Wijnreis Alentejo : tips en extra’s voor je wijnreis

Wijnreis Alentejo : tips en extra’s voor je wijnreis

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Tijdens je wijnreis door de Alentejo wijnstreek kun je verschillende wijnhuizen, steden en natuurgebieden bezoeken. Je kunt zowel een lang weekend gaan dan wel een hele week genieten van deze prachtige wijnstreek. Een wijnreis naar de Alentejo wijnstreek leent zich ook goed voor een gastronomisch weekend of een paar dagen fietsen in combinatie met wijnhuizen bezoeken. Welke type lang weekend of vakantie je ook het liefst hebt, er zijn verschillende mogelijkheden om je wijnreis naar de Alentejo op een leuke manier in te vullen. In dit artikel over een wijnreis naar de Alentejo wijnstreek maken, lees je meer over :

 • Hoe bereik je de Alentejo wijnstreek ?
 • Beste tijd van het jaar voor een wijnreis door de Alentejo wijnstreek
 • De wijngebieden en wijnroutes van de Alentejo wijnstreek
 • De wijnen van de Alentejo wijnstreek
 • Je wijnreis door de Alentejo wijnstreek
 • Accommodaties tijdens je wijnreis naar de Alentejo wijnstreek

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Algemene tips voor je wijnreis naar de Alentejo

Hoe bereik je de Alentejo wijnstreek ?

Vanuit België en Nederland bereik je de Alentejo wijnstreek het makkelijkst met het vliegtuig. Lissabon is je aankomstluchthaven. De vlucht duurt ongeveer drie uur. Dit geldt ook wanneer je vanuit Brussel vertrekt.Het is vervolgens minder dan een half uur rijden voordat je de eerste wijngaarden van deze prachtige wijnstreek kunt bezoeken.

Beste tijd van het jaar voor een wijnreis naar de Alentejo

Gezien de zuidelijke ligging van Portugal en de Alentejo wijnstreek, zijn de temperaturen vrij aangenaam het hele jaar door. Terwijl je in de zomer warme temperaturen mag verwachten, is het de rest van het jaar vrij aangenaam rondreizen. Welke tijd van het jaar het beste is, hangt ook sterk af van de activiteiten die je wenst te doen naast de wijnproeverijen.

De Alentejo wijnstreek verkennen

Je begint het verkennen van de Alentejo wijnstreek het gemakkelijkst vanuit Lissabon. Je steekt dan oostwaarts door via de stad Evora richting de Spaanse grens alvorens zuidwaarts te gaan richting Beja. Vervolgens rijd je terug richting de Atlantische oceaan en volgt de kustroute tot Lissabon via Setubal. Wanneer je deze cirkelvormige wijnreis aflegt door de Alentejo krijg je een goede indruk die de wijnstreek je kan bieden. Onderweg kun je bovendien prachtige dorpjes en andere bezienswaardigheden ontdekken.

De wijngebieden en wijnroute van de Alentejo wijnstreek

De Alentejo wijnstreek kent tegenwoordig enkel de Alentejo DOC, het equivalent van het Frans AOC, met 8 verschillende wijngebieden. Waar vroeger ieder wijngebied zijn eigen DOC had, zijn deze samengevoegd tot een internationaal sterkere naam met meer draagkracht. Hoewel elk wijngebied zo zijn eigen specifieke kenmerken heeft, kun je de Alentejo ontdekken een grote wijnroute welke deze wijnregio doorloopt. Deze staat niet op voorhand vast zoals dat in andere wijngebieden, met name in Frankrijk, het geval zou kunnen zijn. Vraag daarom aan jouw favoriete wijnreis touroperator een mooie wijnroute door de Alentejo voor je uit te stippelen.

Bezienswaardigheden tijdens je wijnreis in de Alentejo wijnstreek

De Alentejo wijnstreek kent vele bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Nummer 1 als wijnliefhebber is natuurlijk een van de vele wijnhuizen bezoeken en van binnen zien. Op een stevige tweede plaats komt de stad Lissabon met zijn prachtige oude centrum. Dit zijn de bezienswaardigheden die je tijdens je wijnreis in de Alentejo wijnstreek niet wilt missen :

 1. Een wijnhuis van binnen zien
 2. Lissabon
 3. Setubal, Evora en andere mooie steden in het Alentejo wijngebied
 4. Mooie kleine dorpjes zoals Estremoz en Evora
 5. De prachtige oude bouwwerken zoals kastelen, kloosters etc
 6. De heuvelachtige wijnlandschappen van de Alentejo

De wijnen van de Alentejo wijnstreek

Het zonovergrootte Alentejo staat vooral bekend om haar pittige en stevige rode wijnen. Uiteraard zijn er ook enkele aromatische wijnen te vinden die je meer dan zullen doen verbazen. De Alentejo gebruik vooral endemische en lokale druivensoorten zoals de Abundante, de Baga of de Trincadeira bij de rode druivensoorten en de Antão Vaz en de Arinto bij de witte druivensoorten. Ook meer internationaal bekende druivensoorten zoals de Chardonnay of de Carignan worden veelvuldig gebruikt.

Je wijnreis door de Alentejo wijnstreek

Alle wijnreizen door de Alentejo wijnstreek getoond op deze website kun je naar eigen wens en geheel op maat aanpassen aan jouw wensen. Onderstaand geven wij je daarom enkele voorbeelden.

Prachtige wijnhuizen die je kunt bezoeken

Tijdens je wijnreis in de Alentejo wijnstreek bezoek je vooral kleine wijnproducenten. Hieronder alvast een voorbeeld een klein wijnhuis met top kwaliteit wijnen. Wanneer je speciale wensen hebt, laat dit dan zeker weten.

Een wijnhuis / wijncoöperatie die je kunt bezoeken, is :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis naar de Alentejo wijnstreek

Naast mooie kleine wijnhuizen kun je ook heerlijk eten in de Alentejo. Je kunt verschillende typische gerechten zowel in Michelin sterren restaurants als in kleine lokale restaurants proeven. Bovendien hebben elk van de door ons geselecteerde restaurants een uitgebreide wijnkaart met een mooi aanbod lokale en mousserende wijnen wanneer mogelijk. Hieronder alvast een voorbeeld van een mooi restaurant met top kwaliteit keuken. Wanneer je speciale wensen voor restaurants hebt of een speciaal dieet, laat dit dan zeker weten.

Voorbeeld restaurant waar je heerlijk kunt eten tijdens je wijnreis in de Alentejo :

Uiteraard hebben we ook onze vertrouwelijke adressen speciaal voor jou als klant.

Activiteiten die je zou kunnen doen tijdens je wijnreis door de Alentejo wijnstreek

Het aanbod activiteiten en wijnbelevingen is veelzijdig in de Alentejo. Van een dagtocht op de fiets tot een masterclass wijn en spijs of waarom niet een heteluchtballonvaart boven de wijngaarden… je kunt het zo gek niet bedenken. Laat ons gerust je wensen weten als het gaat om activiteiten en belevingen die je tijdens je wijnreis naar de Alentejo wilt bijboeken. Vraag daarom direct een geheel vrijblijvende offerte op maat aan voor je wijnreis naar de Alentejo en wij regelen het voor je !

Bekijk al onze wijnreizen naar de Alentejo

Bekijk al onze wijnreizen naar de Alentejo. Van gastronomie tot wandelen en pure ontspanning in de SPA met heerlijke glas wijn of een heteluchtballon vlucht. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze wijnreizen naar de Alentejo zijn samengesteld ter inspiratie van je volgende wijnreis naar de Alentejo.