Wijnroute Corsica : wijn in Napoleon’s voetsporen

Wijnroute Corsica : wijn in Napoleon’s voetsporen

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Corsica wijnroute - een introductie

De wijnroute van Corsica is een toeristische route die door de wijnregio van Corsica loopt, voornamelijk langs de kust van dit prachtige eiland. De steile bergen welke direct uit de Middellandse Zee opstijgen maken de wijnroute van Corsica tot een van de meest spectaculaire wijnroutes van Frankrijk en misschien Europa. Wijngaarden zijn op Corsica slechts aanwezig in een kleine strook langs het grootst gedeelte van de kust. Naast heerlijke wijnen, mag je tijdens je tocht over de wijnroute van Corsica ook prachtige dorpen verwachten, mooie natuur, en een geheel eigen cultuur.

De wijnregio in het kort

Corsica is een interessante wijnbestemming voor wie meer over de Franse wijnen te weten wilt komen en wat verder wilt kijken dan Bordeaux, Bourgogne of Champagne. De wijnregio van Corsica heeft een beperkte oppervlakte van ongeveer 7.000 hectare. Bovendien heeft Corsica zijn eigen AOC’s. Met haar vele microklimaten biedt de wijnroute door Corsica een grote diversiteit aan wijnen, de een verrassender dan de ander. Bovendien kent het eiland ook een aantal eigen endemische druivensoorten die je nergens anders in Frankrijk terug zult vinden zoals de Sciacarellu of Vermentinu.

Hoe raak je er ?

De voornaamste aankomststeden vanuit België en Nederland zijn Ajaccio en Bastia. Voor wie liever met de auto gaat, er zijn overtochten vanaf Marseille, Toulon en Nice naar verschillende havens op het eiland. Wanneer we de verschillende AOC-labels bekijken en verschillende toeristische bestemmingen, dan kunnen we de wijnroute van Corsica opsplitsen in verschillende deeletappes. Om zoveel mogelijk van de wijnen van Corsica te ontdekken, kun je daarom het beste de volgende roadtrips afleggen. Zo ben je er zeker van dat het beste van dit prachtige eiland kan zien. Dit zijn de wijnroutes op Corsica die we je willen voorstellen :

  • Bastia naar Porto Vecchio
  • Porto Vecchio naar Ajaccio
  • Ajaccio naar Saint-Florent
  • Saint-Florent over de Cap Corse terug naar Bastia

Hoe loopt de Corsica wijnroute ?

Dankzij de volgende vier deeletappes ontdek je vele uithoeken van Corsica en krijg je een mooi beeld van de wijnen die er op de wijnroute van Corsica gemaakt worden.

Bastia naar Porto Vecchio

De meeste onder ons zullen uit België of Nederland aankomen in Bastia waar je dan een huurauto afhaalt en het eiland gaat rondrijden. Vanaf hier ga je vervolgens zuidwaarts richting Porto Vecchio. Onderweg zie je niet alleen prachtige stranden, azur blauwe wateren van de Middellandse Zee en drijvende zeilbootjes. Onderweg over dit deel van de wijnroute van Corsica kun je ook mooie kleinschalige wijngaarden bezoeken, meestal in terrassen vorm opgezet en met uitzicht op zee. Dit geeft spectaculaire landschappen waar je nog wel een tijdje naar wilt blijven kijken…

Porto Vecchio naar Ajaccio

Tijdens de tweede deeletappe van je roadtrip over de wijnroute van Corsica rijd je van Porto Vecchio naar Ajaccio. Onderweg ontdek je enkele wijngaarden welke meer in de binnenlanden zijn gelegen. Daarnaast ontdek je ook de prachtig plaats Bonifaccio waar de huizen bijna letterlijk aan de rotsen boven het water hangen door de erosie…

Ajaccio naar Saint-Florent

Ajaccio is een mooie havenplaats in het zuidwesten van Corsica en is sterk gelinkt aan Napoleon Bonaparte die er is geboren. Onderweg naar Saint-Florent in noorden van het eiland ontdek je mooie kleine dorpjes zoals Piana of Feliceto, spectaculaire berglandschappen en hier en daar een wijngaard in een grandioos decor. Op het einde van dit gedeelte van de wijnroute van Corsica ligt Saint-Florent, de stad van de eerste AOC van Corsica, de Patrimonio.

Saint-Florent over de Cap Corse terug naar Bastia

Saint-Florent is een van de belangrijkste plaatsen van Corsica als het gaat om wijn. Hier werd in 1968 de eerste stap gezet naar Corsicaanse wijnen van hoge kwaliteit zoals we die vandaag de dag kennen. Onderweg over de Cap Corse ontdek een verlaten en woester gedeelte van Corsica waar de wind bijna het hele jaar waait. Dit heeft zo z’n invloed op de wijnen. Vervolgens rijd je door tot aan Bastia. Onderweg kun je enkele mooie dorpjes verwachten maar vooral een aantal oude vestingen en kasteelruïnes. Eenmaal terug in Bastia, kun je heerlijk genieten van de gekleurde smalle straatjes en winkeltjes.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

Corsica heeft een sterke eigen identiteit, ook wanneer het gaat om wijnen. Een van de redenen hiervoor is dar er veel met lokale endemische druivensoorten gewerkt wordt zoals de Niellucio, Sciaccarellu of ook nog de Vermentinu.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Corsica AOC ’s ?

De eerste AOC van Corsica, de Patrimonio, bestaat al sinds 1968. Samen met nog 8 andere AOC-labels, vormen zij een breed gamma aan heerlijk zonnige wijnen. Op Corsica worden zowel rode, rosé als witte wijnen in min of meer gelijke aantallen gemaakt. Behalve de Patrimonio zijn er nog de AOC Coteaux du Cap Corse, AOC Muscat du Cap Corse, AOC Corse Porto Vecchio, AOC Corse Sartene, AOC Corse Figari, AOC Corse Calvi, AOC Ajaccio en de meer algemene AOC Corse. Deze laatste dekt een groot deel van het eiland. De andere AOC zijn sterk streekgebonden.

Wijnreizen langs de Corsica wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Corsica wijnroute : enkele voorbeelden van wijnhuizen die het bezoeken waard zijn

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Corsica wijnroute die de aandacht verdienen

Domaine De Marquiliani

Terra Vecchia

De UNESCO sites langs de Corsica wijnroute

De wijnregio van Corsica staat niet UNESCO genoteerd in tegenstelling tot de Bourgogne of de Champagne. Wel is er vooralsnog een andere bezienswaardigheid op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Corsica wijnroute

Baai van Porto en het natuurreservaat van Scandola

https://whc.unesco.org/fr/list/258

Corsica wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

  • Couvent Saint François Pères Oblats
  • Bonifacio
  • Stranden van Corsica
  • Waterval van Piscia di Ghjaddu
  • Ajaccio

En nog vele andere…

Om je verder te verdiepen in de Corsica wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Toerismedienst van Corsica

UNESCO

Wikipedia UNESCO sites Frankrijk