Languedoc wijnroute : een authentieke wijnregio

Languedoc wijnroute : een authentieke wijnregio

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Languedoc wijnroute - een introductie

De Languedoc wijnroute loopt van bij Nîmes tot ten zuiden van Perpignan en Carcassonne. Onderweg over de Languedoc wjinroute zul je heerlijke wijnen kunnen proeven en unieke bezienswaardigheden kunnen zien zoals het Romeinse aquaduct van de Pont du Gard. Authenticiteit, kleinschaligheid, ruige natuur, Middellandse Zee, de Pyreneeën, en andere zijn de belangrijkste kenmerken van deze prachtige wijnregio.

De wijnregio in het kort

De Languedoc is een grote wijnregio welke zich uitstrekt over ongeveer 40000 hectare. Zo kent de Languedoc wijnregio verschillende deelgebieden die elk een bezoek waard zijn. Van het grotere Languedoc wijngebied zelf rond Montpellier tot de kleinere deelgebieden van de Minnervois en de Corbières, de Languedoc wijnroute is sterk gevarieerd. Dit is natuurlijk geen punt waar we je graag helpen met de mooiste uithoeken van deze schitterendere wijnstreek te verkennen. We sturen je graag op pad naar de beste kleinschalige wijnhuizen. Want die zijn er.

Hoe raak je er ?

De grote stad Montpellier vormt meestal de toegangsdeur tot dit prachtige wijngebied. Eigenlijk mag het wijngebied van de Roussillon gelegen ten zuiden van Narbonne en in de omstreken van Perpignan, hier niet bij ontbreken. Hoewel er geen officiële Languedoc wijnroute is die het gebied van noord tot zuid doorloopt, zijn er wel enkele wijnroutes door de Languedoc die de moeite waard zijn te ontdekken. We denken dan aan :

 • Gard (bij Nîmes)
 • Languedoc (bij Montpellier)
 • Minnervois (de wijde omgeving van Carcassone)
 • Roussillon (Perpignan)

Hoe loopt de Languedoc wijnroute ?

Er zijn vele kleinere wijnroutes die elk een klein deel van de Languedoc verkennen, bijvoorbeeld een bepaalde AOC. Meestal heb je deze in een dag wel gedaan. Wij willen je graag enkele mooie wijnroutes voorstellen die je bovendien achtereenvolgens af kunt leggen wanneer je de tijd hiervoor hebt.

Van Nîmes tot Béziers, de Gard en Languedoc wijnroute

Tussen Nîmes en Béziers zul je sterk uiteenlopende wijnen kunnen proeven en mooie steden kunnen bezoeken. Van Nîme met zijn Romeinse amfitheater tot Montpellier, Sète, de stad van Georges Brassens, Agde, en Bézier met z’n mooie Romeinse aquaduct (nog steeds in werking) over de rivier de Orb, er zijn langs deze wijnroute vele mooie bezienswaardigheden te zien. Aan wijnen en kleinschalige domainen ontbreekt het zeker niet. Met deze wijnroute krijg je de kans om enkele mooi AOC wijnen te proeven van de wijngebieden van Nîmes / Côteaux Pont du Gard, Pic Saint Loup, de Cevennes, en de Languedoc zelf.

De Via Dominita en de Roussillon via Carcassone (Minnervois)

Een mooie uitgebreide wijnroute in het zuidelijkste deel van Frankrijk. Op deze route ontdek je enkele mooie karaktervolle AOC-wijnen zoals de wijnen van de Limoux, de Corbières, de versterkte wijnen van Banyuls, de heerlijk aperitief wijnen van Rivesaltes en nog veel meer. De wijnen van de Minervoix mogen hierbij niet ontbreken. Behalve heerlijke wijnen is dit gedeelte van de wijnroute van de Languedoc veel authentieker en rustiger. Dit bied je de gelegenheid om even heerlijk uit te rusten in enkele prachtige wijnkastelen en Bed en Breakfasts. Ook aan bezienswaardigheden ontbreekt het niet met mooie dorpjes zoals Coullioure, Minerve, Lagrasse, Katharen kastelen en natuurlijk te vergeten de vestingen van Carcassonne en het Canal du Midi.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

Muscat (wit), Grenache (wit, grijs en zwart) en de Carignan (zwart) zijn enkele van de voornaamste druivensoorten in de Languedoc wijnregio. Waar de Carignan uitstekend geschikt is voor droge rode wijnen evenals de Syrah, is de witte Muscat uitstekend geschikt voor een lange rijping en zoete wijnen. De Roussillon, in het bijzonder de wijnstreek rond Rivesaltes, heeft er z’n specialiteit van gemaakt met de Muscat de Rivesalte.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Languedoc AOC’s ?

De wijnen van de Languedoc zijn altijd wat onderschat geweest door de jaren heen en dat is jammer. De Languedoc en de Roussillon kennen uitstekende wijnen van topkwaliteit. Het enige wat er altijd aan ontbrak was de reputatie. Maar de laatste jaren is de Languedoc bezig met een grote inhaalslag. Je ziet de wijnen steeds meer in de verschillende supermarkten verschijnen en andere gespecialiseerde wijnhandels. De Languedoc kent niet minder dan 18 AOC’s waar de belangrijkste die van Rivesaltes is voor zijn zoete Muscat dessertwijnen, de Côtes du Roussillon, Banyuls, Corbières, Limoux en de Fitou.

Wat als je de Languedoc wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Een wijnreis met de trein doen en hier en daar onderweg stoppen is een uitstekend idee wanneer mogelijk. Op de Languedoc wijnroute kun je tussen Montpellier en Narbonne prima hier en daar van de trein afstappen om zo nu en dan een mooie wijngaard te bezoeken. Dit zijn veelal kleine wijnhuizen die op enkele minuten lopen of met een taxi te bereiken zijn. Fiets meenemen kan natuurlijk ook.

Wijnreizen langs de Languedoc wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Languedoc wijnroute : enkele voorbeelden van mooie wijnhuizen

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Languedoc wijnroute die de aandacht verdienen

 • Domaine Des Aires
 • Chateau Veyran
 • Alma Cersius
 • Château De Caladroy
 • Domaine Carriere Audier
 • Domaine De Villeneuve Fraisse Anne-Lise
 • Domaine Depeyre
 • Chateau De Fauzan
 • Château De La Tuilerie

De UNESCO sites langs de Languedoc wijnroute

Hoewel de Languedoc wijnregio zelf niet op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vermeld, zijn er wel in dit deel van Frankrijk vele prachtige sites te bezoeken die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan ingeschreven.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Languedoc wijnroute

Carcassonne

https://whc.unesco.org/en/list/345

Canal du Midi

Het Canal du Midi loopt van bij Bézier tot aan Toulouse.

https://whc.unesco.org/en/list/770

De Causses en de Cévennes

Net ten westen van de Languedoc wijnroute op de hoogte van Nîmes en Montpellier liggen deze twee oude bergketens die zeker de moeite waard zijn voor een leuke omweg.

https://whc.unesco.org/en/list/1153

Wijnroute Languedoc Dorp
Copyright Hérault Tourisme

Languedoc wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 1. Béziers En Z’n Romeinse Aquaduct
 2. Nîmes En Z’n Romeinse Amfitheater
 3. Montpellier
 4. Coullioure
 5. Minerve

En nog vele andere…

Wijnroute Languedoc Dorp 2
Copyright Hérault Tourisme

Om je verder te verdiepen in de Languedoc wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk

UNESCO