Loire wijnroute : wijn en kastelen

Loire wijnroute : wijn en kastelen

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Loire wijnroute - een introductie

De Loire wijnroute is een toeristische route die door de wijnregio van de Loire Vallei loopt langs de langste rivier van Frankrijk, de Loire. De Loire-rivier staat bij vele van ons bekend van de prachtige kastelen van de verschillende Franse koningen. We denken dan met name aan Chambord of Chenonceau maar minder aan de Loire wijnroute. Toch is de Loire vallei de op een na grootste wijnstreek van Frankrijk en kent het de langste wijnroute van dit grote wijnland. Het belangrijkste deel van de Loire wijnroute ligt tussen Nantes en Nevers. Dat is een stuk van ongeveer 500 kilometer. Het wijngebied loopt dan verder door tot Clermont-Ferrand.

De wijnregio in het kort

De wijnregio van de Loire vallei is behoorlijk uitgestrekt en heeft een oppervlakte van ongeveer 70.000 hectare. Dat is na die van het Rhone dal, de grootste wijngaardenoppervlakte van Frankrijk. Op de Loire wijnroute, tussen Nantes en Nevers, zijn de belangrijkste wijngebieden Sancerre, Vouvray, Saumur, Touraine en nog enkele andere. De Loire wijnstreek produceert met name witte wijnen.

Hoe raak je er ?

Om naar de Loire-streek te reizen, reis je het beste via Parijs met de trein om vervolgens over te stappen naar Orléans. Je kunt ook vliegen naar Nantes of met de auto. Gezien de lengte van deze wijnroute hebben we voor jou deze opgedeeld in verschillende deeletappes. Zo kun je denken aan :

 • Nantes en omstreken
 • Nantes naar Saumur
 • Saumur naar Blois

Blois naar Nevers

Hoe loopt de Loire wijnroute ?

Waar de Bourgogne de “Route des Grands Crus” kent, heeft de Loire Vallei zijn « route des vignobles » dat van Nantes naar Blois gaat. Ook bestaan er verschillende kleinere wijnroutes in de Loire-wijnstreek aangeduid met verkeersborden “Route des vignobles en val de Loire”. Om de Loire wijnstreek goed te leren kennen, zoveel mogelijk te kunnen zien, en heerlijke wijnen te proeven van de verschillende AOC-labels, hebben we voor jou de Loire wijnroute van Nantes naar Nevers opgesplitst in verschillende etappes met elk z’n kenmerken, landschappen, en prachtige Loire kastelen. Wanneer je via ons boekt, krijg je uiteraard een routebeschrijving mee van de wijnroute die je bij je wijnreis hebt geboekt.

De wijnroute van Nantes en omstreken

Het wijngebied van Nantes begint al aan de rand van deze mooie en dynamische stad. De wijnroute van het wijngebied van Nantes loopt langs de linkeroever. Na een bezoek aan de mooie stad Nantes met haar kasteel, kathedraal en gezellige binnenstad, trek je erop uit richting de monding van de Loire. Je kunt bijvoorbeeld eerst het stuk afrijden naar St-Nazaire om daar vervolgens over een van de grootste bruggen van Frankrijk te rijden, de Pont de St-Nazaire, naar de linkeroever en hier de wijnen beginnen te ontdekken van de Pays Nantais en de vele Muscadet deelgebieden. Daarna keer je terug naar Nantes.

Nantes naar Saumur

Tijdens het eerste deel van de lange Loire wijnroute na het vertrek uit Nantes, ontdek je de Anjou-Saumur wijnstreek. Terwijl je de Loire in opwaartse richting volgt, ontdek je mooie steden als Angers en Saumur. Aan het einde van de dag kom je aan in Saumur met haar prachtig gelegen Loire kasteel op de heuvel dat majestueus uitsteekt boven de Loire-rivier.

Saumur naar Blois

Tussen Saumur en Blois trek je verder opwaarts langs de Loire op zoek naar de beste wijnen die je op de wijnroute kunt tegenkomen. Dit deel van de wijnroute door de Loire leid je door het wijngebied van de Tourraine met als bekendste AOC’s Touraine, Vouvray en Cheverny. In deze wijnstreek kun je ook de fantastische Loire kastelen van Chambord en Chenonceau bezoeken.

Blois naar Nevers

In het laatste deel van de ontdekking van de Loire wijnstreek, rijd je van Blois naar Never. Tijdens het afleggen van dit deel van de wijnroute door de Loire ontdek je andere mooie en belangrijke gebieden van deze wijnstreek zoals Sancerre, Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire.

Wil je de hele Loire wijnroute afleggen, dan kun je na Never verder doorrijden zuidwaarts richting de Auvergne. Dit deelgebied beschrijven we graag voor je uit in een offerte op maat.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

De Loire wijnstreek produceert een mooie mix van rosé, rode en witte wijnen. Ook kun je gemakkelijk mooie bruisende wijnen vinden zoals de Crémant de Loire. De voornaamste druivensoorten voor de witte wijnen zijn de Chenin blanc, Melon de Bourgogne en de Sauvignon blanc die uitstekend hun weg vinden in het soms koudere klimaat van dit deel van Frankrijk. Voor de rode en rosé wijnen wordt daarentegen veelvuldig gebruik gemaakt van de Cabernet Franc, Gamay en Pinot Noir.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Loire Vallei AOC’s ?

De Loire is een groot en uitgestrekt wijngebied dat van de monding van de Loire bij de Atlantische Oceaan tot aan de vulkanen van de Auvergne loopt. Er zijn daarom niet minder dan 68 verschillende AOC’s hier te vinden waarvan de belangrijkste tussen Angers en Nevers liggen. Deze zijn onder andere Vouvray, Sancerre, Pouilly-Fumé, Tourraine enzovoort.

Wat als je de Loire wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Het Loire wijngebied kent goede treinverbindingen. Je kunt de hele wijnroute van Nantes tot aan Nevers met lokale trein afreizen. Zo kun je onderweg zo vaak stoppen als dat je maar wenst en al die mooie wijngaarden en kastelen bezoeken. Bovendien kun je in de lokale trein gemakkelijk een fiets meenemen en zo de omgeving verkennen.

Wijnreizen langs de Loire wijnroute

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Loire wijnroute : enkele voorbeelden van wijnhuizen die het bezoeken waard zijn

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Loire wijnroute die de aandacht verdienen

 • Domaine Du Buisson
 • Domaine Champeau
 • De Chasseignes
 • Chesneau Et Fils
 • Dagueneau Serge Et Filles
 • Domaine Dubois Christelle
 • Domaine De La Perruche
 • Domaine Poiron Dabin
 • Domaine Raimbault J.G.

De UNESCO sites langs de Loire wijnroute

De Loire wijnroute staat niet op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wel staan er vele andere bezienswaardigheden op deze prestigieuze lijst waaronder vele kastelen.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Loire wijnroute

Kathedraal van Bourges

https://whc.unesco.org/fr/list/635

De Loire vallei en haar kastelen tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes

https://whc.unesco.org/fr/list/933

Loire wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Blois
 • Amboise
 • Château de Talcy
 • Château de Chambord
 • Angers
 • Loches

En nog vele andere…

Om je verder te verdiepen in de Loire wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk

UNESCO