Wijnreis Douro : tips en extra’s voor je wijnreis

Wijnreis Douro : tips en extra’s voor je wijnreis

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Tijdens je wijnreis door de Douro wijnstreek kun je verschillende wijnhuizen, dorpen en andere bezienswaardigheden bezoeken. Je kunt zowel een lang of kort weekend gaan, dan wel een hele week genieten van deze prachtige wijnstreek. Een wijnreis naar de Douro wijnstreek leent zich ook goed voor een gastronomisch weekend of wat heerlijke dagen ontspannen in combinatie met wijnhuizen bezoeken. Welke type lang weekend of vakantie je ook het liefst hebt, er zijn verschillende mogelijkheden om je wijnreis naar de Douro op een leuke manier in te vullen. In dit artikel over een wijnreis naar de Douro wijnstreek maken, lees je meer over :

 • Hoe bereik je de Douro wijnstreek ?
 • Beste tijd van het jaar voor een wijnreis door de Douro wijnstreek
 • Het wijngebied van de Douro en de wijnroute
 • De wijnen van de Douro wijnstreek
 • Je wijnreis door de Douro wijnstreek
 • Accommodaties tijdens je wijnreis naar de Douro wijnstreek

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Algemene tips voor je wijnreis naar de Douro

Hoe bereik je de Douro wijnstreek ?

Vanuit België en Nederland bereik je de Douro het makkelijkst met het vliegtuig via de luhcthaven van Porto. De vlucht duurt ongeveer twee uur drie kwartier. Dit geldt ook wanneer je vanuit Brussel vertrekt. Vervolgens is het gemakkelijkste om een huurauto te nemen bij het verkennen van deze prachtige wijnstreek.

Beste tijd van het jaar voor een wijnreis naar de Douro

Of je nu de Douro een hele week of voor een lang weekend wenst te bezoeken, je kun deze wijnstreek het hele jaar bezoeken. Dankzij de gemiddelde aangename temperaturen kun je zowel in de zomer als in de winter een wijnreis maken naar de Douro. Behalve temperaturen en klimaat, de beste periode is ook afhankelijk van de activiteiten die je wenst te ondernemen. Wanneer je buitenactiviteiten wenst te doen dan kun je het beste tussen april en eind september gaan, terwijl een gastronomische wijnreis naar de Douro het hele jaar mogelijk is.

De Douro wijnstreek verkennen

Je begint het verkennen van de Douro wijnstreek het gemakkelijkst vanuit Porto. Al rijdend wordt het landschap steeds meer heuvelachtig. Onderweg kun je ervoor kiezen om iets af te wijken van de route en te rijden richting de Amarante. Hier kun je een andere bekende Portugese wijn proeven, de Vinho verde. Na ongeveer een uurtje rijden vanaf Porto, zit je midden in de Douro wijnstreek en de steile heuvels met wijnstokken. Vervolgens is het makkelijkste en meest aangename een of maximaal twee hotels te nemen voor je hele verblijf in de Douro. Hier en daar kun je dan met de fiets of auto een uitstapje zijwaarts maken en enkele prachtige, typische dorpen bezoeken welke verder niet precies op de route liggen. Je kunt ook de Douro wijnstreek met de trein verkennen. De spoorverbinding met Spanje loopt langs de Douro rivier, een van de mooiste treinroutes ter wereld. Tussen Régua en Tua wordt een oude historische trein ingezet.

Het wijngebied en de wijnroute van de Douro

De Douro wijnstreek strekt zich uit aan beide kanten van de gelijknamige rivier de Douro welke loopt van de Spaanse grens naar Porto. Het grootste deel van de wijnhuizen bevindt zich tussen de steden Santa Cristina en Vila Nova de Foz Côa, dat bijna tegen de Spaanse grens aan ligt. De Douro is, samen met de Alentejo, het belangrijkste wijngebied van Portugal en produceert enkele typische Portugese wijnen waaronder de wereldberoemde Port en de Vinho Verde. De wijnroute van de Douro loopt evenredig aan de rivier en kun je gemakkelijk in twee tot drie dagen in z’n geheel afrijden.

Bezienswaardigheden tijdens je wijnreis in de Douro wijnstreek

De Douro wijnstreek kent vele bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Nummer 1 als wijnliefhebber is natuurlijk een van de vele wijnhuizen bezoeken en van binnen zien. Op een stevige tweede plaats komt de stad Porto met zijn oud centrum. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je wijnreis in de Douro wijnstreek niet wilt missen :

 1. Een wijnhuis van binnen zien
 2. Porto
 3. Mooie kleine dorpjes zoals Lamego en Tabuaço
 4. Een van de vele vergezichten over de Douro rivier
 5. De heuvelachtige wijnlandschappen van de Douro
 6. En meer…

De wijnen van de Douro wijnstreek

De Douro heeft een lange wijngeschiedenis dat teruggaat tot de Romeinse invasies. Hedendaags heeft de Douro zijn eigen DOC, het equivalent van het Franse AOC. Het overgrote deel van de productie betreft de stille rode wijnen en de Port, een versterkte wijn. Vooral de lokale druivensoorten domineren hier bij de rode druivensoorten met onder andere de Bastardo, Mourisco tinto en de Tinta Cão.

Je wijnreis door de Douro wijnstreek

Alle wijnreizen door de Douro wijnstreek getoond op deze website kun je naar eigen wens en geheel op maat aanpassen aan jouw wensen. Onderstaand geven wij je daarom enkele voorbeelden.

Prachtige wijnhuizen die je kunt bezoeken

Tijdens je wijnreis in de Douro wijnstreek bezoek je vooral kleine wijnproducenten. Hieronder alvast een voorbeeld een klein wijnhuis met top kwaliteit wijnen. Wanneer je speciale wensen hebt, laat dit dan zeker weten.

Een wijnhuis / wijncoöperatie die je kunt bezoeken, is :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis naar de Douro wijnstreek

Naast mooie kleine wijnhuizen kun je ook heerlijk eten in de Douro. Je kunt verschillende typische gerechten zowel in Michelin sterren restaurants, bij lokale wijnhuizen met eigen restaurant als in kleinere lokale restaurants in het centrum van een dorp proeven. Bovendien hebben elk van de door ons geselecteerde restaurants een uitgebreide wijnkaart met een mooi aanbod lokale en mousserende wijnen wanneer mogelijk. Hieronder alvast een voorbeeld van een mooi restaurant met top kwaliteit keuken. Wanneer je speciale wensen voor restaurants hebt of een speciaal dieet, laat dit dan zeker weten.

Voorbeeld restaurant waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis in de Douro :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Activiteiten die je zou kunnen doen tijdens je wijnreis door de Douro wijnstreek

Het aanbod activiteiten en wijnbelevingen is veelzijdig in de Douro. Van een dagtocht op de fiets tot een masterclass wijn en spijs… je kunt het zo gek niet bedenken. Laat ons gerust je wensen weten als het gaat om activiteiten en belevingen die je tijdens je wijnreis naar de Douro wilt bijboeken. Vraag daarom direct een geheel vrijblijvende offerte op maat aan voor je wijnreis naar de Douro en wij regelen het voor je !

Bekijk al onze wijnreizen naar de Douro

Bekijk al onze wijnreizen naar de Douro. Van gastronomie tot wandelen en pure ontspanning in de SPA met heerlijke wijn. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze wijnreizen naar de Douro zijn samengesteld ter inspiratie van je volgende wijnreis naar de Douro.