Provence wijnroute : wijn en lavendel geuren

Provence wijnroute : wijn en lavendel geuren

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Provence wijnroute - een introductie

De Provence wijnroute is een toeristische route welke begint in Avignon (departement van de Vaucluse, 84). Avignon is de gemakkelijkste weg naar de Provence met een rechtstreekse TGV vanuit Brussel. Ook met de auto is het gemakkelijk bereikbaar. De wijnroute eindigt helemaal in Nice. Dit maakt de Provence wijnroute tot een van de langste en meest gevarieerde wijnroutes van Frankrijk. Het is ook een van de oudste wijnregio’s van Frankrijk met een geschiedenis dat teruggaat nog voor de Romeinen die hier vele sporen hebben achtergelaten.

De wijnregio in het kort

De Provence wijnregio is behoorlijk uitgestrekt en heeft een oppervlakte van ongeveer 27.000 hectare. Deze wijnregio is vooral bekend om zijn heerlijke aromatische en geurige rosé wijnen waar we op een terras zo van kunnen genieten. Rode wijnen en met name witte wijnen zijn er veel zeldzamer te vinden. In totaal telt deze wijnregio slechts 9 AOC’s waarvan de bekendste voor ons de Côtes de Provence AOC is. Andere AOC’s die zeker het ontdekken waard zijn tijdens je wijnreis over de wijnroute van de Provence zijn die van Bandol, Cassis, en de Var (Côteaux Varois).

Hoe raak je er ?

De Provence wijnroute kun je het beste in verschillende etappes opsplitsen en met een auto afleggen. Het landschap is nu eenmaal erg bergachtig wat wel prachtige landschappen oplevert en unieke bezienswaardigheden, prachtige dorpen op heuveltoppen en nog veel meer. Stuk voor stuk prachtige routes. Uitgaand van de AOC-labels, kun je de wijnroute door de Provence het beste als volgt opdelen wat ons betreft :

 • Van Avignon naar Aubagne bij Marseille, in de voetsporen van Marcel Pagnol, een bekende Franse schrijver en filmmaker
 • Van Aubagne via het binnenland naar Toulon
 • Van Toulon naar Fréjus
 • Van Fréjus naar Nice

Hoe loopt de wijnroute door de Provence ?

Er zijn wel verkeersborden die aanduiden dat er een wijnroute is, maar deze is niet zo bekend als bijvoorbeeld de “Route des Grands Crus” in de Bourgogne.

Provence, van Avignon naar Aubagne

Het deel van de Provence wijnroute dat door de Provence regio zelf loopt gaat dikwijls van Avignon naar Aubagne. Deze stad ligt niet te ver van Marseille. De Provence is de regio van wijn en lavendel maar ook van schrijvers, schilders en filmmakers zoals de Franse Marcel Pagnol. De Provence is rijk aan schilderachtige dorpjes die je tijdens het afleggen van dit gedeelte van de Provence wijnroute kunt ontdekken.

Var, van Aubagne naar Toulon en verder naar Fréjus

Dit gedeelte van de Provence wijnroute brengt je van Aubagne via de binnenlanden naar Toulon en verder naar Fréjus. Je kunt het gemakkelijk over twee tot drie dagen in alle rust afleggen. De wijnroute leidt je hoofdzakelijk door de wijngebieden van het AOC-label Côteaux Varois en vooral die van Bandol en Cassis. In het tweede gedeelte dat van Toulon naar Fréjus gaat, ontdek je meer de wijnen onder het AOC-label Côtes de Provence. Naast de heerlijke wijnen van dit departement, zijn er prachtige dorpen en steden die een omweg waard zijn. Wat denk je van Le Castellet of La Cadière d’azur. Het departement van de Var (83) zit boordevol mooie wijnkastelen waar je soms ook kunt overnachten. Dit maakt dit gedeelte van de wijnroute van de Provence een aangenaam onderdeel van je wijnreis door de Provence.

Achterland van Nice

Tijdens dit deel van je wijnroute door de Provence ontdek je de laatste wijngebieden onder het AOC-label Côtes de Provence ten oosten van Fréjus. Vervolgens heb je twee keuzes. Ofwel je rijdt langs de prachtige kust van de Middellandse Zee langs Cannes en Antibes, ofwel je rijdt via Grasse, de Franse parfumstad en de binnenlanden richting Nice. Wanneer je langs de kust rijdt, kun je mooie steden verwachten, maar ook prachtige oud vulkanische landschappen. De hoge rode rotsen en bergen van dit gebied maken het een unieke bezienswaardigheid. De tweede optie brengt je de stad Nice binnen via het heuvelachtige achterland waar de wijngaarden zich bevinden. Deze vallen onder het AOC-label van Bellet.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

De Provence is een belangrijke wijnregio voor de roséwijnen. Geen wonder dat de zwarte druivensoorten het overgrote merendeel van het gamma uitmaken. Met name de Grenache druif en de Mourvèdre. Voor de zeldzamere witte wijnen worden vooral de Clairette en Ugni blanc gebruikt. Het gebruikt van minder bekende druivensoorten is vrij zeldzaam te noemen.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Provence AOC’s ?

De overgrote deel van de wijnen van de Provence vallen onder het AOC-label Côtes de Provence. Toch mogen de kleinere Bandol, Cassis en Côteaux Varois niet onderschat worden. Met slechts een handvol wijnhuizen dat onder het Bellet AOC-label valt, is dit label een vrij bijzonder verschijnsel dat de moeite waard eens te ontdekken wanneer je weer eens Nice een volgende keer bezoekt.

Wat als je de Provence wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

De drie Franse departementen waar de Provence wijnroute door loopt, zijn vrij bergachtig wat het moeilijk maakt om met de trein te verkennen. De spoorlijn loopt namelijk langs de kust. De stad Aix-en-Provence is daarop een uitzondering. Bovendien is de stad gemakkelijk bereikbaar vanaf België en Nederland met een rechtstreekse TGV vanuit Brussel.

Wijnreizen langs de Provence wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Provence wijnroute : enkele voorbeelden van mooie wijnhuizen

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Provence wijnroute die de aandacht verdienen

De UNESCO sites langs de Provence wijnroute

De Provence op zichzelf is niet ingeschreven als wijngebied op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit betekent niet dat er geen werelderfgoed sites langs de wijnroute van de Provence te vinden zijn. In tegendeel.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Provence wijnroute

Avignon

https://whc.unesco.org/en/list/228

Provence wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Avignon
 • Castellet
 • La Cadière d’azur
 • Cap d’Antibes
 • Grasse
 • Aix-en-Provence
 • Baux-de-Provence
 • Saint-Rémy de Provence

Om je verder te verdiepen in de Provence wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

UNESCO

Wikipedia UNESCO Sites Frankrijk

Toerismedienst Provence Alpes Côte d’Azur