Wijnroute Champagne : bubbeltjes en plezier

Wijnroute Champagne : bubbeltjes en plezier

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Champagne wijnroute - een introductie

De Champagne wijnroute is een toeristische route die door de wijnregio van de Champagne loopt, hoofdzakelijk in het departement van de Marne (51). In de departementen van de Aisne (02) waar bijvoorbeeld Laon en z’n mooie kathedraal onder vallen, en de Aube (10), het departement waar Troyes onder valt, zijn ook mooie Champagne huizen te vinden maar meer off-the-beaten-track. Hier vind je meer de kleinschalige Champagnehuizen. Daarnaast is er de “Route touristique du Champagne” welke delen van de verschillende Champagne wijngebieden en wijnroutes overlapt.

De wijnregio in het kort

De Champagne wijnregio is behoorlijk uitgestrekt en heeft een oppervlakte van ongeveer 35.000 hectares verdeelt over vier grote wijndeelgebieden. Deze vier grotere wijngebieden zijn de Marne Vallei, de Montagne de Reims, de Côte des Bar en de Côte des Blancs.

Hoe raak je er ?

Reims is voor de meeste onder ons de toegangsdeur tot de Champagne wijnstreek. De meeste onder ons beperken zich, meestal vanwege afstand en tijd, tot een weekend in de belangrijkste wijnstreek tussen Reims en Épernay. Dat is jammer want net iets zuidelijker tussen Châlons-en-Champagne en Troyes vind je een Champagnestreek dat veel minder bezocht is en de mooie stad Troyes. Troyes is bovendien een prachtige stad om te bezoeken met haar houten voorgevelhuizen. De 6 Champagne wijnroutes vertegenwoordigen tot wel 600 kilometers die je kunt afleggen met de auto of waarom niet een gedeelte met de fiets. De 6 toeristische wijnroutes door de Champagne zijn :

 1. Het Massif Saint Thierry
 2. De Montagne de Reims
 3. Vallée de la Marne
 4. De Côte des Blancs
 5. Coteaux Du Sézannais
 6. Route touristique du Champagne (welke verschillende delen van de 5 wijnroutes hiervoor overlapt)

Hoe loopt de wijnroute door de Champagne ?

De 7 genoemde Champagne wijnroutes laten je elk een ander deel van de Champagne zien. Wanneer je via ons boekt, krijg je uiteraard een routebeschrijving mee van de wijnroute die je bij je wijnreis hebt geboekt.

Champagne wijnroute – Het Massief Saint Thierry

De Champagne wijnroute van het Massief van Saint-Thierry leid je door de wijnstreken ten noordwesten van Reims. Je verlaat de grootste de stad van de Champagne via de N31. Onderweg passeer je dorpjes zoals Champigny en Tillois om aan te komen in het dorpje Joncery-sur-Vesle. Hier zak je af naar de vallei van de Ardre rivier om Faverolles-et-Coëmy en Lagery te bereiken. Vervolgens ga je door richting Crugny en Bouvacourt tot je Bouffignereux bereikt. Na Courmacy, gaat deze Champagne wijnroute terug richting Reims via Saint Thierry. Deze Champagne wijnroute bedraagt ongeveer 100 kilometer en kun je in een of twee dagen afleggen wanneer je wat extra Champagneproeverijen wilt meemaken.

Champagne wijnroute – De Montagne de Reims

Deze mooie Champagne wijnroute leid je door het natuurgebied van de Montagne de Reims langs enkele van de beroemdste Champagne huizen. Deze Champagne wijnroute loopt in een omgekeerde zigzag van Reims naar Épernay, de andere belangrijke Champagne stad. Hier vind je onder andere de Avenue du Champagne. Deze route loopt via Bouilly en Villers-Marmery naar Vaudemange. Vervolgens gaat de wijnroute via Condé-sur-Marne, Bouzy en Ay naar Épernay. Deze Champagne wijnroute heeft een lengte van ongeveer 120 kilometer en kun je in een of twee dagen afleggen wanneer je wat extra Champagneproeverijen wilt meemaken.

Champagne wijnroute – Vallée de la Marne

De Vallée de la Marne Champagne wijnroute biedt enkele spectaculaire uitkijkpunten over de vallei waar de Pinot Meunier wijnstokken tot in de verte groeien. De route loopt van Épernay naar Chouilly, Saint-Martin d’Ablois, Boursault tot aan Mareuil-le-Port. Hier gaat de Champagne wijnroute door de Marne-vallei vervolgens zuidwaarts richting Le Breuil en weer omhoog richting Dormans langs de rivier tot aan Binson-et-Orquigny. Cuchery, Fleury-la-Rivière, Hautvilliers (aanrader) en Saint-Imoges zijn de laatste dorpen voordat je teruggaat richting Épernay. Deze route is ongeveer 170 kilometer en kun je in een, twee of zelfs drie dagen afleggen wanneer je wat extra Champagneproeverijen wilt meemaken. Onderweg kun je slapen bij prachtige Champagne huizen in hun bed and breakfast of bij de grotere in hun hotel. Onderweg zie je prachtige dorpjes en kerken bijna verstopt door de heuvels vol met wijngaarden.

Champagne wijnroute – De Côte des Blancs

De Côte des Blancs Champagne wijnroute neemt je mee van Épernay zuidwaarts richting Bergères-lès-Vertus. Onderweg passeer je de dorpen Chouilly, Pierry, Morangis, Grauves, Cuis, Avize, Oger en Vertus. De Champagne wijnroute van de Côte des Blancs is vooral de thuishaven van de Chardonnay druif in tegenstelling tot de Marne-vallei waar het met name de Pinot Meunier is.

Champagne wijnroute – Coteaux Du Sézannais

Deze Champagne wijnroute lijd je over de Coteaux Du Sézannais en de Coteaux Du Petit Morin. Het is in feite de verlenging van de Champagne wijnroute Côte des Blanc. Naast de populaire Champagnewijn is dit gedeelte van de Champagne ook bekend om zijn Rosé des Riceys, een niet bruisende wijn en een aparte AOC. Voor deze wijnen wordt voornamelijk de Pinot Noir gebruikt.

Surprise! We hebben twee bonus wijnroutes door de Champagne voor je. Deze twee Champagne wijnroutes lopen niet door het drukke toeristische Champagne gebied tussen Reims en Épernay. Deze lopen bij de stad Troyes en Vitry-le-François.

Champagne wijnroute – De Côte des Bar

De Côte des Bar is een weinig besproken en bezochte deel van de Champagne wijnroute. De Côte des Bar strekt zich uit over ongeveer 200 kilometers nabij de mooie stad Troyes. Bovendien is het een stuk authentieker met mooie en rustige kleine dorpjes verloren tussen de wijnstokken. Het bekendste dorpje (onder de Franse) is waarschijnlijk Colombey-les-deux-Églises waar de vroegere Franse président en generaal Charles de Gaulles is begraven. Dit gebied is meer dan de moeite waard om te ontdekken. Uiteraard moet je wel wat meer tijd hebben om er naartoe te rijden, ongeveer een uurtje extra.

Champagne wijnroute – De Coteaux Vitryats

Deze wijnroute begint bij de stad Vitry-le-François in een veel minder bezocht deel van de Champagne wijnregio. Deze stad dankt haar naam aan een van de vroegere Franse koningen, François Ier. De Champagne wijnroute van Coteaux Vitryats gaat vanaf Vitry-le-François eerst zuidwaarts richting Frignicourt en Courdemanges. Vervolgens gaat deze Champagne wijnroute naar Loisy-sur-Marne en Saint-Lumier-en-Champagne, Vanault-le-Châtel, Vanault-les-Dames om terug te komen in Vitry-le-François.

Al deze Champagne wijnroutes kun je uitstekend met elkaar combineren wanneer je bijvoorbeeld een week de tijd hebt of meer. In totaal is dit wel meer dan 600 kilometer.

De toeristische Champagne route of de « Route touristique du Champagne »

De « Route touristique du Champagne » is een wijnroute door de Champagne welke los staat van de andere 7 wijnroutes. Deze wijnroute van ongeveer 220 kilometers lengte neemt je mee door prachtige wijngaardlandschappen en geeft je de kans verschillende wijnhuizen te ontdekken langs een nauwkeurig uitgezette wijnroute. De « Route touristique du Champagne » vertrekt vanuit Reims waar ooit de Franse koningen werden bekroond en ingezegend.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

Om het label Champagne AOC te mogen voeren op het etiket, moet een wijnhuis aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is de samenstelling van deze bruiswijn die alleen mag bestaan uit de drie druivensoorten Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. De Pinot Meunier is de belangrijkste druivensoort van de drie genoemde. Dit zijn de voornaamste gekweekte druivensoorten in de Champagne.

Beschrijving wijnen : hoe is de Champagne gemaakt ?

Op de toeristische route van de Champagne, in tegenstelling tot andere wijnroutes in Frankrijk, zul je hoofdzakelijk alleen Champagne tegenkomen. De Champagne is gemaakt van drie verschillende druivensoorten, namelijk de Pinot Noir, Pinot Meunier en de populaire Chardonnay druif. Deze drie druivensoorten worden samengebracht tot een basiswijn waar extra gisten en suiker aan worden toegevoegd. Vervolgens rijpt de basiswijn in een horizontaal liggende fles zodat enig deeltje in de wijn, zoals de dode gist, naar de bodem zakt. Hierna wordt de afgesloten fles in een scheven positie geplaatst met de opening naar beneden zodat de deeltjes naar de opening afzakken. Vervolgens wordt de top van de fles bevroren zodat de deeltjes klem komen te zitten. Het ijsgedeelte wordt vervolgens uit de fles gehaald middels de vrijgekomen CO2 in de fles welke druk hierop uitoefend. De laatste stap is het toevoegen van extra wijn en suiker voor de verdere rijping en afsluiting met kurk. Er zijn verschillende methodes en technieken om het eindresultaat te komen waaronder de “Méthode Traditionelle”, de traditionele methode.

Wat als je de Champagne wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Wil je het ecologisch doen, dan is de (zuidelijke kant van de) Champagne wijnstreek bij Épernay voor jou de aangewezen wijnroute. Je komt aan met de hogesnelheidstrein in Paris Nord of Champagne-Ardennes TGV. Neem je de trein naar Parijs, dan is het een kleine overstap richting Paris Est. Dit station is gelegen op slechts 10-15 minuten lopen van Gare du Nord en twee straten verderop. Épernay ligt op 1h30 met de lokale trein van Gare de L’Est en het enkeltje is slechts 10 euro (tarief juli 2020). Vanaf Champagne-Ardennes TGV is het ongeveer 40 minuten met de trein. Eenmaal in Épernay, stap je uit in het midden van de wijngaarden. Bovendien kun je hier gemakkelijk de trein nemen en onderweg bij de verschillende stations uitstappen. Je vindt dan verschillende Champagne wijnhuizen op een paar minuten lopen van elk van de stations.

Wijnreizen langs de Champagne wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Champagne wijnroute : enkele voorbeelden van mooie Champagne wijnhuizen

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere Champagnehuizen langs de Champagne wijnroute die de aandacht verdienen

 • Champagne Aspasie
 • Champagne Augé Père Et Fils
 • Champagne Rafflin Lepitre
 • Champagne Crepaux et Fils
 • Champagne Daniel Etienne
 • Champagne Frezier Denis
 • Champagne Rémy Galichet
 • Champagne Lefevre Didier
 • Champagne Moncuit Pierre
 • Champagne Tassin Marie

De beste namen langs de Champagne wijnroute

De UNESCO sites langs de Champagne wijnroute

De Champagne wijnstreek

https://whc.unesco.org/en/list/1465/

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Champagne wijnroute

Reims

https://whc.unesco.org/en/list/601/

Champagne wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Reims
 • Hautvilliers
 • Troyes
 • Rilly-la-Montagne

Extra redenen voor een weekendje Champagne in de wintermaanden ?

Saint Vincent, ofwel Vincent de Heilige, is de beschermheer van de Champagne wijnboeren. Hij wordt elk jaar op de eerstvolgende zondag na 22 januari, de dag van Saint Vincent, op grote wijze geëerd. Elk Champagnedorp heeft zijn eigen broederschap waarvan een van de leden op dat moment het voorrecht heeft om de staf van Saint Vincent vast te houden. Dit zeer populaire Champagne-festival is de gelegenheid voor grote bijeenkomsten in traditionele klederdrachten, een plechtige mis, gevolgd door een banket en diploma-uitreiking.

Ook al is het dan koud en hebben de meeste wijngaarden hun winterslaap, toch blijven sommige wijndomeinen actief met andere activiteiten zoals wijnverkoop, proeverijen en de bereiding van de wijn zelf uiteraard. Bovendien is het er dan vrij rustig zodat er weinig andere toeristen de streek bezoeken. Ook heeft de wijnmaker zelf volop tijd om je een begeleide rondleiding te geven door zijn wijnkelders. Als je van rust houdt, dan is dit de ideale periode om deel te nemen aan wijnproeverijen.

Om je verder te verdiepen in de Champagne wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Routes touristiques du Champagne

Tourisme Champagne-Ardenne