Wijnroute Bourgogne : Pinot Noir op z’n best

Wijnroute Bourgogne : Pinot Noir op z’n best

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Bourgogne wijnroute - een introductie

De Bourgogne wijnroute is een wijnroute tussen grofweg Auxerre en Mâcon. Met een totale lengte van om en nabij 230 kilometers, wordt de Bourgogne wijnroute opgedeeld in vier deeletappes en een thema etappe, de route des Crémants. Toch kennen de meeste van ons alleen de wijnroute van de Bourgogne welke loopt van Dijon tot aan Santenay langs de wijnbouw dorpen en AOC-gebieden van Côtes de Nuits en de Côtes de Beaune. Deze wijnroute loopt over een lengte van ongeveer 60 kilometer en is beter bekend onder de naam “Route des Grands Crus”. Onderweg bezoek je de beste wijnhuizen die de Bourgogne kent.

De wijnregio in het kort

De Bourgogne wijnregio is een redelijk grote wijnregio met een totale wijngaardoppervlakte van om en nabij 30.000 hectare verdeelt over 3 grotere wijngebieden, namelijk bij de grote steden Auxerre (de Auxerrois), Dijon (Bourgogne des Grands Crus) en Mâcon (de Maconnais). De Bourgogne is een van de wereldwijd meest bekende en belangrijkste wijnregio’s met meer dan 100 verschillende AOC-appelaties.

Hoe raak je er ?

Waar Auxerre iets meer westelijk ligt richting Parijs, is Dijon voor de belangrijkste toegang tot de Bourgogne wijnroute. De meeste onder ons gaan dan ook voor de wijnroute genaamd de Route des Grands Crus de Bourgogne. Eenmaal ter plaatse, kun je 5 verschillende officiële routes volgen.

De wijnroutes door de Bourgogne zijn :

 • De Wijnroute des Grands Crus tussen Dijon en Santenay (de meest bekende)

Minder bekende wijnroutes door de Bourgogne zijn :

 • De Chablis wijnroute bij Auxerre
 • De wijnroute van de Côte Chalonnaise
 • Route du Crémant de Bourgogne
 • Route des vins du Mâconnais-Beaujolais

Hoe loopt de wijnroute door de Bourgogne ?

Wil je de hele Bourgogne wijnstreek ontdekken, dan kun je alle vijf Bourgogne wijnroutes afleggen aan een stuk tussen de steden Auxerre en Mâcon. Bovendien volgen de wijnroutes elkaar op zodat je elke dag weer van een andere AOC kunt genieten. Wanneer je via ons boekt, krijg je uiteraard een routebeschrijving mee van de wijnroute die je bij je wijnreis hebt geboekt. Hierna beschrijven we je kort elke Bourgogne wijnroute.

De toeristische Bourgogne wijnroute of de « Route touristique des Grands Crus » tussen Dijon en Santenay (de meest bekende)

Wil je ook uitzonderlijk goede wijnen proeven ? De wijnen die je onderweg op de Route touristique des Grands Crus zal proeven, behoren tot de beste van Frankrijk en misschien wel ter wereld. Deze toeristische wijnroute is aangeduid met bruine wegwijzerborden met een druiventros symbool en bestaat sinds 1937. Daarmee is het de oudste van Frankrijk. Onderweg bezoek je enkele van de beste wijnhuizen en de meest prominente wijngebieden van de Bourgogne zoals Vougeot, Beaune, Pommard of Meursault.

Deze Bourgogne wijnroute begint met een bezoek aan de stad Dijon ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij haar link met de wijnproductie. Tijdens deze 60 kilometer lange wijnroute bezoek je prachtige en typische Bourgogne wijnlandschappen met toppers zoals Dijon zelf, maar ook de Hospices de Beaune of het Kasteel van de Clos de Vougeot. Onderweg krijg je de kans om niet minder dan 37 verschillende AOC-labels te proeven. Bovendien is dit een van de mooiste wijnroutes om met een old timer af te rijden.

De Bourgogne wijnroute des Grands Crus loopt tussen Dijon en Santenay en volgt min of meer de D974. Onderweg passeer je 37 dorpen verdeeld in Côtes de Nuit net onder Dijon en Côtes de Beaune, iets zuidelijker. Onder Côtes de Nuit vind je onder andere de dorpen Fixin, Gevrey-Chambertin, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuit-Saint-Georges. Onder Côtes de Beaune vallen onder meer Beaune zelf, Pommard, Meursault en Santenay.

Onderweg is het aanbod aan wijn gerelateerde accommodaties mooi en uitgebreid. Zo kun je in bed and breakfasts overnachten in het midden van de wijngaarden, prachtige wijnkastelen en wijnhotels. Vraag ons naar de mogelijkheden.

De Chablis wijnroute bij Auxerre

Deze kleine wijnroute in de buurt van de grote stad Auxerre leid je langs het AOC-label Chablis, met name bekend om de heerlijke witte Chabliswijnen. De wijnroute ligt op zo’n 1h30 rijden van Parijs met de auto of 1h40 met de lokale trein, en loopt langs kleine dorpen zoals Saint-Bris-le-Vineux, Préhy en Chablis.

De wijnroute van de Côte Chalonnaise

De wijnroute van de Côte Chalonnaise is het vervolg van de Route des Grands Crus. Je begint in Santenay en eindigt Sercy. Deze wijnroute ligt ten westen van Châlons-sur-Saône. De bekendste AOC-labels op deze wijnroute zijn de Rully, Mercurey en Montagny waar Buxy onder valt. Onderweg zijn er naast heerlijke Premier Cru wijnen ook mooie dorpen waar het de moeite loont even langs te gaan.

Route du Crément

Hou je van bruis wijnen en wil je geen massatoerisme ? Dan is dit de perfecte wijnroute in de Bourgogne voor jou. Naast enthousiaste wijnmakers die je met open armen ontvangen, valt hier ook veel moois te ontdekken. Deze toeristische wijnroute is aangeduid met bruine wegwijzerborden met “Route du Crémant” en een druiventros symbool. De route is 120 kilometer lang en omvat onder het label AOC Crémant de Bourgogne 23 dorpen. Naast bubbeltjes kun je hier uiteraard ook gewone rode en witte wijnen proeven, de Bourgogne Blanc en Bourgogne Rouge. Jaarlijks wordt in het derde weekend van maart een wijnfestival hier gehouden, de “Fête du Crémant et du Tape Chaudron”.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Crémant-de-bourgogne

Route des vins du Mâconnais-Beaujolais

Deze wijnroute van de Bourgogne leid je door het zuidelijkste gedeelte van deze prachtige wijnregio tussen Saint-Gengoux-le-National en Romanèche-Thorins. De Route des vins du Mâconnais-Beaujolais omvat een uitgezette route van 75 kilometer in de wijnregio ten westen van Mâcon waar het bekendste AOC-label Pouilly-Fuissé is. Zo kom je bijvoorbeeld langs de dorpen van Vinzelles, Loché en Cluny met z’n prachtige abdij.

Wat zijn de voornaamste lokaal gekweekte druivensoorten ?

In de Bourgogne wijnregio zijn de drie belangrijkste druivensoorten de Chardonnay, de Pinot Noir en de Gamay. Deze laatste wordt vooral bij de Beaujolais wijnen gebruikt (zie de Beaujolais wijnroute), terwijl de Pinot Noir het overgrootste gedeelte van de Bourgogne Grand Cru verwerkt. De Chardonnay is de belangrijkste druif als het gaat om de Chabliswijnen in het bijzonder en de Bourgognewijnen in het algemeen.

Beschrijving wijnen : wat zijn de belangrijkste Bourgognewijnen ?

 • Bourgogne Hautes Côtes de Beaune
 • Bourgogne Hautes Côtes de Nuits
 • Chablis Premier Cru
 • Gevrey Chambertin
 • Mercurey
 • Meursault
 • Nuits Saint Georges
 • Pommard
 • Santenay

Wat als je de Bourgogne wijnroute met de trein wilt doen ? Lekker ecologisch !

Wil je vanuit België of Nederland met de trein naar de wijngebieden van de Bourgogne, dan zul je in Parijs meestal over moet stappen naar het station Gare de Lyon voor de TGV’s naar het zuidoosten waaronder Dijon, Lyon en Marseille. Wanner je eenmaal in Parijs bent overgestapt, dan is het ongeveer 1h40 reizen naar Auxerre (enkel lokale trein) en Dijon (zelfde reistijd maar met de TGV). Je kunt de route naar Dijon ook afleggen met de lokale trein. In het beste geval ben je dan een uur langer onderweg.

Wil je de Bourgogne met de trein ontdekken dan zijn er verschillende mogelijkheden op het gedeelte tussen Dijon en Mâcon. Gezien de vele stations langs dit gedeelte van de wijnroute, is dit ook meteen het meest toepasselijke deel van de wijnroute om de trein te gebruiken. Op slechts enkele minuten van het station kun je met een taxi verschillende overnachtingsmogelijkheden bereiken in de wijngaarden. Overdag kun je dan met de fiets van wijnhuis naar wijnhuis gaan om verschillende wijnen te proeven waaronder de Grands Crus of Premier Cru.

Wijnreizen langs de Bourgogne wijnroute in Frankrijk

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Lees alle informatie over deze mooie wijnreis en bekijk onze inspiratiefoto's

Bourgogne wijnroute : enkele voorbeelden van mooie Bourgogne wijnhuizen

Het verhaal achter ...

Het verhaal achter ...

Andere wijnhuizen langs de Bourgogne wijnroute die de aandacht verdienen

 • Jean-Luc & Paul Aegerter
 • Domaine Ludovic Belin
 • Domaine Bergeret François
 • Domaine Berthod
 • Clavelier Et Fils
 • Domaine Dessauge France
 • Domaine Germain Gilbert Et Philippe

De beste namen langs de Bourgogne wijnroute

De Grands Crus Bourgognewijnen vormen slechts een kleine procent van het beschikbare aanbod aan wijnen in deze wijnregio. Wanneer je de Bourgogne wijnroute “Route des Grands Crus” afrijdt, dan kun je een aantal van deze grote en heerlijk wijnen proeven. Wat ons betreft, uiteraard is wijnsmaak objectief, verdienen de volgende namen ons voorkeur. Er zullen vast een aantal tussen zitten die jou ook aanstaan. Ook hebben getracht een evenredige selectie samen te brengen van de verschillende deelgebieden die de Bourgogne rijk is. De selectie is :

Chablis :

 • Blanchot
 • Valmur

Côte de Nuit :

 • Charmes-Chambertin
 • Clos-de-la-Roche
 • Clos-de-Vougeot
 • Échezeaux
 • La Romanée
 • Richebourg
 • Romanée-Conti

Côte de Beaune :

 • Chevalier-Montrachet
 • Corton

De UNESCO sites langs de Bourgogne wijnroute

De Bourgogne : UNESCO wijngebied

De wijnroute door de Bourgogne aangeduid als “Route des Grands Crus” loopt door de wijngaarden van de Côte de Nuits en Côtes de Beaune welke op de UNESCO werelderfgoedlijst staan vermeld. Naast dit eerste onderdeel, staat ook het historisch centrum van Dijon op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij haar sterke link met de wijnproductie sinds de middeleeuwen.

https://whc.unesco.org/en/list/1425

Andere UNESCO werelderfgoed sites langs de Bourgogne wijnroute

Cistercian Abbey of Fontenay

https://whc.unesco.org/en/list/165

Vézelay, Church and Hill

https://whc.unesco.org/en/list/84

Bourgogne wijnroute : de mooiste dorpen en bezienswaardigheden

 • Dijon
 • Beaune
 • Kasteel van de Clos de Vougeot
 • De steile rotsen bij Saint-Romain
 • Het kasteel Château de La Rochepot
 • Het stadshuis van Meursault
 • Het kasteel van Santenay

Bonus :

 • Auxerre

Extra redenen voor een weekendje Bourgogne in de wintermaanden ?

Ook is het dan koud en hebben de meeste wijngaarden hun winterslaap, toch blijven sommige wijndomeinen actief met andere activiteiten zoals wijnverkoop, proeverijen en de bereiding van de wijn zelf uiteraard. Bovendien is het er dan vrij rustig zodat er weinig andere toeristen de streek bezoeken. Ook heeft de wijnmaker zelf volop tijd om je een begeleide rondleiding te geven door zijn wijnkelders. Als je van rust houdt, dan is dit de ideale periode om deel te nemen aan wijnproeverijen.

Om je verder te verdiepen in de Bourgogne wijnroute

De meeste teksten zijn in het Frans gezien er geen Nederlandse variant beschikbaar is.

Wikipedia

Unesco