Wijnreis Portugal: ontdek onbekende wijngebieden

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

of

Vraag een vrijblijvende offerte op maat​

Wijnreis Portugal - Een introductie...

Een wijnreis naar Portugal is de ontdekking van een unieke wijn- en gastronomische cultuur van het noorden van Portugal bij Porto en omstreken, tot het zuiden bij Faro en de verste uithoeken zoals Madeira en de Azores, de Portugese eilanden in de Atlantische Oceaan. Niet alleen heeft Portugal heerlijke gerechten van wereldklasse tegen de laagste prijzen, ook heeft Portugal verschillende prachtige wijnroutes waarlangs je top wijnen voor bodemprijzen kunt ontdekken. Ontdek hier allemaal wat een wijnreis naar Portugal je kan brengen.

Wijnreis Portugal - Alle reizen zijn aan te passen op maat

Tips & Tricks - Wijnreis Portugal

Op wijnreis gaan naar Portugal brengt verrassingen met zich mee welke uithoek van dit prachtige land je ook bezoekt. Je zult niet alleen een wonderbaarlijke cultuur ontdekken maar wonder schonen wijnen en wijnhuizen waar je tijdens wijnproeverijen de heerlijke wijnen van Portugal zult ontdekken. Tijdens je wijnreis zul je in authentieke wijnhotels, wijnboerderijen en andere authentieke accommodatie overnachten om een unieke wijnexperience in Portugal te kunnen beleven welk geen ander land je zult kunnen bieden.

Wat zijn de beste wijnroutes en wijnregio’s om te bezoeken tijdens je wijnreis naar Portugal?

Van noord tot zuid, Portugal biedt alles wat je nodig hebt voor een prachtige wijnreis. Heerlijke wijnen, authentieke accommodaties, prachtige landschappen, prachtige stranden en een heerlijke gastronomie. Ontdek nu de beste wijnregio’s van Portugal door de mooiste wijnroutes van dit heerlijke wijnland af te rijden.

Portugese wijnen

Van de Portwijn tot de Vinho Verde en de Moscatel tot de DOC wijngebieden met topkwaliteit wijnen waarvan sommige in de beste restaurants worden opgediend, en van noord tot zuid Portugal, de Azoren en Madeira, Portugal kent een ongelooflijk groot aanbod aan soorten wijnen. Ook heeft Portugal als een van de weinige landen in Europa een wijngebied, namelijk de Douro Vallei dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat ingeschreven. Naast de eveneens bekendere Alentejo, heeft Portugal ook mooi onbekendere wijnregio’s zoals de Algarve en de eilandengroepen Madeira en de Azoren.

Wat ook de reden mag zijn dat je een wijnreis naar Portugal wenst te maken en heerlijke, vaak bijzondere, wijnen wilt proeven, Portugal zal je steeds blijven verbazen met haar aanbod aan kwaliteitswijnen. Vele wijnhuizen staan voor je open om je tijdens een rondleiding het verhaal achter hun wijnen te vertellen met de warme Portugese gastvrijheid.

Wanneer zijn de Portugese wijnregio’s het best te bezoeken ?

Portugal kent hete zomers, vooral in de binnenlanden, en milde winters. Wijnland Portugal kan daarom het hele jaar door bezocht worden. Wat het beste seizoen is, is afhankelijk van welke doelen je voor ogen hebt tijdens je wijnreis naar Portugal. Wanneer je bijvoorbeeld wilt druivenoogsten, dan is vanaf half september de beste tijd wanneer de temperaturen weer wat aan de aangenamere kant worden.

Wens je meer te ontstressen en ben je op zoek naar rust, dan is het voorseizoen en naseizoen de beste tijd met aangename temperaturen, zonnige dagen en niet al te volle terrassen in de grote steden zoals Porto en Lissabon.

Waar te verblijven ?

Portugal is een van de vele wijnlanden die Europa rijk is waar een onwaarschijnlijk grote keuze is aan al dan niet authentieke overnachtingsmogelijkheden. Van de meest luxe wijnhotels omgeven door wijngaarden in de Douro Vallei tot prachtige authentieke wijnboerderijen in de Alentejo wijnregio, en grote golfresorts aan de kust van de Algarve in de nabijheid van onbekende wijngaarden, Portugal heeft alles voor je in huis of je nu een kleiner of groter budget hebt voor je vakantie.

Dat de mogelijkheden onbeperkt zijn, is wel te zeggen… In steden zoals Lissabon en Porto en de rest van Portugal, heb je naast goede restaurants met heerlijke gerechten ook vele Michelin en andere top restaurants waar je kunt genieten van de services van een sommelier die jou lokale wijnen aanbiedt die het beste passen bij al die heerlijke gerechten.

Of het nu een bed & breakfast, een wijnhotel of een andere alternatieve vorm van overnachting, bijvoorbeeld in een omgebouwde wijnbarrel, wordt waar je wilt overnachten, Wijnrondreizen.com is hier om samen met jou je favoriete wijnreis door Portugal op te stellen. Aarzel daarom niet langer en vraag nu een geheel vrijblijvende offerte aan.

Wijnregio's Portugal

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en biedt je talloze bezienswaardigheden die je kunt ontdekken en waar je heerlijk kunt vertoeven. Lissabon is ook de stad waar je mooie Michelin restaurants en bistro’s, soms met dakterras, zal vinden met heerlijke Portugese gerechten uit alle streken van het land.

Maar laten we eerlijk wezen, wijnen ontdekken is wat we met elkaar als wijnliefhebbers gemeen hebben en Lissabon is het uitstekende startpunt van jouw authentieke wijnreis door Portugal. De Lissabon wijnregio is de twee grootste wijnregio in Portugal en biedt een onwaarschijnlijke groot aanbod aan wijnen en druiven variëteiten. Bovendien kent de regio enkele DOC’s – Denominação de Origem Controlada of het equivalent van het Franse AOC – welke garant staat voor hun kwaliteit.

Ook op het gebied van accommodatie ontbreekt het niet in Lissabon en omgeving. Naast prachtige hotels in het centrum van de hoofdstad waarvan sommige met panoramisch dakterras, heb je ook een meer authentiek aanbod buiten de stad tussen de wijngaarden. Van wijnboerderij met eigen wijnhuis tot wijnhotel en wijnchateau, de wijnregio Lissabon heeft alles te bieden voor een authentieke wijnexperience.

Na de start van je wijnreis in Lissabon, ga je door naar de volgende wijnregio van Portugal, de noordelijke wijnregio gelegen bij en om de stad Porto en de Douro Vallei, een uniek wijngebied op zich. Porto is de tweede stad van het land met haar prachtige binnenstad en de geboortestad van de Portwijn. Een bijzondere wijn die je zeker wilt proeven tijdens je wijnreis. Bezienswaardigheden en heerlijke restaurants ontbreken hier niet en je zult hier een aantal van de beste en meest unieke wijnen gaan proeven die Portugal je te bieden heeft.

De wijnregio gelegen in de Douro Vallei, ligt op ongeveer 90 km van Porto en is niet alleen uniek vanwege haar ligging, maar ook wegens dat het een van de weinige wijngebieden in Europa is die UNESCO genoteerd staan. Tijdens je wijnreis van wijnhuis naar wijnhuis, door de noordelijke wijngebieden, zul je aan wijnproeverijen deelnemen met rondleidingen en de prachtige omgevingen en landschappen vast kunnen leggen met je camera.

Nadat je de noordelijke wijnregio van Portugal met de Douro Vallei en stad Porto uitgebreid hebt leren kennen tijdens enkele prachtige dagen, is de volgende wijnregio die de deuren voor je opendoet Alentejo. Alentejo is de wijnregio ten oosten en zuidoosten van Lissabon met unieke steden en dorpjes, kastelen. Elvas is de stad in deze wijnregio die je niet mag missen. Het is de grootste ommuurde stad van Portugal en Europa en staat geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Bovenal kent Alentejo een aantal van de beste rode wijnen die Portugal je te bieden heeft. Hier zul je heerlijke wijnen kunnen proeven gemaakt van verschillende druifvariëteiten waaronder de Antão Vaz, de Arinto en de Roupeiro voor de witte druivensoorten en de Aragonez, de Castelão en Trincadeira. Vele wijnhuizen stellen hun deuren open voor bezoekers en bij een aantal kun je zelfs overnachten op de wijnboerderij of het wijnchateau.

Na heerlijk rondtoeren in de binnenlanden van Portugal en prachtige wijnen te hebben geproefd, ga je nu verder de zuidelijkste regio bezoeken, de Algarve, bekend van de grote stad Faro. Deze wijnregio is vooral bekend om haar lange brede stranden en schone greens, een must voor elke golfliefhebber die ook van onbekende heerlijke wijnen houdt.

Inderdaad, De Algarve is de minst bekende wijnregio van Portugal en kent een aantal DOC geklasseerde wijngebieden zoals Lagoa, Lagos, Portimão en Tavira met heerlijke kwaliteitswijnen dankzij haar milde klimaat en gemiddeld 3000 zonuren per jaar. De belangrijkste witte druivensoorten hier zijn de Arinto, de Siria en de Malvasia Fina. Bij de rode druivensoorten zijn de Castelão, de Negra Mole, en de Trincadeira de belangrijkste.

Na het proeven van enkele wijnen in een van de mooie wijnhuizen van de regio, is een bezoek aan Faro of even bijkomen in een wellness hotel of een golfresort wel verdiend. Waar je ook wenst te overnachten in de Algarve, er zijn verschillende mogelijkheden om authentiek te overnachten. Een wijnhotel, een bed & breakfast in de wijngaarden, of een luxe hotel met golf baan … jij mag het aangeven.

Heb je Portugal als wijnland in z’n geheel ontdekt, nou dan ben je er nog niet. Ergens verscholen in het midden van de Atlantische oceaan, zijn wat Portugese vulkanische eilandjes die uit de oceaan rijzen, namelijk Madeira en de Azoren. Twee unieke wijngebieden met elk hun eigen DOC wijngebied en kwaliteitswijnen. Als wijnliefhebber, moet je Madeira en de Azoren meemaken. Dankzij haar unieke vulkanische ondergrond, unieke oceaanklimaat, en unieke wijnmakerijgeschiedenis, produceren deze eilandengroepen wellicht de beste onbekende wijnen van Europa.

Madeira en de Azoren zijn geologisch gezien vrij jonge eilanden wat betekend bergachtige binnenlanden en vele rotslandschappen. Dit betekent vooral aan kleinschalige wijnteelt wordt gedaan. Bij sommige wijnhuizen kun je zelfs overnachten. Hotels en bed & breakfasts zijn volop aanwezig. De bestemming is wel trendy als toeristische bestemming wat betekend dat vooral in het hoog seizoen er weinig kamers beschikbaar zullen zijn. Het beste is dus lang van te voren te boeken wil je ook naar Madeira en de Azoren gaan tijdens je wijnreis naar Portugal.

De beste wijnhuizen die je kunt bezoeken

Portugal kent vele bekende en onbekendere top wijnhuizen die je tijdens je wijnreis naar dit prachtige wijnland kunt gaan bezoeken. Heb je een wijnhuis die je in het bijzonder wilt zien, vraag het ons en we nemen die op in jouw favoriete wijnreis naar Portugal.

Of je alleen een citytrip naar Porto of Lissabon wilt maken, enkel de eilanden Madeira en de Azoren wilt bezoeken of een gehele rondreis langs alle wijngebieden en zo je jezelf de mogelijkheid gunt als grote wijnliefhebber zo veel mogelijk verschillende Portugese wijnen te proeven, we helpen je met je ideeën te verwezenlijken. Bij elke wijnregio die je bezoekt, bezoek je een aantal wijnhuizen waar je tijdens de rondleiding ook aan wijnproeverijen zult deelnemen. Zo leer je het verhaal achter elke wijnhuis en ga met heerlijke anekdotes weer terug naar huis aan het einde van je wijnreis. 

De beste accommodaties tijdens je wijnreis door Portugal

Portugal heeft een ongelooflijk groot en gevarieerd aanbod aan al dan niet authentieke accommodaties die geheel passen binnen een fijne en heerlijke rondreis. Of je nu voor een bed & breakfast kiest op een lokale wijnboerderij waar je in alle rust van de mooie en rustige omgeving kunt genieten of een wijnhotel omgeven door wijngaarden op glooiende heuvels van de Douro Vallei, er is meer dan genoeg keuze om je wensen te kunnen realiseren en met een geslaagde wijnexperience weer thuis te komen.

Andere mogelijke overnachtingsvormen zijn luxe resorts op of in de buurt van wijngaarden met al dan niet een golfbaan en of een wellness centrum, overnachten in een wijnchateau, overnachten in luxe tenten of waarom niet in zeer toepasselijke omgebouwde wijnbarrels ! Welke accommodatie je ook kiest, al onze geselecteerde hotels hebben we zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan onze kieskeurige eisen. Alle kamers zijn minimaal voorzien van de meest gangbare faciliteiten zoals eigen badkamer, TV scherm enzovoort.

Selectie accommodaties en wijnreizen naar Portugal

Een authentieke wijnexperience is het werk van specialisten :

Maatwerk

Uw reis op maat samengesteld door wijnreisspecialisten

#1 Specialist in wijnreizen

We staan dagelijks in contact met onze lokale partners om uw wensen te realiseren

Verantwoord ondernemen

We verminderen CO2 door :
- veel met biologische en biodynamische wijnboerderijen samen te werken
- de CO2 van uw reis wordt volledig gecompenseerd

Authentieke wijnreizen

- authentieke accommodatie
- authentieke culturen
- authentieke druivensoorten en wijnen

zekerheid en bescherming

Wijnrondreizen.com is aangesloten bij het Garantie Fonds.

Lid 9173

Geschillencommissie Reizen

Garantiefonds Reizen