Maak de druivenoogst mee in jouw favoriete wijnland en geniet van de lokale wijncultuur
De druivenoogst is een van de meest speciale, stressvolle maar ook meest gezellige momenten van het jaar voor zowel de wijnmakers als de wijnliefhebbers. Het is wanneer het wijn maken daadwerkelijk, praktisch gezien, begint. Druivenoogst meemaken tijdens je volgende wijnreis ? Dan ben je bij ons op het juiste adres. We hebben voor verschillende druivenoogst ervaringen en verblijven samengesteld in verschillende landen. Of jouw favoriete wijnland nu Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië of een ander land is, we hebben een gevarieerd aanbod voor je samengesteld. Druivenoogst ’s nachts, overdag, met druivenoogst lunch of enkel toezien om gewoon te ontspannen en te genieten… Jij mag het zeggen.
Wanneer begint de druivenoogst ?
Het begin van de druivenoogst is sterk afhankelijk van het klimaat en de noorderbreedte waar de wijnstok groeit. Hoe zuidelijker hoe eerder zo kan gesteld worden. Zo kun je als je dat wenst de druivenoogst op verschillende plaatsen en in verschillende landen meemaken. Bovendien hebben we ook met wijnstijlen te maken en andere factoren. Denk aan stille droge wijnen, late oogst wijnen of zelf winter wijnen zoals ijswijnen typisch aan elk wijngebied. Andere factoren zijn de gewenste optimale rijpheid en bijgaand suikerniveau, de zuurgehaltes enzovoort.
Frankrijk
De druivenoogst in Frankrijk strekt zich gemiddeld uit een periode van tweeëneenhalve maanden, soms meer, afhankelijk van de weersomstandigheden. In de Languedoc-Roussillon begint men doorgaans vanaf de tweede helft van augustus of begin september. In noordelijke wijnregio’s zoals de Elzas of de Champagne kan dit dus later zijn, tussen midden en eind september. Zoals je heb kunnen zien, is 2022 een uitzonderlijk vroeg jaar, een van de vroegste uit mensenheugenis. Ook is men afhankelijk van de “Lever du ban des vendanges” dat het officiële startsein geeft van de druivenoogst in Frankrijk. In dit Wikipedia artikel (in het Frans) lees je hoe het gelinkt is aan de Romeinse geschiedenis.
Italië
De druivenoogst in Italië vindt doorgaans plaats tussen eind augustus, begin september en begin november. Wijngebieden zoals Sicilië of Puglia zijn warm en heet. Om toch een optimaal niveau van zuurgehalte te behouden wordt onder andere ’s nachts druiven geplukt en eind augustus, begin september. Dit in tegenstelling tot het veel koudere noorden bij de Dolomieten. Hier hebben de rode druivensoorten voor de Barbaresco en Barolo tot soms wel in oktober nodig om de beste kwaliteit te behalen.
Spanje
De druivenoogst in Spanje kent hoofdzakelijk hetzelfde verhaal als de Italiaanse druiventeelt. Andalusië en Jerez, waar de Sherry wordt gemaakt, kennen zeer warme temperaturen terwijl Galicië een veel natter klimaat kent en Rioja een sterk continentaal klimaat kent. Dit alles betekend dat de druivenoogst ook hier tussen eind augustus en eind oktober plaatsvindt.
Portugal
Portugal staat onder sterke zeeinvloed voor wat betreft zijn kustregio’s, een beetje zoals Galicië in Spanje. Dit brengt veel meer koele luchtstromingen met zich mee wat een latere oogst betekend dan bij de warmere buur waar deze invloed minder is. De druivenoogst vindt daarom doorgaans plaats tussen begin september en eind oktober, begin november afhankelijk van de jaren.
Late oogst wijnen
Deze wijnsoort kent een hoger suikergehalte dan doorgaans stille wijnen. Dit komt omdat de druiven langer aan de wijnstok worden gehouden tot in de tweede week van oktober. Hiermee wordt het vocht uit de druif verwijderd op natuurlijke wijze en krijgt de druif een grotere suikerconcentratie. Bekende regio’s in Frankrijk met late oogst wijnen zijn Elzas, Sauternes, Jurançon maar ook steeds meer in de Languedoc. Hier vindt je enkele wijnmakers die het bij wijze van experiment doen.
IJswijn
De laatste druivenoogst van het jaar is bestemd voor die druiven die gebruikt zullen worden voor het maken van ijswijn. Deze wijnen kennen een nog hoger suikergehalte dan de late oogst wijnen. Dit is omdat deze druivenoogst doorgaans plaats in de eerst helft van december of later afhankelijk van de weersomstandigheden. Zoals de naam als zegt is er een periode van vrieskou nodig zodat de druiven in kunnen vriezen op de wijnstok wat steeds zeldzamer wordt. Doorgaans vind je deze wijnen in de meest noordelijke dan meest koude wijnlanden. Je kunt denken aan Canada, Elzas in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk.
Hoe gebeurd de druivenoogst
Handmatig druiven plukken
Handmatige druivenoogst is doorgaans de meest kwalitatieve vorm van druivenoogst. Zo kan een maximaal aantal druiven in geheel en zonder barsten de pers in gaan. Bovendien gebeurt het meestal ’s nachts of in de vroege ochtenduren. Hiermee wordt voorkomen dat de pulp en sap in de druiven bes nog op de tros begint te gisten. Een andere reden is dat sommige wijnmakers graag een maceratie techniek toepassen afhankelijk van de wijnstijl die zij voor ogen hebben. Deze duurdere vorm van oogsten wordt meestal ingezet voor de duurdere kwaliteitswijnen.
Machinaal druiven oogsten
Machinaal of mechanisch oogsten wordt uitgevoerd met speciaal hiervoor ontworpen tractors, ook wel druivenoogstmachines genaamd. De druivenbessen losgeschud van de wijnstok en in een container gezogen welke vast zit aan de machine. Uiteraard kunnen de druivenbessen niet heel blijven tot aan de pers en ontstaat er al vanaf het oogstmoment een groot deel most. Machinaal oogst is sneller en goedkoper maar minder kwaliteitsvol zodat een aantal technieken waaronder maceratie niet mogelijk zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen onrijpe of rijpe druiven, volle gezonder dan wel rotte bessen.
Hoe zeg je druivenoogst in het …
Frans ; Vendanges
Italiaans : vendemmia
Spaans : vendimia
Portugees : vindima