Rhone wijnroute : van Lyon tot Avignon …

Rhone wijnroute : van Lyon tot Avignon …

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Rhone wijnroute - een introductie

De Rhone wijnroute is een toeristische route die door de wijnregio van het Rhone dal loopt in zuidoost Frankrijk. De Rhone wijnroute volgt grotendeels de Rhone rivier. Lyon is voor de meeste onder ons de toegangsdeur tot deze prachtige wijnstreek waar wijn en gastronomie niet van elkaar los te krijgen zijn. Naast prachtige steden zoals Lyon en Avignon, kent de Rhone wijnroute vele andere mooie bezienswaardigheden die tijdens je wijnreis zeker niet mogen ontbreken.

De wijnregio in het kort

De wijnregio in de Rhone vallei is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met een oppervlakte van ongeveer 80.000 hectare. Het is vooral een lang uitgestrekt wijngebied dat loop van de stad Lyon tot ten zuiden van Avignon. Het Rhone-dal wijngebied produceert enkele van de beste wijnen van Frankrijk zoals die van Châteauneuf-du-Pape. Waar de Provence makkelijke roséwijnen produceert, kun je in het wijngebied van de Rhone een groot aantal toegankelijke rode wijnen vinden.

Hoe raak je er ?

De Rhone wijnroute is behoorlijk uitgestrekt en loopt over zo’n 300 kilometer door 6 Franse departementen. Wanneer je de Rhone wijnroute wil ontdekken is het daarom het beste om deze in meerdere etappes op te splitsen. De voorgestelde roadtrips zijn :

 • Van Lyon naar Valence met mooie wijngebieden zoals Condrieu en l’Hermitage
 • Van Valence naar Montélimar via de stad Die
 • Montélimar naar Avignon via de rechteroever van de Rhone
 • Lus 1 van/ naar Avignon (wijngebieden van Côtes du Rhone en Tricastin)
 • Lus 2 van / naar Avignon (wijngebieden van de Luberon en Mont Ventoux

Hoe loopt de Rhone wijnroute ?

Deze voorgestelde roadtrips over Rhone wijnroute geven je een mooie indruk van de grote diversiteit aan wijnen die dit wijngebied kan maken. Behalve wijnen zul je onderweg prachtige dorpen ontdekken, verbluffende landschappen met bergen die wijngaarden een extra dimensie geven en nog zo veel meer.

Van Lyon naar Valence met mooie wijngebieden zoals Condrieu en l’Hermitage

Het eerste deel van de Rhone wijnroute is de etappe die je leidt over de kleine wegen van Lyon naar Valence. Onderweg domineert de Rhone rivier de verschillende wijnlandschappen die je zult doorrijden. Dit wijngebied staat bekend om enkele top wijnen die je er kunt vinden zoals die van Crozes-Hermitage, Côte Rotie of die van Condrieu, de thuishaven van de unieke Viognier druivensoort. Ook kun je enkele mooie dorpjes onderweg verwachten zoals Roussillon en natuurgebieden.

Van Valence naar Montélimar via de stad Die

Deze etappe van de Rhone wijnroute leid je langs de zuidkant van de Vercors naar de stad Die en vervolgens over de Drome Provençale terug naar het Rhone-dal. Onderweg ontdek je prachtig gelegen wijngaarden met mooie wijnen. Ook ontbreekt het hier niet aan mooie kleine dorpjes zoals Saint-Nazaire-le-Désert.

Montélimar naar Avignon via de rechteroever van de Rhone

Langs dit deel van de Rhone wijnroute ontdek je de wijnen van de Ardèche. Zo kun je de wijnen proeven welke vallen onder het AOC-label Côtes du vivarais. Iets zuidelijker vind je een gedeelte dat behoort bij het AOC-label Côtes du Rhone Villages. Enkele mooie dorpen die je onderweg kunt zien zijn Privas. Wanneer je wijn en natuur wilt combineren, kun je bijvoorbeeld langs Vallon Pont d’Arc rijden met de prachtige Gorges de l’Ardèche of de watervallen van Bagnol-sur-Cèze.

Lus 1 van/ naar Avignon (wijngebieden van Côtes du Rhone en Tricastin)

Deze roadtrip over de Rhone wijnroute dat we je willen voorstellen gaat van Avignon in de vorm van een lus richting Montélimar omhoog langs de linkeroever van de Rhone rivier. Vervolgens gaat de wijnroute door de binnenlanden naar Vaison-la-Romaine, de zuidelijke kant van de Drome Provençale. In het laatste deel rijdt je terug naar Avignon via Carpentras. Hiermee ontdek je de prachtige wijnen van het departement van de Vaucluse (84) waaronder de AOC-labels van Côtes du Rhone, Côtes du Rhone Villages en Tricastin.

Lus 2 van / naar Avignon (wijngebieden van de Luberon en Mont Ventoux)

Avignon is naast een uitstekende uitvalsbasis voor een aantal dagen heerlijk ontspannen, ook de ideale vertrekplaats voor het ontdekken van verschillende wijngebieden. Deze wijnroute in de vorm van een lus laat je de prachtige wijnstreken van de Luberon en Mont Ventoux verkennen. Naast heerlijke roséwijnen ontdek je tientallen prachtige dorpen verloren tussen lavendelvelden en wijngaarden.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

Het klimaat in het Rhone dal wordt sterk beïnvloed door de mistralwind en de warme temperaturen die er over het algemeen heersen. Dit heeft zo z’n impact op de druivensoorten. Bovendien is het druivensoort dat gebruikt wordt bij elke wijn sterk streekgebonden in de Rhone vallei. Dit in tegenstellingen tot andere wijnregio’s in Frankrijk waar enkele druivensoorten sterk naar bovenkomen. Zo kun je vaststellen dat in het wijngebied dat onder het Hermitage AOC-label valt, het met name draait om de Syrah druif, terwijl in Condrieu het met name om de Viognier druif gaat. Wel is duidelijk dat de Syrah, de Grenache en de Cinsault populaire druivensoorten zijn op de Rhone wijnroute.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Rhone vallei AOC’s ?

Op de Rhone wijnroute vind je enkele mooie AOC-wijnen terug zoals de Crozes-Hermitage, Chateauneuf-du-Pape, Côte Rôtie en de minder bekende Mont Ventoux voor de rode wijnen. Condrieu AOC en Château Grillet zijn twee bijzondere AOC’s.

Wat als je de Rhone wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Lyon en Avignon zijn twee steden met een uitstekend bereik vanaf Brussel per TGV. Tussen Lyon en Avignon rijden regelmatige lokale treinen waarmee je van stad naar stad door het Rhone dal kunt reizen en de prachtige wijnen kunt gaan ontdekken. Wijngebieden als Crozes-Hermitage, Condrieu en nog enkele andere zijn zo uitstekend bereikbaar. Wijnhuizen en accommodaties zijn er volop aanwezig zodat je een heerlijke tijd door kunt doorbrengen langs de Rhone wijnroute op een milieuvriendelijke wijze.

Wijnreizen langs de Rhone wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Rhone wijnroute : enkele voorbeelden van wijnhuizen die het bezoeken waard zijn

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Rhone wijnroute die de aandacht verdienen

 • Château Grillet is een van de kleinste AOC’s van Frankrijk met slechts 3,5 hectare Viognier.
 • Domaine De Coste Chaude
 • Domaine Corinne Depeyre
 • Domaine Des Combat
 • Domaine Des Favards
 • Domaine Rabasse Charavin
 • Domaine Les Grands Bois

De UNESCO sites langs de Rhone wijnroute

Het Rhone dal staat niet ingeschreven op de UNESCO werelderfgoed lijst. Daarentegen kun je wel andere prachtige en unieke bezienswaardigheden verwachten welke langs de Rhone wijnroute op de UNESCO werelderfgoedlijst staan ingeschreven.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Rhone wijnroute

Het Romeinse amfitheater van Orange

https://whc.unesco.org/fr/list/163

Avignon

https://whc.unesco.org/fr/list/228

Lyon

https://whc.unesco.org/fr/list/872

Rhone wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Lyon
 • Avignon
 • Aqueduc du Gier
 • Réserve naturelle nationale de l’île de la Platière
 • Gordes

En nog vele andere…

Om je verder te verdiepen in de Rhone wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Toerismedienst van de Rhone

UNESCO

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk