Corona en reizen : wat en hoe

Corona en reizen : wat en hoe

Wijnrondreizen.com - Wie is de oprichter ?

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Hulp nodig ?

Vragen ? Tot je dienst !
Contacteer ons
(+32) 0474 011 666

Corona en reizen, twee onderwerpen nauw aan elkaar gebonden in 2020 en met nog sterke nagevolgen in 2021. In deze corona tijden is het lastig de juiste informatie te vinden waar, hoe en wanneer je ergens heen mag reizen. In dit artikel behandelen we onderwerpen zoals waar je wel en niet heen mag reizen, de reisbeperkingen die er gelden, de veiligheid en voorzorgsmaatregelen die je het beste kunt nemen rond de corona tijdens het reizen, hoe het zit met repatriëring dan wel terugkeren naar huis, en de garanties die je krijgt wanneer je bij ons als officieel erkende touroperator boekt. De corona is nu eenmaal nog actualiteit. We helpen je daarom graag waar mogelijk met een prachtige maar veilige vakantie.

Waar mag je wel en niet heen reizen  gezien de corona

Nieuws, reisvoorwaarden, reisbeperkingen, veiligheidsmaatregelen, reisadviezen en meer, veranderen soms dagelijks met nieuwe updates. Uit efficiëntie oogpunt, zetten we daarom de links naar officiële instanties per land voor je op een rijtje waar je de meest actuele informatie terug kan vinden.

Waar mag je wel en niet heen reizen

Heb je uiteindelijk toch nog een vraag, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren en we zoeken het voor je uit wat er in jouw specifieke situatie geldt voor jouw voorgenomen reisplannen. Heb je een reis bij ons geboekt en veranderd enkele dagen of maximaal vier weken voordat je bent vertrokken de kleurcode van geel naar oranje of rood, dan nemen wij uiteraard direct met jou op.

Kleurcode betekenissen Nederland

Kleurcode betekenissen België

 

Overzicht reisbeperkingen en reisadviezen per land

 

Reisadviezen bij vertrek vanuit Nederland

Reisadviezen bij vertrek vanuit België

Voorzorgsmaatregelen tijdens de corona

Hier lees je de benodigde informatie rond de voorzorgsmaatregelen tijdens de corona. Heb je toch nog vragen, aarzel dan zeker niet contact met ons op te nemen.

Eerst en vooral, ben je verplicht een mondkapje te dragen voor, tijdens, na je vakantie ?

Op dit moment geldt dat je op meest plaatsen waar publiek komt verplicht een mondkapje moet dragen. Dit is ook zo in de meeste landen van de Europese Unie waar het nog toegestaan is naartoe te reizen.

Autovakanties

Voor autovakanties geldt dat je vanuit huis tot je aankomst meestal zonder mondkapje mag rijden. Alleen wanneer je ergens een stop maakt of op een plaats waar publiek is, is het nodig er een te dragen.

Trein- en vliegvakanties

Op treinstations, luchthavens en aan boord geldt vooralsnog de plicht om een mondkapje te dragen. Je zorgt er dan ook het beste voor dat je er een goede voorraad van hebt zodat je daar niet steeds verder naar hoeft om te kijken. Deze schaf je het beste aan bij een apotheek of andere betrouwbare winkel.

Wijnproeverijen

Als specialist in wijnreizen, willen we jou graag de beste wijnen laten proeven. Dit is een essentieel onderdeel van je wijnreis en vakantie. Net als hotels, restaurants en andere bedrijven, gelden ook bij de wijnmakers die jou graag ontvangen, speciale corona maatregelen. Een mondkapje is in de meeste gevallen verplicht behalve tijdens het wijn proeven zelf. Er wordt dan een minimale afstand gehouden van 1,5 meter en handgel aangeboden. Per locatie kunnen er nog extra voorzorgsmaatregelen bijgenomen worden.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen rond de corona op reis

Wij zorgen er graag voor dat je een ontspannende en veilige vakantie tegemoet gaat. We nemen dan alle mogelijke voorzorgmaatregelen om jou met de grootst mogelijk zorg een veilige vakantie te bezorgen. Zo kun je er op rekenen dat wij van tevoren checken dat alle lokale partners (accommodatie, activiteiten, enzovoort…) de nodige hygiënische maatregelen hebben getroffen en de omstandigheden het veilig reizen naar je bestemming mogelijk maken.

Vooraf en onderweg naar je bestemming

Elk land heeft z’n eigen voorwaarden en bepalingen afhankelijk van de lokale situatie. Ook kunnen er reisvoorwaarden opgelegd worden vanuit het land waar je vertrekt (België, Luxemburg of Nederland). Sommige landen vragen een gezondheidsverklaring, bij andere is een PCR-test dan weer verplicht. In België kun je op Brussels Airport al testen afleggen.

Per land

Via deze link lees je per land wat de meest actuele voorzorgsmaatregelen zijn rond het corona virus.

Voorzorgsmaatregelen vooraf vanuit Nederland

Lees hier de meest actuele informatie van het RIVM en hier van de Nederlandse rijksoverheid.

Wanneer er voor jouw reisbestemming geldt dat je een gezondheidsverklaring moet afgeven, dan kun je die hier op de site van het RIVM vinden.

Voorzorgsmaatregelen vooraf vanuit België en Vlaanderen

Lees hier de meest actuele informatie van de Vlaamse overheid.

Testen op Brussels Airport : Lees hier de meest actuele informatie. Hier lees je nog meer tips voor een veilige reis.

Voordat je op reis gaat gelden er uiteraard ook een aantal logische punten zodat het corona virus zoveel mogelijk wordt beperkt. Deze punten zijn onder andere :

 1. Voel je je verkouden of grieperig of ben je het al, kortom, heb je de symptomen van het corona virus, ga dan niet reizen
 2. Draag een mondkapje voor eigen veiligheid en die van andere
 3. Hoest en nies niet in je hand maar wel in de binnenkant van je elleboog
 4. Was je handen regelmatig met zeep alvorens liefst nog eens met sanitaire gel te ontsmetten
 5. Gebruik zakdoekjes voor eenmalig gebruik om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 6. Schud geen handen en vermijd drukte
 7. houd in ieder geval 1,5 meter afstand
 8. Kom je terug uit een oranje of een rood land, dan geldt het dwingende advies om bij thuiskomst enkele dagen tot weken in thuisquarantaine te blijven. Lees wat precies van toepassing is in de sectie “na de reis”.

Tijdens de reis

Dit is sterk gebonden aan de bestemming. Bekijk via onderstaande links wat de hudige reisadviezen zijn voor jouw volgende bestemming, wat er wordt gezegd over het gebruik en dragen van een mondkapje.

Reisadviezen Belgische Federale Overheid

Reisadviezen Nederlandse Overheid

Over de nodige voorzorgsmaatregelen die er gelden.

Activiteiten

Als specialist in wijnreizen, is ons doel jou de beste wijnen laten proeven een essentieel onderdeel van je wijnreis en vakantie. Net als hotels, restaurants en andere bedrijven gelden ook bij de wijnmakers die jou graag ontvangen, speciale corona maatregelen. Een mondkapje is dan ook in de meeste gevallen verplicht behalve tijdens het wijn proeven zelf. Voor andere activiteiten kan dit verschillen. Vraag ons daarom naar de exacte stand van zaken zodra je van plan bent een activiteit te boeken.

Accommodatie

Al onze hotels volgen de plaatselijke regelgeving op rond het corona virus. Dit betekend onder andere extra hygiënische maatregelen, beperktere check-in tijden (met name bij de kleinere accommodaties) zodat contactmomenten tussen aankomende en vertrekkende klanten kunnen worden vermeden etc. Al onze accommodaties staan sterk genoteerd om hun klanttevredenheid en hygiëne op verschillende recensiesites waaronder Tripadvisor. Je bent dan ook op goede adres voor een veilige vakantie.

Na de reis

Na thuiskomst, kan het zijn dat je in quarantaine moet omdat jouw bestemmingen van geel naar oranje of rood is gegaan.

België

In belgië geldt dat je in ieder geval een “Public Health Passenger Locator Form” moet invullen. Lees hier hoe en wat als je in België woont.

Nederland

Lees hier hoe en wat als je in Nederland woont.

Reisvoucher

Wijnrondreizen.com is een touroperator gevestigd in België en gebonden aan de lokale wetgeving waar deze specifieker is dan de Europese. Toch zijn we bereid zo soepel mogelijk om te gaan met jouw situatie en een uiterst praktische en soepele oplossing te bieden. We houden je namelijk graag als klant.

Wanneer je tussen twee corona golven op wijnreis met ons gaat, en de situatie verslechterd van de ene op de andere dag (van geel naar oranje of rood), dan zorgen wij dat je weer thuiskomt. Je leest hier alles over. Bovendien geniet je van een “corona voucher” volgens de regeling welke werd uitgesproken door de officiële reisinstanties in België. Enkel corona vouchers uitgegeven door Wijnrondreizen.com kunnen bij ons gebruikt worden. Heb bij een andere touroperator geboekt, vraag dan daar na wat de gebruikersvoorwaarden zijn en wat de geldigheid is.

Voorwaarden

 • De vouchers bieden bescherming tegen insolventie van de uitgever
 • Hebben een minimale geldigheidsduur van 12 maanden. Als hij niet of gedeeltelijk gebruikt wordt, moet hij na maximaal één jaar na afgifte, en binnen de 14 dagen terugbetaald worden
 • Bieden passagiers voldoende flexibiliteit, waaronder :
  • De tegoedbon moet aanvaard worden voor alle nieuwe boekingen voor de vervaldatum, zelfs al vindt de betaling of de reis plaats na de vervaldatum.
  • Reizigers moeten de voucher kunnen gebruiken als betaalmiddel voor alle transportdiensten of pakketreizen die de vervoerder of reisorganisator aanbiedt.
  • Passagiers moeten de mogelijkheid hebben om op dezelfde route en onder dezelfde omstandigheden te reizen.
  • Passagiers moeten de kans krijgen om een pakketreisovereenkomst met hetzelfde type diensten of een gelijkwaardige kwaliteit te boeken.
  • Transporttegoedbonnen moeten kosteloos op een andere reiziger overdraagbaar zijn; Voor tegoedbonnen voor een pakketreis geldt dit ook voor zover de dienstverleners op wie beroep wordt gedaan, hiermee akkoord gaan
 • De geldigheidsduur en alle rechten die eraan verbonden, worden vermeld op een duurzame drager zoals e-mail of papier

Dit zijn de richtlijnen van de Europese Unie. Dit betekend concreet dat :

 • Je een voucher ontvangt gelijk aan de geldswaarde van je reeds betaalde reissom (incl. kortingen) indien deze reis op een later tijdstip geboekt kan worden. Wanneer alle lokale partners bereid zijn je overnachting, activiteiten enzovoort, kosteloos te annuleren en terug te betalen krijg je uiteraard je geld terug.
 • Deze voucher is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar
 • Voor aanbetalingen geldt dat het bedrag van de voucher gelijk is aan het bedrag van je aanbetaling
 • Je voucher is 12 maanden geldig en dient plaats te vinden voor 31/12/2021. Mocht het wat ongelukkig voor je uitpakken, dan kijken wij samen met jou wat de beste oplossing is. We bieden je graag persoonlijk maatwerk aan
 • Wanneer je binnen 12 maanden een nieuwe reis bij ons boekt en jen nieuwe reisbedrag is hoger dan je voorheen bedoelde reis, dien je het verschil bij te betalen. Is het verschil maximaal 50 euro, dan nemen wij dit voor onze rekening ! Wanneer de nieuwe reissom lager uitvalt, betalen wij je het verschil terug via bankoverschrijving
 • De voucher wordt je zo spoedig mogelijk per post of mail bezorg met de nodige bijbehorende informatie
 • Vouchers worden uitgegeven conform de richtlijnen van het Garantie Fonds waar we bij aangesloten zijn (gfg.be)

Garanties en bescherming wanneer je boekt bij Wijnrondreizen.com

Als erkende touroperator is Wijnrondreizen.com gebonden aan de Europese wet betreffende de pakketreizen en gekoppelde reizen. Een pakketreis is reis waarbij je minimaal twee onderdelen (in ieder geval accommodatie) samen boekte voor een en dezelfde wijnreis. Dus boekte je vervoer en activiteit, dan geldt dit niet als pakket reis. Boekte je accommodatie en vervoer of accommodatie en activiteit, dan wel.

Wil je diepergaande informatie hierover ? Kijk dan op deze webpage van het Belgische ministerie van Economische Zaken waar alles duidelijk op een rij staat. Dit geeft jou als klant extra bescherming en rechten.

Hoe zit het met repatriëring

Wanneer je op wijnreis bent en de reisadvies kleurcode voor jouw bestemming verandert van geel naar oranje of rood, dan is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk terugkeert naar huis. We bekijken dan met jou wat de beste oplossing is. Dit doen we uiteraard volgens de wettelijke bepalingen en rekening houdend met jouw veiligheid omdat jij onze gewaardeerde klant bent. In de meeste gevallen geldt dat de kosten door de reiziger moet worden gedekt. Toch zijn we bereid, omdat jij onze gewaardeerde reiziger bent en we je de nodige service willen bieden, je tot een zekere hoogte tegemoet te komen om je bij te staan in deze moeilijke situatie. Samen sta je sterker.

Tips :

 • Behalve dat wij zo vlug mogelijk contact met jou opnemen, neem ook persoonlijk contact op met de luchtvaartmaatschappij en ambassade
 • Contacteer jouw reisverzekering om te vragen wat de gevolgen zijn wanneer je niet terug naar huis kunt vertrekken
 • Bekijk eerst wat de plaatselijke mogelijkheden zijn zoals bij de luchtvaartmaatschappij (door bijvoorbeeld tijdsverschil, kan het zijn dat je sneller ter plaatsen kunt handelen)
 • We analyseren de plaatselijk situatie met jou en ons lokale partners
 • Samen zorgen wij voor jou voor een veilig onderkomen

Bij terugkomst uit het coronagebied is het wel de bedoeling dat je de voorzorgsmaatregelen in acht neemt welke voorgeschreven worden door de lokale overheid.

Lees hier wat Nederland voorschrijft.

Lees hier wat België voorschrijft.

Soepele voorwaarden

Voor de meeste wijnreizen die we je aanbieden, gelden uiterst soepele voorwaarden gezien de corona. Onderstaande punten zijn algemeen genomen en gelden, zoals gezegd voor de meeste van onze wijnreizen. Toch kan het zijn dat er hier en daar wat verschillen zijn omdat een van onze partner graag een uitzondering maakt. Uiteraard kunnen er ook striktere voorwaarden gelden bij een bepaalde partner. Dit wordt je dan duidelijk gecommuniceerd. Toch zullen we steeds ons best doen voor je om soepelere voorwaarden overeen te komen en waar mogelijk een uitzondering.  Zo hopen we dat je met een gerust hart en naar volle tevredenheid ook voor je volgende vakantie bij ons terugkomt. De soepele voorwaarden die gelden voor de meeste van onze wijnreizen zijn :

 • Géén enkele verplichting of aanbetaling tot 30 dagen voor vertrek
 • Gratis annuleren tot 15 dagen voor vertrek
 • Corona veilige bestemmingen
 • Corona veilige accommodaties
 • De garanties van het boeken bij een betrouwbare touroperator waaronder een oplossing bieden in bepaalde situaties (zoals een uitbraak van het corona virus)

FAQ’s

Ik ben op vakantie en het reisadvies gaat naar oranje of rood. Wat moet ik doen?

Je hebt een pakketreis via ons geboekt en tijdens je wijnreis verandert de kleurcode van het reisadvies plots van geel naar oranje of rood. Dit is natuurlijk vervelend en gooit roet in je prachtige vakantie. Wat gebeurd er dan vervolgens ?

Het eerste wat we doen, is contact met jou opnemen om de situatie te bespreken. We bekijken vervolgens wat de mogelijkheden zijn om je wijnreis af te maken. Soms kan het inderdaad zo zijn dat enkel een bepaalde zone wordt geraakt en dat dit van weinig betekenis is voor jouw wijnreis. Wanneer het wel van betekenis is voor jouw wijnreis, dan passen we de richtlijnen toe die er van toepassing zijn vanuit lokale en landelijke autoriteiten. Dit is afhankelijk uiteraard van jouw situatie en wordt per klant op een persoonlijke manier bekeken. We houden in ieder geval de situatie ter plaatsen sterk in de gaten dankzij onze lokale partners die ons continue op de hoogte houden.

Wel adviseren wij je, en dat zullen we ook voor jou doen, om de mogelijkheden die worden aangeboden ter plaatsen om terug te keren, te benutten om vervelende situaties te voorkomen. Wanneer het toch niet mogelijk is om vanuit je bestemming te vertrekken, neem dan ook zeker contact op met je reisverzekering zodat je weet wat de gevolgen zijn voor jouw dekking als je niet vertrekt. Ook zoeken we samen met jou naar een veilig onderkomen en de beste oplossing om zo snel mogelijk terug naar huis te keren.

Dus kort op een rij :

 • Wij zoeken zo snel mogelijk contact met je op
 • We analyseren de plaatselijk situatie met jou en ons lokale partners
 • Contacteer jouw reisverzekering om te vragen wat de gevolgen zijn wanneer je niet terug naar huis kunt vertrekken en hun bijstandsverlening die ze je zullen bieden
 • Samen zorgen wij voor jou voor een veilig onderkomen
 • Je krijgt een oplossing aangeboden om naar huis te gaan

Als de overheid niet repatrieert, hoe kom ik dan het snelst weer thuis ?

Wanneer je een pakketreis (minimaal twee onderdelen waaronder accommodatie, transport, activiteiten, etc) boekte gelden andere regels dan wanneer je alleen een ticket of hotel via ons boekte. Ook gelden weer andere regels wanneer je alles zelf boekte. Lees op de webpage van het Belgische ministerie van Economische zaken wat de meest actuele regels zijn in elk van de drie situaties.

Let op : Het kan zijn dat je om welke vervelende situatie ter plaatsen je je niet meer vrij kan verplaatsen. Bijvoorbeeld een grens gaat dicht of vliegtuigen worden aan de grond gehouden. In dit geval moet je ter plaatsen een veilig onderkomen zoeken. We komen je dan tot een beperkt aantal nachten tegemoet. Vraag ook goed na wat je reisverzekering dekt.

Reis- of annuleringsverzekering versus garanties en bescherming pakketreis ?

Wat exact gedekt wordt met het boeken van een pakketreis, deze garanties en bescherming lees je op deze webpage van het Belgische ministerie van Economische zaken. Wat jouw reis- en / of annuleringsverzekering precies en wanneer het jou extra bijstand biedt, is sterk afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

We raden je dan ook vooralsnog sterk aan altijd een van beide, zo niet beide, af te sluiten voor je op reis gaat. Wanneer je de verzekeringen niet bij ons afsloot, dan verwijzen wij je graag naar je verzekeringsmaatschappij. Heb je de verzekering wel bij ons afgesloten, dan zullen wij voor jou contact met hun opnemen en jou een kant en klare oplossing bieden.