, de Bordeaux of de Loire wijnroute, Frankrijk heeft een ongelofelijke grote diversiteit aan wijnen en regio’s. Welke toeristische wijnroute je ook in Frankrijk kiest, er zullen altijd prachtige bezienswaardigheden zijn onderweg. Hierna beschrijven we stuk voor stuk de meest populaire wijnroutes door Frankrijk aan de hand van enkele highlights. Wil je een uitgebreid overzicht van hoe en wat te zien langs elke wijnroute, lees dan ons artikel over de wijnroutes door Frankrijk.

De Champagne wijnroute

Okay, je bent helemaal weg van Champagne niet ? Dan is dit de wijnroute dit je wilt volgen. De Champagne staat boordevol mooie adresjes om echte Brut te proeven, heerlijk te eten, prachtig te overnachten, en mooie dorpen en steden te zien. De Champagne wijnroute loopt grofweg tussen Reims en Troyes, twee mooie steden. Waar Reims meer bekend is om zijn kathedraal, is Troyes de historische hoofdstad met onder andere de grootste concentratie huizen met houten façades van heel Frankrijk. Een bezoek aan deze beide steden mag daarom zeker niet ontbreken.

Tijdens je bezoek aan de Champagne een bezoek aan de bekende Champagne huizen zoals Maison Pommery of Maison Bollinger uiteraard niet ontbreken. Onderweg kun je bijvoorbeeld de mooie dorpjes van Flery-la-Rivière of Épernay bezoeken. Hier kun je ook prima overnachten tussen de wijngaarden. Kortom, de Champagne wijnroute heeft alles om je te overtuigen van mooi weekendje weg of waarom het een hele week ontdekken al dan niet in combinatie met een andere wijnregio. Wil je meer weten, lees dan ons uitgebreid artikel over de Champagne wijnroute met tientallen tips.

De Bourgogne wijnroute

Als je fan bent van grote Bourgognewijnen, rood dan wel witte wijnen, dan ben je in de Bourgogne aan het juiste adres. De Bourgogne wijnroute loopt grofweg van het dorp Chablis boven de grote en bekende stad Auxerre, via Dijon, tot aan de noordkant van Lyon waar je de Beaujolais wijnen kunt proeven. Dit betekent dat wanneer je de Bourgogne wijnroute afrijdt, je een onwaarschijnlijk rijke diversiteit aan wijnen kunt proeven, dorpjes bezichtigen, en in prachtige wijnkastelen kunt slapen. Inderdaad, waar de Elzas bijvoorbeeld niet echte middeleeuwse wijnkastelen kent, is de Bourgogne rijk aan een aantal prachtige wijnkastelen die nu ingericht zijn als bed and breakfast tussen de wijngaarden.

Tijdens je bezoek aan de Bourgogne mogen bezoeken aan bekende wijnhuizen in de côtes de Beaune of Meursault streek zeker niet ontbreken. Onderweg rijdt je lang prachtige dorpjes zoals Villeneuve-sur-Yonne en Vézelay. Dit is het hoogstgelegen dorp van de Bourgogne op een heuvel met prachtige uitzichten. Ook is het Château de Bussy-Rabutin een mooie bezienswaardigheid.

Wil je meer weten over de Bourgogne wijnroute, lees dan in dit artikel vele tips over de ontdekking van deze prachtige wijnregio.

 

De Bordeaux wijnroute

Ontgetwijfelt zijn vele van ons fan van de grote Bordeauxwijnen. Als fan van Bordeauxwijnen zul je daarom helemaal in je element zijn tijdens een bezoek aan een van de grootste wijnstreken van Frankrijk. Deze loopt dikwijls van de Médoc aan de monding van de rivier de Garonne tot Bergerac aan rechteroever en Sauternes in zuidelijke richting aan de linkeroever. Hiertussen ontdek je en proef je heerlijke wijnen. Zowel de bekende Bordeaux Grand Cru als de zoete witte wijnen van Sauternes zijn verbergen mooie parels van wijnen.

In deze grote wijnregio, zul je heerlijk kunnen slapen tussen de wijngaarden in authentieke wijnkastelen en bed and breakfasts, de lokale streekkeuken kunnen proeven en prachtige wijndomeinen kunnen proeven.

Wil je meer weten over de Bordeaux wijnroute, lees dan in dit artikel vele tips over de ontdekking van deze prachtige wijnregio.

Wat zijn de meest onbekende wijnroutes van Frankrijk ?

De Champagne, Bourgogne en de Bordeaux wijnroutes zijn zeker beter bekende en zeer populaire wijnroutes. Daarnaast zijn er een aantal totaal onbekende wijnroutes in Frankrijk die zeker de moeite zijn te ontdekken. Hier zul je zo ongeveer niemand tegenkomen in het meest populaire vakantieland ter wereld ! Tja… behalve lokale inwoners. Heb je al gehoord van deze wijnroutes in Frankrijk ?

Wat te denken van :

 • De wijnroute langs de Franse Moezel ?
 • De wijnroute van de Vendée ?
 • De wijnroute van de Jurançon ?
 • De wijnroute van Cahors met de wijnen van Gaillac ?
 • De wijnroute van de Auvergne ?

Naast de meest populaire en meest onbekende wijnroutes, zijn er nog vele andere wijnroutes. Wil je een complete beschrijving over een bepaalde wijnroute door Frankrijk, kies dan jouw favoriete route uit de lijst hieronder :

 • Elzas wijnroute
 • Jura wijnroute
 • Savoie wijnroute
 • Vaucluse wijnroute
 • Provence wijnroute
 • Luberon wijnroute
 • Languedoc wijnroute
 • Minervois wijnroute
 • Armagnac wijnroute
 • Loire vallei wijnroute
 • Corsica wijnroute

Je kunt ervoor kiezen een van de hiervoor beschreven routes af te rijden of je kunt er ook een aantal combineren. Dit is natuurlijk net hoeveel tijd je beschikbaar hebt.

Wijntoerisme is overnachten in de wijngaarden

Als het om wijnovernachtingen gaat, kun je je hart ophalen in Frankrijk. Er zijn ongelofelijk veel prachtige wijnkastelen, bed and breakfasts en andere accommodatiemogelijkheden. Hier kun je fantastisch overnachten tussen de wijngaarden of dichtbij in de buurt van prachtige wijnhuizen. In onze nieuwsbrief van juli 2020 stelde we een top 10 samen van charmante bed and breakfasts door heel Frankrijk. Ben je benieuwd naar (een van) deze adressen, klik dan door via onderstaande lijst.

 1. Château de Mazelière
 2. Château de Pierreclos
 3. Château de Raissac
 4. Château la France
 5. Château la Villatade
 6. Château Piéguë
 7. Château de la Soucherie
 8. Château Franc Mayne
 9. Château Saint-Pierre de Serjac
 10. La Bastide du Clos des Roses – Les Collectionneurs

En als bonus hebben we :

 1. Bed and Breakfast Les Bruhasses

Zoals je ziet zijn dit maar enkele van onze favoriete adresjes die we speciaal voor jou hebben geselecteerd.

Wijntoerisme in Frankrijk : bezoek mooie dorpen en steden in Frankrijk langs de wijnroutes

Frankrijk kent ongelofelijk veel mooie dorpen en steden, soms totaal onbekend, die vaak onderweg naar of via een kleine omweg langs de meest populaire of minder bekende wijnroutes liggen. Onze favoriete dorpen en steden zijn dan ook makkelijk bereikbaar. Wil je kleine pareltjes ontdekken, bekijk dan de artikels gewijd aan elke specifieke wijnroute.

 1. Reims (Champagne wijnroute)
 2. Eguisheim (Elzas wijnroute)
 3. Colmar (Elzas wijnroute)
 4. Lyon (Rhône wijnroute)
 5. Annecy (Savoie wijnroute)
 6. Gordes (Provence wijnroute)
 7. La Romieu (Jurançon wijnroute)
 8. Albi (Cahors wijnroute)
 9. Angers (Loire wijnroute)
 10. Blois (Loire wijnroute)

Een authentieke wijnexperience is het werk van specialisten :

Maatwerk

Uw reis op maat samengesteld door wijnreisspecialisten

#1 Specialist in wijnreizen

We staan dagelijks in contact met onze lokale partners om uw wensen te realiseren

Verantwoord ondernemen

We verminderen CO2 door :
- veel met biologische en biodynamische wijnboerderijen samen te werken
- de CO2 van uw reis wordt volledig gecompenseerd

Authentieke wijnreizen

- authentieke accommodatie
- authentieke culturen
- authentieke druivensoorten en wijnen

zekerheid en bescherming

Wijnrondreizen.com is aangesloten bij het Garantie Fonds.

Lid 9173

Geschillencommissie Reizen

Garantiefonds Reizen