Jura wijnroute : een kleine maar groene wijnroute

Jura wijnroute : een kleine maar groene wijnroute

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Jura wijnroute - een introductie

De Jura wijnroute is een toeristische route die door de wijnregio van de Jura loopt in het oostelijk deel van Frankrijk in het departement van de Jura (39). De Jura wijnroute bied je niet alleen de kans unieke wijnen te proeven, deze prachtige en weinig ontdekte wijnregio heeft ook enkele mooie natuurverschijnsels in huis zoals de Cascade de l’Hérisson en dorpen waaronder Baume-Les-Messieurs. Wanneer je van kleinschaligheid houdt, het rustieke en unieke wijnen, dan is de Jura wijnroute zeker een omweg waard. Een wijnroute die je uitstekend kan combineren met een wijnreis naar de Bourgogne.

De wijnregio in het kort

De wijnregio van de Jura is maar een klein wijngebied met een oppervlakte van ongeveer 1.850 hectare aan wijnstokken maar met oh zoveel charme. Het loont daarom zeker de moeite deze wijnregio te ontdekken. Je kunt er mooie wijngaarden ontdekken en enkele bijzondere wijnen zoals de gele wijnen, de Vin de Paille (de lokale likeurwijn)… Wil je de wijnroute van de Jura ontdekken en al haar unieke wijnen ? Dan stellen we voor dat je deze het beste combineert in de vorm van een lus met een wijnreis door de Bourgogne.

Hoe raak je er ?

De Jura is een departement dat net ten oosten van de Bourgogne en Dijon ligt. De Jura wijnroute zelf loopt in noord-zuidelijke richting van Besançon naar Cousance over een afstand van ongeveer 100 kilometer. Wil je met de auto gaan, dan is Besançon de stad waar je wijnreis door de Jura begint. Wil je met de trein gaan, dan kun je het beste via Parijs naar Besançon reizen met de TGV. Genève, Lyon en Basel zijn de drie toegangssteden tot dit mooie groene gebied wanneer je met het vliegtuig wilt reizen. De mooie Jura wijnroute wordt meestal in twee etappes afgelegt :

 • Besançon naar Poligny
 • Poligny naar Cousance

Hoe loopt de wijnroute door de Jura ?

De wijnroute van de Jura loopt noord-zuid van de stad Besançon tot Cousance ten zuiden van Lons-le-Saunier. Onderweg ontdek je enkele mooi gelegen wijnhuizen en wijngaarden. Behalve mooie wijngaarden en wijnhuizen, mag je ook andere bezienswaardigheden verwachten zoals mooie kastelen, meren, watervallen en unieke dorpen. Wanneer je via ons boekt, krijg je uiteraard een routebeschrijving mee van de wijnroute die je bij je wijnreis hebt geboekt.

Jura wijnroute – Besançon naar Poligny

Besançon naar Poligny is het eerste gedeelte van de Jura wijnroute. Besançon zelf is een mooie stad met zijn kasteel uit de tijd van Vauban en ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vervolgens leidt de wijnroute je langs dorpen zoals Cramans, Salins-les-Bains en Pupillin. Onderweg mag je kleinschalige wijnbouw verwachten in een rustieke omgeving en enkele mooi natuurverschijnsels zoals het dal van Amondans en enkele watervallen.

Jura wijnroute – Poligny naar Cousance

In het tweede gedeelte van deze wijnroute van Poligny naar Cousance, ontdek je enkele grotere wijnhuizen dan in het vorige gedeelte van de route maar steeds kleinschalig. Ook rijd je langs mooie dorpen zoals Baume-les-Messieurs en wat wordt gezien als de mooiste waterval van de Jura, de Cascade de l’hérisson.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

De Jura is een kleine wijnregio met een mooie mix aan verschillende druivensoorten. De meest dominante druivensoorten worden evenredig gebruikt. Zo kun je in de Jura de Poulsard en de Trousseau bij de zwarte druiven verwachten. De beter bekende Pinot Noir en Gamay behoren daar eveneens bij. De Savagnin en de Chardonnay zijn de twee belangrijkste witte druivensoorten.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Jura AOC’s ?

Als er een wijngebied is met een grote diversiteit aan bijzondere wijnen in Frankrijk, dan hoort de Jura daar zeker bij. Gele wijnen, de Vin de Paille (de lokale likeurwijn), of de Macvin zijn maar drie voorbeelden van unieke wijnsoorten die je zeker wilt proeven wanneer je de Jura wijnroute gaat afleggen. Uiteraard heeft de Jura ook haar eigen bruiswijn, de Crémant du Jura.

Wat als je de Jura wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Wanneer je met de trein de wijnroute van de Jura wilt ontdekken en haar bijzondere wijnen, dan zijn er enkele mogelijkheden voor jou. Met de TGV reis je gemakkelijk via Parijs naar Besançon Franche-Comté TGV, net ten noorden van de stad Besançon waar de Jura wijnroute begint. Je begint met het ontdekken van de deze mooie stad waar het kasteel gebouwd in de Vauban periode de omgeving domineert. Vervolgens leg je met de lokale trein de route af naar Cousance. Onderweg zijn er verschillende kleine stations waar je kunt uitstappen en direct een wijnhuis kunt binnenlopen.

Wijnreizen langs de Jura wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Jura wijnroute : enkele voorbeelden van mooie wijnhuizen

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Jura wijnroute die de aandacht verdienen

Domaine De Saint Loth’

Chambre D’hôtes L’entre-Cœur

Le Domaine Des Juralies

Fruitiere Vinicole De Pupillin

Fruitiere Vinicole De Voiteur

De UNESCO sites langs de Jura wijnroute

Vooralsnog staat het wijngebied van de Jura niet op de UNESCO werelderfgoedlijst, nog op de planning om daarvoor in aanmerking te komen. Wel kun je onderweg over de Jura wijnroute enkele andere UNESCO bezienswaardigheden verwachten. Het kasteel van Besançon is er een van.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Jura wijnroute

Kasteel van Besançon

https://whc.unesco.org/en/list/1283

Zoutziederijen van de Jura

https://whc.unesco.org/en/list/203

Jura wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Baume-Les-Messieurs
 • Cascade De l’Hérisson
 • Cascade Des Tufs
 • L’Ermitage De Conliège
 • Monastère Sainte-Claire De Poligny
 • Château Chalon
 • Château De Frontenay
 • Amondans
 • Orgelet
 • Arbois
 • Salins-Les-Bains

Om je verder te verdiepen in de Jura wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk

UNESCO

Toerismedienst van de Jura