Bordeaux wijnroute

Bordeaux wijnroute

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Bordeaux wijnroute - een introductie

De Bordeaux wijnroute is een toeristische route die door de wijnregio van Bordeaux loopt aan de beide kanten van de rivier de Garonne. Met prachtige steden zoals Bordeaux zelf, vele middeleeuwse dorpen en mooie natuur is de Bordeaux wijnroute een lust voor de papillen en voor het oog. De Bordeaux wijnroute zou je daarom nog wel eens kunnen verbazen.

De wijnregio in het kort

De Bordeaux wijnregio is de allergrootste wijnregio van Frankrijk met een oppervlakte van ongeveer 120.000 hectare. Waar Bordeaux vooral om de rode Merlot wijnen bekend is, waarvan sommige van uitzonderlijke kwaliteit, produceert deze wijnstreek ook andere heerlijke wijnsoorten. Likeurwijnen, rosé, witte wijnen, bruisende wijnen en de Clairette (een hele licht rode wijn) zijn maar enkele voorbeelden.

Hoe raak je er ?

Bordeaux is voor de meeste onder ons de toegangsdeur tot de Bordeaux wijnstreek. Je kunt de stad gemakkelijk bereiken met zowel de TGV en het vliegtuig. Bordeaux heeft een centrale ligging in de Bordeaux wijnregio in tegenstelling tot de meeste andere wijnregio’s van Frankrijk. Dit biedt het voordeel om de wijnstreek vanuit een verblijfplaats te kunnen ontdekken in de vorm van een lus door de verschillende wijngebieden. De Bordeaux wijnstreek kun je daarom het beste als volgt ontdekken wat ons betreft :

 • De Médoc
 • Het wijngebied rond Libourne (rechteroever)
 • Het wijngebied Entre-deux-Mers en Graves

Hoe loopt de Bordeaux wijnroute ?

Het mooiste van de Bordeaux wijnroute is dat de wijnregio zelf om Bordeaux heen gelegen is. Zo kun je vanuit een vast verblijf dagdagelijkse excursies ondernemen naar de verschillende wijngebieden die de Bordeaux wijnroute rijk is ofwel heen en terug in een cirkel van en naar Bordeaux. We denken dan aan de Médoc wijnen, de Pauillac wijnen en andere prachtige wijnkastelen. Wanneer je de volgende wijnroutes door de wijnregio van Bordeaux aflegt, dan krijg je een goed idee van de wijnen van deze streek.

De Médoc

De Médoc is het wijngebied op de linkeroever van de Garonne tegen de Atlantische Oceaan aan. De wijnroute van de Médoc bied je de kans enkele van de meest prestigieuze Bordeauxwijnen te kunnen proeven zoals die van Margaux of Pauillac. Wanneer je dit wilt, kun je het beste de “Route des Châteaux” volgen. Naast vele prachtige kastelen waarvan sommige overnachtingsmogelijkheden bieden, biedt de regio ook vele mooie bezienswaardigheden aan. Zo kun je heerlijk uitwaaien bij de vuurtoren van Cordouan en op de vele stranden bijvoorbeeld. Het veelal vlakke terrein en de vele bossen bieden je bovendien de kans om verschillende wijnhuizen met de fiets te ontdekken. Ook bestaat

De wijnroute rond Libourne (rechteroever)

Deze deeletappe van de Bordeaux wijnroute begint vanuit Bordeaux en brengt je naar het wijngebied van Libourne aan de rechteroever van de Garonne. Dit is het wijngebied van de Saint-Émilion. Naast de mooie wijnen van de twee wijngebieden die je zult bezoeken (Blaye en Libourne), zijn er enkele mooie bezienswaardigheden die je niet mag missen. Als je de bouwwerken van Vauban graag ziet, dan is de Citadelle de Blaye zeker een omweg waard. Ook de monding van de Garonne is een mooi natuurverschijnsel om te aanschouwen.

Het wijngebied Entre-deux-Mers en Graves

Het gedeelte van de Bordeaux wijnroute naar het gebied Entre-Deux-Mers brengt je naar een mooi wijngebied gelegen tussen de rivieren de Garonne en de Dordogne. Op de terugweg naar Bordeaux bezoek je het wijngebied van Graves dat aan de linkeroever van de Garonne ligt. Hier kun je onder andere de heerlijk likeurwijnen van Sauternes proeven. Deze etappe bied je de kans om naast heerlijke Bordeauxwijnen ook enkele opmerkelijke bezienswaardigheden te bezoeken. Zo is de abdij van Grande-Sauve een mooie toevoeging aan je bucketlist. Wis je dat in deze wijnstreek het kleinste dorp van Frankrijk ligt ?

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

Bordeaux telt niet minder dan 65 AOC-labels en staat vooral bekend om het gebruik van de Merlot druivensoort voor de rode wijnen. Andere zwarte druivensoorten welke veel gebruikt worden in dit wijngebied zijn de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc. Bij de witte druiven ligt het accent op de Sémillon, Sauvignon en de Muscadelle.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Bordeaux AOC’s ?

De Bordeaux wijnstreek staat bekend om het maken van een aantal van de mooiste en meest prestigieuze wijnen van Frankrijk. Pauillac, Margaux en de Saint-Émilion zijn maar enkele voorbeelden die we graag opnoemen. Toch verdienen ook enkele andere AOC’s opgenoemd te worden zoals Sauternes met haar heerlijk likeurwijnen.

Wat als je de Bordeaux wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Wanneer je het liefst de wijnhuizen van Bordeaux met de trein ontdekt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt gemakkelijk het wijngebied van Saint-Émilion en Libourne met de trein ontdekken. Dit kan ook voor de linkeroever van de Garonne met het wijngebied van Graves waar je een aantal prachtige wijnkastelen kunt bezoeken vlakbij verschillende kleine stations. De keuze is wat dat betreft zeker uitgebreid te noemen.

Wijnreizen langs de Bordeaux wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Bordeaux wijnroute : enkele voorbeelden van wijnhuizen die het bezoeken waard zijn

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Bordeaux wijnroute die de aandacht verdienen

 • Château Blaignan
 • Château Boutin Arnaud
 • Château De Carles
 • Château La Prise Chassin
 • Chateau De Pilot
 • Chateau Luc Regula
 • Larribiere Château Trapaud
 • Château Bel-Air Delage
 • Chateau L’ Epine
 • Château Saint-Georges

Enkele van de beste namen langs de Bordeaux wijnroute

 • Château Ausone
 • Château Cheval Blanc
 • Château Haut-Brion
 • Château Laffite Rothschild
 • Château Latour
 • Château Margaux
 • Château Mouton Rothschild
 • Château Pétrus

De UNESCO sites langs de Bordeaux wijnroute

Het wijngebied rond Saint-Émilion behorend bij de grotere Bordeaux wijnregio staat ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst net als de Bourgogne en de Champagne.

Saint-Émilion

https://whc.unesco.org/fr/list/932

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Bordeaux wijnroute

Bordeaux

https://whc.unesco.org/fr/list/1256

Bedevaartsroute naar Santiago de Compostela

https://whc.unesco.org/fr/list/868

Bordeaux wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Dune du Pilat
 • Bordeaux
 • Castle Villandraut
 • Bergerac
 • Saint-Léon-sur-Vézère
 • Saint-Michel-de-Fronsac

En nog vele andere…

Om je verder te verdiepen in de Bordeaux wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Toerismedienst van Bordeaux

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk

UNESCO